Lykkelig Barndom

Gro Nylander om 1 -åringer i barnehagen

Den kjente overlegen og forskeren vår, Dr. med. Gro Nylander, har i flere tiår engasjert seg for de minste barna våre. Her har hun skrevet et innlegg om 1 -åringer i barnehagen.

 

Professor i psykologi Lars Smith har uttalt at “Jeg kan vanskelig se at de minste barnas tilknytningsbehov tilfredsstilles fullt ut i en barnehagesituasjon. Barnets separasjonsangst er på topp mellom ett og halvannet år.» Dessverre tror jeg han har rett. Uansett hvor mange og hvor dyktige, hvor vennlige og kjærlige personalet der er, så er de ukjent for barnet. Og de er for få.

 

Mine egen ferske erfaring med innkjøring over mange uker i flere småbarnsavdelinger er at ett-åringene stort sett IKKE har det bra – og i blant ganske forferdelig. Hver morgen lå bittsmå gråtende barn rundt omkring i uteområdet, med ansiktene dekket av sand som klistret seg til snørr og tårer. Personalet satt med et par barn hver på fanget, men kunne langt fra holde og trøste alle. Enkelte triste små satt eller krabbet rundt uten å søke kontakt, noen uttrykksløse som små zombier. Noen ganske få puslet nokså fornøyd med sitt, men de klarte ikke å lage sandkaker, huske eller skli på egenhånd. Det var kjempeforskjell på de som var 12 måneder og de som var blitt 18 måneder. De siste var blitt oppreiste, gående små mennesker som forstod enkle beskjeder og gjerne kunne si noen ord selv.

Forhåpentligvis tar de færreste barn skade av å begynne ved ett år,  for gode voksne gjør alt de kan både hjemme og i barnehagen. Men de minste har det ikke bra, og slik vil vi vel ikke at det skal være?

 

Mine råd i dagens situasjon er:

1) Utsett barnehagestarten litt, om dere kan. Noen ekstra måneder gjør stor forskjell i den aldren. Derfor bør kontantstøtten opprettholdes til barnet er halvannet år mens vi venter på en utvidelse av foreldrepermisjonen.

 

2) Bruk tre uker i stedet for tre dager på innkjøringen! Det er en god måte å bruke slutten av foreldrepermisjonen på. Vær rolig og relativt passivt tilstede, så de andre barna skiller på deg og dem som jobber der. Etter tre uker kjenner barnet personalet og de andre barna, rutiner og leker. Da vil det kjennes langt mindre truende og smertefullt å bli forlatt. Kanskje plukker dere til og med opp noen tips selv, om hvordan de profesjonelle i barnehagen håndterer spising, soving og trass?

 

3) Begrens barnehagetiden i for de minste, særlig i starten.  Mange foreldre er flinke til det, én leverer sent, den andre henter tidlig, besteforeldre og andre mobiliseres.

 

4) Vær der fullt og helt for barnet fra du henter. Skru av mobilen til barnet er lagt for kvelden. Bruk vogn som er vendt slik at dere kan kommunisere på hjemturen. Du trenger ikke leke og holde på hele tiden, men vær tilgjengelig, kjærlig og oppmerksom de få timene dere har sammen.

 

Alt dette kan dere lese mer om i bøkene mine «Lille venn, hva nå?» og «Småen fra 0-2 år».

 

 

Det finnes store mengder forskning om tilknytning og stressnivå hos barnehagebarn, her er noen få referanser:

Belsky J, Vandell DL, Burchinal M, Clarke-Stewart KA, McCartney K, Owen MT. Are there long-term effects of early child care? Child Dev 2007 Mar;78(2):681-701.

Pluess M, Belsky J. Differential susceptibility to rearing experience: the case of childcare. J Child Psychol Psychiatry 2007 Apr;50(4):396-404.

Gunnar MR, Donzella B. Social regulation of the cortisol levels in early human development. Psychoneuroendocrinology 2002 Jan;27(1-2):199-220.

Caldji C, Diorio J, Meaney MJ. Variations in maternal care in infancy regulate the development of stress reactivity. Biol Psychiatry 2000 Dec 15;48(12):1164-74.

 

Hilsen Gro Nylander.

 

 

Dr. med. Gro Nylander er i dag invitert gjesteblogger her på Lykkeligbarndom. Hun har barnepsykologi og pedagogikk i bagasjen, i tillegg til å være ammeekspert, forfatter og mor. Hun er også fødselslege og forsker med doktorgrad.

 

  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen