Lykkelig Barndom

Påskeferie, søvn og skrikekurer

Kjære alle foreldre! Nå er det snart påske og mange skal ha påskeferie, noe som kan innebære endringer i rutiner for barn og familien. Det mang foreldre frykter er at det skal være vanskelig å komme tilbake til den vanlige hverdagen når påskeferien er over, og særlig med tanke på leggerutiner og søvn.

Flere foreldre har tatt kontakt og spurt om råd og gjenngangeren er spørsmålet om skrikekurer. De aller fleste foreldre sier at de ikke vil utsette barnet sitt for dette, men ønsker at jeg skal si noe om hvorfor jeg mener at det kan være skadelig for barnet. Her kommer noen grunner til hvorfor man ikke skal utsette barnet sitt for skrikekurer/forlate et gråtende barn:

 

Det er alltid en grunn til at babyen ikke sover. Det er ikke fordi at babyen ikke vil sove, men fordi at babyen ikke klarer å sove. Babyen trenger derfor støttende og tålmodige foreldre.

Det er uhyre sjelden at små barn ikke vil sove. Det handler om at de ikke får det til. Ved å si at de ikke vil, tenker man seg umiddelbart at barnet har en uønsket atferd som fører til en slags kampstilling fordi foreldrene vil at barnet skal sove. Hvis vi på  den annen side ser på det som noe barnet ikke får til, er det naturlig å tenke at da trenger det hjelp på en eller annen måte. Etter en ferie, hvor det ofte er endringer i rutiner, vil mange små barn trenge tid før de faller tilbake i det gamle mønsteret igjen.

 

For meg er det veldig viktig å gi foreldre en tro på seg selv og deres egen intuisjon. Det er et problem i våre dager at foreldre leser så mye, hører så mye, og diskuterer så mye om hva som er rett og galt, spesielt i forhold til søvn. Det fører til at de prøver stadig forskjellige ting, noe som bare forvirrer barnet. Men enda viktigere er det at det fører til at foreldre glemmer å lytte til sitt eget hjerte og sin egen intuisjon.

 

Det finnes dessverre mange eksempler på babyer som har måttet gjennomgå skrikekurer hvor det har vist seg i ettertid at babyen har skreket fordi den har hatt smerte.  Ett eksempel er en gutt som hadde skreket og skreket, hvor foreldrene hadde fått beskjed om å holde ut å være sterke, hvor det viste seg at gutten hadde alvorlig ørebetennelse.

Gråt er babyens eneste språk og må alltid tas på alvor. Det klarer ikke med ord å utrykke hva some er galt eller hvorfor det ikke får sove.

Ferber-metoden eller skrikekurer er en adferdsteori som prøver å få bukt med uønsket adferd. Gråt er ikke uønsket adferd, men babyens mate å utrykke behov på. Det er noe annet når det er snakk om store barn som forstår og som kanskje har uønsket adferd i form av å ville ha sjokolade i butikken. Men her er det snakk om små barn som ikke har kommet så langt i sin kognitive utvikling at det forstår hvordan man manipulere foreldrene sine eller til å få viljen sin. Det er faktisk slik at babyens ønsker og babyens behov er en og samme ting.

 

Skrikekurer eller Ferber-metoden kan for mange foreldre virke effektiv – for babyen vil omsider slutte å gråte. Den voksne er sterkest og vil til slutt «vinne», men til hvilken pris? Det jeg prøver å si er at babyen gråter for en grunn, og når babyen omsider slutter å gråte så er det ikke fordi at behovene til babyen eller smerten til babyen plutselig er borte, men fordi at babyen resignerer – den gir opp. Babyen forstår at det ikke nytter å rope om hjelp for det kommer ingen likevel. Babyen slutter å signalisere sine behov, men det slutter ikke å ha behovene.

Mange barn blir liggende i sengen og grate så lenge at det til slutt sovner i ren utmattelse. Skrikekurer er helt uforenelig med moderne spedbarns og småbarns psykologi. Spedbarnets språk er gråt. Oppbygging av tillit, trygghet og et godt selvbilde er spedbarnspsykologien vigtigste fundament. Disse behovene blir nærmest motarbeidet ved denne disiplinære metoden. Det strider mot den menneskelige natur at foreldre skal stå utenfor døren til sine barn og høre dem skrike.

Metoden er helt ulogisk. Eksempelvis ved at mor går inn, og så sier at hun er der, for så i neste øyeblikk å forsvinne ut døren igjen. Barn opp til 3 års alder har problemer med å forstå at mennesker de ikke ser eksisterer og blir derfor redde for at de er forlatt.

Det finnes mye forskning som dokumenterer at skrikekurer kan være skadelig for barnet. Med store, mulige, livslange bivirkninger.

 

Det er helt naturlig og normalt at små barn ikke sover hele natten og at det har behov for melk eller trøst i løpet av en lang natt. Noen babyer sover natten gjennom, men ikke på langt nær alle. Det gjør meg derfor opprørt at enkelte forteller foreldre at babyen deres har et søvnproblem når det ikke er sant. Man problematiserer det normale og skaper unødig stress og frustrasjon hos foreldre.

Jeg vil anbefale alle foreldre å lytte til sitt eget foreldre instinkt og foreldre hjerte, for ingen kjenner babyen bedre enn foreldrene selv. Og alle barn er forskjellige så det finnes ingen metoder som passer for alle. Foreldrene må lytte til barnets signaler og ta gråten på alvor. Det kan være tøft å ha et barn som ikke klarer å sove i en travel småbarnstid, men vær tålmodige, dette varer ikke evig! Ikke forlat barnet ditt hvis det gråter, men sitt inne på soverommet sammen med det eller legg deg sammen med barnet i sengen. Ved at en kjærlig, tålmodig og omsorgsfull forelder er sammen med barnet opplever barnet støtte og forståelse og vil etterhvert få gode og trygge legge -og sove opplevelser igjen.

 

Riktig god påske alle sammen!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen