Lykkelig Barndom

Skal man «skru ned» volumet?

Det er stort sett mødre som ringer og bestiller time hos meg. Men det er også noen fedre. Den pappaen jeg nå skal fortelle om gjorde veldig inntrykk.

Han ringte og sa; vi trenger hjelp med barnet vårt som ikke finner søvnen selv og som våkner mange ganger hver natt. Jeg vil ikke bruke noen form for skrikekur. Det var jo ikke noe vanskelig å være enig med ham, da jeg er sterkt imot skrikemetoder og ville ikke under noen omstendigheter anbefale det.

 

Manipulerende eller ei?

Så forteller han om sin tante som fikk råd om å stelle barnet hver 4. time og ikke gå inn selv om barnet gråt, da barn er manipulerende og må lære at det blir gitt mat og stelt med jevne mellomrom. Barnet gråt mye. Da tanten gikk inn en dag var barnet dødt.

Denne pappen hadde altså en fetter som gråt alene og døde alene som spedbarn.
Den ytterste konsekvens av å ignorere et barns gråt er å overse alvorlig eller smertefull sykdom.

Jeg har dessverre hatt flere foreldre som har vært hos «søvneksperter» som Karin Naphaug, som har blitt rådet til at barnet skal finne søvnen selv ved skrikemetoden. De har senere funnet ut at barnet har hatt mellomørebetennelse eller Kiss-syndrom (nakkesmerter). Barnet har skreket  og grått og foreldrene har tenkt dette er en kamp de må vinne. De har holdt ut i dager og uker, for så å finne ut at barnet har vært syk, eller hatt store smerter.

 

Det er alltid en årsak til gråt

Det som skjer når man ignorerer barns gråt er at man «skrur ned» volumet. Man orker ikke høre på, og man vil beskytte seg. Men da hører man heller ikke forskjell på kjedsommelighet, frykt eller smerte.

Jeg vil aldri forlate et gråtende barn. Det er alltid en årsak til at barnet gråter.
Vi må være nysgjerrige nok til å finne ut av det.

 

Caroline L. Teigen er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, homeopat, søvnterapeut og driver sovehjelp.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen