Lykkelig Barndom

Hører du ikke at babyen din trenger deg?

Det er alltid en grunn til at babyen ikke sover. Det er ikke fordi at den ikke vil sove, men fordi at den ikke klarer å sove. Babyen trenger støttende foreldre og ikke avvisning. Hører du ikke at babyen din trenger deg?
Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er trist at det fremdeles finnes foreldre som bruker «skrikekurer» på babyen sin. Særlig når vi i dag har så mye forskning som dokumenterer at dette kan være skadelig. Det at foreldre klarer å høre på at sin lille forsvarsløs baby, som er totalt avhengig av deg, skal ligge og gråte i timesvis, er for meg ubegripelig. Selv er jeg rask hvis babyen min gråter. Det er nok derfor han nesten aldri gråter.
Barn som gråter uten å bli trøstet, kan få skader på hjernen som gir følelsesmessige forstyrrelser når barnet blir voksent. Dette har vi mye forskning på. Margot Sunderland, professor i psykologi ved Centre for Child Mental Health i London, er en av dem som presenterer slike forskningsresultater. Hun sier til The Times at: «Etter fødselen er det flere viktige kjemiske systemer som ikke er etablert. Gjentatt stress kan ødelegge og til og med krympe en viktig del av hjernen. Vi har lenge trodd at barnets hjerne er robust. Det er den ikke.» Professor Ola Didrik Saugestad, spesialist på barnesykdommer på Rikshospitalet er helt enig. Det er også spesialpedagog Anne Carling ved «Midtimellom – Forebyggende senter for småbarnsfamilier». Hun er gjesteblogger her på Lykkelig Barndom, og hun sier at «det kan skape en varig mental skade å la barn ligge lenge og gråte». Caroline Teigen, som også er gjesteblogger her på Lykkelig Barndom sier at det å forlate et gråtende barn og la det ligge alene og gråte er et overgrep på barnet.

 

 


 

Hun mener at sovemetoder som foreldre blir anbefalt å bruke, som doktor Ferbers metode, kan gi utrygge og dårlig tilpassede barn. Den amerikanske doktoren Richard Ferber er en av verdens ledende eksperter på barn med søvnvansker.

– Metodene går ut på å knekke det lille barnet, å overhøre den lilles rop og nekte å følge sitt eget hjerte. Vi burde i stedet stole på de nedarvede instinktene våre, sier Carling.

 

 

Omstridt søvnmetode. Psykolog Sissel Unger og spesialpedagog Anne Carling har i ti år drevet «MIDTIMELLOM – Forebyggende senter for småbarnsfamilier», og hjulpet mange store og små med søvnvansker. De to erfarne terapeutene, som begge tidligere arbeidet ved Barneklinikken på Rikshospitalet, advarer sterkt mot å bruke den såkalte «skrikemetoden» som er utviklet av dr. Richard Ferber ved søvnlaboratoriet i Boston.- Gjennom årene har vi tatt i mot veldig mange fortvilte foreldre som har prøvet denne metoden. Skal metoden virke, må den gjennomføres konsekvent i flere dager og netter etter hverandre. Barnet ligger i sengen og gråter så lenge at det til slutt sovner i ren utmattelse, sier Unger og Carling, som har grunnleggende innvendinger:Metoden er helt uforenlig med moderne spedbarns- og småbarnspsykologi. Spedbarnets språk er gråt.
Oppbygging av tillit, trygghet og et godt selvbilde er spedbarnspsykologiens viktigste fundamenter. Disse behovene blir nærmest motarbeidet ved denne disiplinære, adferdsterapeutiske metoden.
Det strider mot den menneskelige natur at nybakte foreldre skal stå utenfor døren til sine spedbarn og høre dem skrike.
Metoden er helt ulogisk. Eksempelvis ved at mor går inn, og så sier at hun er der, for så i neste øyeblikk å forsvinne ut døren igjen. Barn opp til 3 års alder har problemer med å forstå at mennesker de ikke ser eksisterer.
Det spørres sjelden etter mulige årsaker til søvnproblemene.- I praksis har vi opplevd at foreldre som kommer til oss har fått en oppskrift på hvordan de skal gå frem, men inni seg har de kjent at dette ikke er riktig følelsesmessig hverken for dem eller for barnet, sier Unger.

Usikre foreldre

– Vi har også erfaring med at foreldre som har brukt Ferber-metoden har lykkes en tid, men så oppstår søvnforstyrrelser igjen, sier Carling.- Når vi skal møte en familie som ikke sover, vil vi alltid ha begge foreldrene til stede (dersom de er to), og de skal komme uten barn. Vi snakker aldri over hodet på barnet uansett alder, sier Carling og Unger.- Vi begynner alltid med en kartlegging av svangerskap og fødsel, og foreldrenes forhold til egen søvn. Gjennom kartleggingen prøver vi å finne årsaker til søvnproblemene. Ofte er det tre årsaker som utpeker seg: manglende rutiner, usikre foreldre som gjennom sin usikkerhet også skaper uro hos barnet. Ofte kan det også være at barnet av ulike årsaker kan ha hatt en vanskelig start på livet gjennom for eksempel en traumatisk fødsel.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen