Lykkelig Barndom

Ta en «time out» med barnet ditt

Mange foreldre opplever det stressende og slitsomt å hente barn i barnehagen og komme hjem og lage middag med et (eller fler) mer eller mindre slitent og sutrende barn rundt bena.

 

Se på det fra barnets synspunkt. Barnet har vært borte fra deg hele dagen og ønsker å være sammen med deg. Men det du gjør, er å snu ryggen til og begynne med maten. Her kommer et forslag for å løse litt på den situasjonen:

Sett deg ned sammen med barnet når dere kommer hjem, ta litt å spise eller drikke, og sørg for at dere kommer i kontakt med hverandre. Ikke spør barnet hva det gjorde i barnehagen. Det er uinteressant for barnet fordi det ikke handler om her og nå. Barnet ønsker å møte deg. Snakk om det nære. Et forslag er å dele en liten pakke rosiner. Det er utrolig hvor mye oppmerksomhet det kan få. For det første, dele, «en til deg og en til meg». Videre er det mye å bli oppmerksom på, rosinene er forskjellige både i størrelse, farge og fasong. (Mitt barnebarn har likt å sortere i mamma- pappa- og barn rosiner). De kan bites, puttes hele i munnen, knuses med tungen osv. Bare fantasien setter grenser. For dem som ikke liker rosiner, kan man finne på noe annet å spise eller gjøre.

Etter 15 – 20 minutter kan du si til barnet at nå må du begynne å lage middag. Da har barnet fått den nødvendige dosen nærhet for å klare seg en stund. Spør gjerne om barnet vil hjelpe til med middagen. Selv de minste kan få små oppgaver. Du vil oppleve et mye mer rolig og fornøyd barn når du går i gang med middagen, med eller uten «hjelp».

 

Hilsen Anne Carling.

 

Anne Carling er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, spesialpedagog, gestaltterapeut og driver midtimellom.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen