Lykkelig Barndom

Stressede og ulykkelige babyer

Babyer forblir ulykkelige og stresset lenge etter at de har sluttet å gråte.

Britiske Daily Mail hadde 24. mai en artikkel om en studie gjort av tidsskriftet for Early Human Development. De finner at spedbarn fortsatt er opprørte og ulykkelige i lang tid etter at de har sluttet å gråte etter ”skrikekur”. Studien og artikkelen fra Daily Mail gir meg ytterligere overbevisning om hvor skadelig disse kurene er. Her følger et utdrag på norsk av saken fra Daily Mail:

Det er en lettelse for alle foreldre når et opprørt spedbarn endelig sovner. Men mødre og fedre bør ikke ta stillheten som et tegn på at alt er bra, for barnet deres kan fortsatt være opprørt, stresset og ulykkelig. En studie har funnet at stresshormonnivået til gråtende barn kan forbli høyt, til og med over flere dager, selv etter at de har sluttet å gråte etter en ”skrikekur”. Med andre ord er barnet fortsatt opprørt, men holder stille om det.

Denne studien vil på ny fyre opp under debatten om spedbarn og gråting, og spesielt om man skal la spedbarn gråte seg selv i søvn. Tilhengere av rutiner, som for eksempel ”barneoppdragelse-eksperten” Gina Ford, mener at gråtende spedbarn ikke bør bli tatt opp når det er meningen at de skal sove. Men andre, som” barneomsorgseksperten” Sheila Kitzinger, mener at mødre må følge sine instinkter og ikke forhåndsbestemte rutiner.

I løpet av denne studien målte man hormonnivåene til både mor og barn. Mange av spedbarna, som var mellom fire og ti måneder gamle, hadde problemer med å komme inn i en rutine eller roe seg ned uten å få en form for trøst fra mor. I løpet av studien ble barna lagt alene i sengen for å sove, og deretter målte man hvor lenge hver baby gråt før de sovnet.

Mødrene deres holdt seg i naborommet slik at de kunne høre barnet sitt gråte, men uten at de fikk oppsøke barnet. Kortisolnivåene hos både mødre og barn ble målt den første og den tredje natten. Studien fant at innen den tredje natten gråt barna mindre før de falt til ro. Men kortisolnivåene deres forble høye. Hos mødrene derimot falt kortisolnivåene markant, noe som indikerer at mødrene slappet mer av da barnet gråt mindre.

Wendy Middlemiss, som er forsker ved University of North Texas, mener at ‘selv om barna ikke viste noen tegn på at de fortsatt var opprørte, stresset og ulykkelige etter at de hadde sluttet å gråte, viser kortisolmålingene at de fortsatt opplevde en form for psykisk stress.

Oppsummert er dette veldig klargjørende for meg. Skrikekurer er usunt og skadelig for barnet. Og dette er en oppmuntring til å følge sine egne foreldreinstinkter i forhold til hva som føles riktig og naturlig når det gjelder å forholde seg til babyens gråt og behov for omsorg, trøst og nærhet. Det er ikke naturlig at en baby skal gråte seg i søvn av utmattelse og oppgitthet.

Stol på deg selv!

 

Hilsen Nina.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen