Lykkelig Barndom

Kan det være kolikk?

Det er ikke alltid at man kommer hjem fra sykehuset med en baby som bare sover, spiser, smiler fornøyd og tillitsfull til det nye livet den akkurat har landet inn i. Noen babyer har vondt i magen sin og skriker. Dette er vondt for babyen og for foreldrene.

Det er ikke lett å være foreldre til en kolikk baby. Det er fryktelig vondt å se at babyen bare gråter og gråter, og det er svært utmattende å være foreldre. Den lille blir båret og vugget hele tiden, og kanskje tar puppen for ofte, som kan lette litt på smerter, men som så gir smerter. Avføringen til disse babyene kan ofte være mot det rennende med korn i seg, eller veldig treg.

På Frøyaklinikken behandler man babyer som har kolikk. Babyen får homeopatimedisin og mor som ammer får kostråd. Man ser ofte at allerede dagen etter så har babyen det mye bedre. Man ser at tarmene roer seg ned, og ikke fylles opp av luft. Babyene promper dermed mindre og magen rumler mindre. Avføringen slutter å være rennende, eller kommer mer i gang , og babyene skriker mye mindre, og får en ro i seg. Da kan livet igjen falle på plass i familien!

 

Råd mot kolikk:           

Symptomer:

Kolikk kommer av det latinske ordet colon (tykktarm) og betyr magesmerter. Ved kolikk har barnet gråtetokter hvor de er helt utrøstelige. De trekker bena oppunder magen, og de har  vondt i magen. Magen kan rumle, virke spent som om den er full av luft.

 

Forekomst:

Undersøkelser tyder på at om lag 20% av alle spebarn har kolikk. Det starter gjerne i løpet av de første 3 ukene, og kan vare til 3 til 4 månders alderen. Kolikk defineres som skriking i minst 3 timer om dagen, minst 3 dager i uken. Vanligvis begynner skrikingen på ettermiddagen/kvelden.

 

Årsaker:

Man kjenner ikke årsaken til kolikk. Man antar at det har med en umodenhet i tarmen. Det kan også komme som en reaksjon til det mor spiser. Feks ku-melk, koffein i kaffe og cola, streke krydder, gassdannede grønsaker som brokoli, kål, blomkål og løk, dette går lett over i morsmelken og kan danne luft i tarmene til barnet. For tidelig fødte barn med lav fødsels vekt, ser man lettere kan få kolikk, enn barn født til termin. Og igjen tror man at det handler om en umoden tarm.

 

Alternativmedisin:

De mest effektive behandlingsformene ved kolikk er homeopati, akupunktur og kiropraktikk. Noen ganger er det nok med en behandling, andre ganger trenger man 3 til 4 behandlinger, og bedringen av kolikken kommer forholdsvis fort. For noen år siden ble det utført et lite studie med 31 barn med kolikk som fikk homeopatimedisin. 80% av barna ble mye bedre eller symptomfrie etter behandlingen. Erfaringsmessig ser man det samme hos akupunktøren og kiropraktoren.

 

Homeopati:

Homeopaten vil gi homeopatimedisin utifra symptomene til barnet. Medisinen løses opp i vann og gies teskje vis til barnet. Feks. vil barnet få Magnesium phos. hvis det hjelper med varme og lett press mot magen, eller Chamomilla hvis barnet blir bedre av å bæres rundt, men ellers er helt utrøstelig, eller Lycopodium når magen til barnet er full av luft og de vil ikke ha noe trykk på magen, kolikken kommer da på ettermiddagen, eller Aethusa når barnet ikke klarer å fordøye melken, ved siden av kolikken, kaster de mye opp og avføingen er mer løs.

 

Ernæring:

Det er velkjent at små babyer kan få luft i magen hvis mor spiser løk og kål produkter. Det er kanskje ikke så velkjent at små babyer med vondt i magen ikke tåler så godt at mor spiser hvete, melk og sukker. På Frøyaklinikken ser man at mange blir bedre av at mor endrer dietten sin, og at babyen får homeopatimedisin.

 

Akupunktur:

Akupunktøren vil påvirke tarmfunksjonen til barnet ved å stiumulere punkter på hendene og føttende, enten med nåler (som stikkes fort ut og inn), eller akupressur (masasje på punktene).


Kiropraktikk:

Kiropraktoren vil undersøke ryggen til barnet for å se etter låsninger. Låsningene sitter oftest midt i ryggen, der nerveforsyningen til mage og tarm sitter. Men låsninger kan ha sitt utspring helt nederst, eller helt øverst i ryggen. Og da må disse områdene også behandles. Så behandlingen hos kiropraktoren er individuell.


Urtemedisin:

De mest kjente urter ved kolikk er fennikel, karve og anis. Disse urtene finnes i en te som heter amme te på helsekosten. Når mor drikker den, går den over i brystmelken, men man kan også gi noen teskjer av teen til barnet. Denne teen er også god for melke produksjonen, hvis man produserer noe mindre melk. Mor kan drikke 2 kopper om dagen.

 

Kilder:

– Den store oppslagsboken om alternativmedisin, fagred. Bertil Berg-Olsen, Nikki Bradford

– Barn i magen fra A til Å, av Siri von Krogh

– Homeopatic medicine for children and infants, av Dana Ullman, M.P.H.

– Dynamis nr. 4 1998, «Studie på spebarnskolikk er avsluttet», av Birgitt Dahl Johansen

– Dagens medisin 18/09 2000, «Lav fødselsvekt gir flere kolikkbarn», av Jerk W. Lange

– Dagbladet.no 22/08 1998 «Kur mot kolikk» av Helene Sandvig

– Kiropraktor Morten Brøtmet, Aske

 

Anette Heggemsnes  er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, homeopat, akupunktør og driver froyaklinikken.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen