Lykkelig Barndom

LILLE VENN, HVA NÅ?

Når foreldre spør meg til råds om hvilke bøker de skal lese, svarer jeg: ”Begynn med å lese barnet ditt! Svaret ligger der.” Alle barn er forskjellige med hver sine individuelle behov, så det finnes ingen fasit. Jeg synes at mange fagbøker gir råd om harde oppdragelsesmetoder som ikke hører hjemme hos en liten baby. Skrikekurer, og det å følge klokken for når babyen har behov for mat og nærhet, er to av de rådene jeg reagerer sterkt på. Jeg mener man skal gjøre det som er naturlig, og ingenting er vel mindre naturlig enn å la klokken styre babyens behov, eller å la babyen ligge alene og gråte. Derfor ble jeg så glad da jeg som fagperson og nybakt mamma kom over boken til Gro Nylander, hvor man kan lese om råd som er naturlige og som samsvarte med morsinstinktet mitt.

Selv om svaret ligger hos babyen, kan det være godt å lese en god bok som bekrefter den magefølelsen man sitter med som foreldre, for ingenting er vel mer fortvilende enn når man får råd som strider mot det en selv føler er det beste for barnet sitt! Mange foreldre føler på usikkerheten og det store ansvaret det er å bli foreldre, og da er boken “Lille venn, hva nå?”, helt super!

Boken til overlege og ammeekspert, Dr. med. Gro Nylander, som også har barnepsykologi og pedagogikk i bagasjen, er en slik god bok, hvor du sitter og nikker gjenkjennende mens du leser. Boken taler rett til foreldrefølelsen vår. Både før og etter fødsel. Hun skriver på en kjærlig og klok måte som gjør at man får tillit til henne med en gang. Man skjønner, så fort man åpner boken, at her er det en erfaren og dyktig fagperson som virkelig ønsker barnet mitt vel! Også jeg som fagperson hadde stor glede av boken hennes når jeg ventet mitt første barn. Dette er en av de nyttigste bøkene jeg vet om og jeg anbefaler den til alle jeg møter i jobben min som veileder gjennom Lykkeligbarndom. Når DA jeg jobbet i barneverntjenesten og på mødrehjem anbefalte jeg også boken, og det var flere mødre som takket meg for det. Boken som alle foreldre, besteforeldre og barnehagepersonell burde ha, nemlig Gro Nylanders, “Lille venn, hva nå?”

 

Boken er delt i to:

UTVIKLING OG MODNING handler om små barn, fra de er et halvt år og opp til vel fire år. Hva kan vi vente når? Sitte, krabbe, gå, snakke, kle på, renslighet…. Hvordan takler vi ungen som ikke vil spise, som ikke sover, som er litt sen av seg, som er høyt og lavt, som er stiv av trass?

Den forskningsbaserte kunnskapen blir underholdende fordi den presenteres gjennom sanne historier.  Mange av dem handler om de fem barna hun har fulgt fra før de ble født. Gry, den greie gjennomsnittsungen, Jørgen rabbagast, høyt og lavt,  den makelige Markus og lille Karoline, født for tidlig, puslete og sutrete og krevende og herlig likevel. Og David, lille David med Down syndrom, som gjør at jeg lærer mer om hvordan det er å få et barn som er litt anerledes.

 

Andre del, NÅR BARNET BLIR SYKT, burde være et must i alle hjem! Når bør vi tilkalle lege og når er det greit å se an den syke ungen? Selv har jeg stående et bokmerke ved førstehjelp: Hva gjør jeg hvis skatten min setter noe i halsen? Eller, hvis jeg finner ham livløs? Eller det skjer en ulykke med blødning eller brudd? Alle noenlunde vanlige sykdommer omtales, mange av dem rammer faktisk de samme fem gjennomgangsbarna. Karoline klør av eksem, er matallergiker og forstoppet. Markus blir forbrent, har trang forhud og er dessuten vel tjukk. Jørgen skader seg, så klart, hvordan sikrer vi hjemmene våre? Gry får barnesykdommene en etter en, og David får sitt….  På slutten av hvert kapittel finnes ryddige tabeller og fakta-ramser om alle organsystemer.  En jeg setter særlig pris på: Når er det ok å gå i barnehagen igjen?

 

Noen liker små bøker, derfor finner du mye av det samme innholdet i de to småbøkene SMÅEN ER SYK og SMÅEN FRA 0-2 ÅR (som ikke går så langt opp i alder som Lille venn). Gro Nylander fortalte meg at forslaget om små veske-bøker kom fra foreldre selv som gjerne ville ha med seg fakta om sykdom ”overalt, hele tiden, også på flyturen”.   

 

Kjære alle foreldre, besteforeldre, barnehagepersonell og andre som er sammen med små barn – dette er en bok jeg kan anbefale på det sterkeste!

 

Tusen takk, Gro Nylander, for at du står på og gjør ditt for at alle våre små skal ha det bra!

 

 

 Nina Stanghov Ulstein.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen