Lykkelig Barndom

Kjære Audun Lysbakken, i dag gjorde jeg også noe jeg ikke skulle ha gjort.

Linda C. Hagen har på sin blogg http://absolutthjemme.com/ skrevet et innlegg som provoserer meg. Det er ikke det at Linda som person provoserer meg, for Linda er en hyggelig jente. Det er heller ikke måten hun skriver på, for hun belyser noe veldig viktig. Det var selve innholdet i teksten som provoserte. Innlegget heter ”Kjære statsminister, i dag gjorde jeg noe jeg ikke skulle ha gjort.

Det provoserte meg så mye at jeg satte meg ned og skrev et innlegg jeg også. Mitt innlegg heter Kjære Audun Lysbakken, i dag gjorde jeg også noe jeg ikke skulle ha gjort.

 

Jeg er også en hjemmeværende mor. Og enda verre – jeg ammer.

 

Sønnen min er 14 måneder gammel så jeg burde vel ha sluttet med dette for lenge siden. Helst for 9 måneder siden, halvveis i foreldrepermisjonen, slik at far kunne overta som hovedomsorgsperson for barnet. Altså når barnet var litt over 5 måneder gammelt. Men vet du hva Audun Lysbakken? Jeg akter ikke å høre på deg, for jo mer du uttaler deg, jo tydeligere kommer det frem at du ikke har store kunnskaper om amming og dens egenskaper. Heller ikke om små barns psykologiske behov.

 

Sønnen min og jeg nyter å være hjemme sammen. Ja, det er helt riktig – han begynte ikke i barnehage den dagen han fylte 1 år. Vi har god tid om morgenen og vi koser oss med amming. Hver morgen når vi våkner så får han pupp og han suger med et stort og fornøyd smil. Når han er ferdig så blir vi ofte liggende en stud i sengen og kose. Vi prater, synger og peker på ting i rommet. For en baby på litt over 1 år er alt nytt og spennende, så selv den lille fluen som virrer rundt i rommet klarer å fange vår oppmerksomhet.

 

Morgenstellet med vask og tannpuss tar ofte lang tid. Vi pludrer og synger på stellebordet og vi teller fingre og tær. 10 fingre og 10 tær. Dette er veldig morsomt så det hender at vi må telle både 5 og 6 ganger. Så er det frokost og vi vet alle at ”frokosten er det viktigste måltidet i løpet av dagen” så den tar vi på alvor. Vi koser oss med maten og tenner gjerne et stearinlys som står på kjøkkenbenken. Så er det ut og få litt frisk luft. Ofte triller vi tur i parken sammen med andre barn. Eller vi går en tur i skogen. Der er det mye spennende å se på. Det hender også at vi drar og besøker dyrene på Bogstad gård eller at vi besøker noen venner. Åpen barnehage er også populært. Det samme er «musikk kurs for de minste» og babysvømming. Det er slitsomt å leke, så gutten min blir trøtt og vil på ny ha pupp. Du skjønner, Audun, at pupp gjør babyer så avslappet og salige at de ofte sovner. Jeg legger ham tilbake i vognen hvor han sover videre og jeg kan lese avisen og drikke en kaffe.

 

Om kvelden, når han skal legge seg for natten, er det ny pupp. Etter grøt og et avslappende kveldsbad, setter vi oss i sengen, pakker en god og deilig dyne rundt oss, synger godnattsanger og ammer. Han sovner glad og fornøyd, helt til neste morgen.

 

Vi koser oss hjemme og vi har god tid til masse voksenkontakt. Og vi koser oss med puppen. For tro det eller ei så er amming og morsmelk veldig viktig for babyer. For mor også! Også er det så koselig.

 

Debattene du har vært med på i media viser tydelig at du ikke har fått med deg fordelene ved amming, så jeg har skrevet en liten huskeliste til deg:

-Både Verdens Helseorganisasjon og norske helsemyndigheter anbefaler mødre å fullamme babyen til den er 6 måneder gammel, og fortsette med amming til barnet er minimum 1, helst 2 år gammelt.

-I Regjeringens tverrdepartementale handlingsplan for bedre kosthold står det at andelen spedbarn som fullammes ved 6 måneders alder skal øke fra 44 prosent til 70 prosent og at andelen spedbarn som ammes ved 12 måneders alder skal øke fra 36 prosent til 50 prosent. Har ikke du som partileder for SV en plikt til å følge Regjeringens handlingsplan for å fremme folkehelsa?

-Amming er den optimale ernæring for babyen. Melken er skreddersydd og forandrer seg etter babyens behov.

-Amming fremmer nærhet, trygghet og tilknytning, noe vi vet er helt avgjørende for en sunn utvikling hos babyen.

-Amming beskytter mor og barn mot en rekke sykdommer både i ammeperioden og senere. Det er for eksempel påvist at barn som fullammes i 6 måneder er mindre utsatt for lungebetennelse og øreverk og at mødre som ammer har mindre risiko for å få brystkreft.

-Statistikk viser at det i økende grad skrives ut sovemedisin til små barn. Når vi i dag ser en økning av dette er det ekstra viktig at det blir lagt til rette for at mødre kan amme som et forebyggende tiltak. Særlig når man vet at amming roer ned et spedbarn og gjør at det sovner letter. Hvordan kan du som politiker avfeie dette?

-Amming beskytter barnet mot virus, sopp og bakterier

-Amming reduserer faren for allergier hos barnet

-Amming styrker barnets immunforsvar

-Amming reduserer faren for kreft.

 

Morsmelkerstatning er et veldig godt hjelpemiddel når man av ulike årsaker ikke får til å amme, men den kan aldri erstatte morsmelk! Jeg forstår ikke at du kan ha gått glipp av så mye viktig informasjon, men sånn går det kanskje når man setter ideologi foran biologi?

 

 

Hilsen Nina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen