Lykkelig Barndom

Samsoving & ammemadrass

Noen pappaer er redde for at de skal legge seg oppå babyen i løpet av natten og er derfor skeptiske til samsoving i foreldresengen. Dette er synd, for det er hyggelig for både liten og stor om hele familien kan sove sammen. Kanskje vil denne lille saken gjøre at pappa føler seg tryggere?

 

I dag fikk sønnen min og jeg besøk av en venninde som akkurat har født en liten gutt. Vi spiste lunch og trillet tur i parken. Mens vi gikk og trillet snakket vi om babyene våre og venninden min spurte meg til råds om samsoving i foreldresengen. Hun fortalte at hun hadde sin gutt på 5 uker sovende i foreldresengen, men at barnets far hadde «flyttet» over på gjesterommet fordi han var redd for at han skulle legge seg oppå den lille gutten sin. Da jeg fortalte henne om «ammemadrassen» ble hun glad og trodde at pappaen nå ville «flytte» tilbake slik at de alle kunne sove sammen som en familie.

 

Det er viktig at samsoving gjøres på en trygg måte (se eget blogginnlegg) og da kan «ammemadrass» være en god løsning. «Ammemadrass» er en liten og myk madrass med avtagbare vegger som babyen kan ligge oppi (se bilde over). Den er liten og nett og passer til babyen de første levemånedene. Den er også fin å ta med seg når man skal reise bort. På den måten kan babyen ligge i sin egen trygge og vante seng også når den er borte. «Ammemadrassen» veier lite og kan rulles sammen slik at den er lett å frakte med seg.

Mange fedre synes det er litt «skummelt» å sove ved siden av babyen sin de første månedene fordi de er redde for at de skal legge seg oppå babyen. Ammemadrassen kan være med på å beskytte babyen og gjøre at far slapper mere av. Ammemadrassen kan vaskes i maskin. Jeg har selv gode erfaringer med ammemadrass og kjøpte den på Barnas hus. Den finnes helt sikkert i andre butikker også.

 

Samsoving i foreldresengen kan gjøres på den trygge og den utrygge måten. Trygg samsoving kan redusere faren for krybbedød med 50 %, det fremmer tilknytning, nærhet og trygghet. Det gjør også at det er lettere for mor å nattamme/flaske, og både mor og barn får mere søvn. Mor slipper å stå opp av sengen for å gi babyen mat, og hun sovner raskere inn igjen. Det tar også kortere tid før babyen faller til ro og sovner igjen. Studier viser at samsovende babyer gråter langt mindre enn babyer som sover på eget rom.

 

Hilsen Nina.

 

 

Hva er din erfaring med samsoving i foreldresengen? Har du brukt ammemadrass?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen