Lykkelig Barndom

Gode råd til å slutte med nattamming

Jeg får mange henvendelser fra mødre om hvordan de på en skånsom måte kan venne babyen av med nattpuppen. Jeg skriver derfor ned noen råd her.

Stol på morsinstinktet ditt

Når mødre kjenner at de er klare for å slutte med nattamming så tror jeg at det ofte også betyr at barnet kan tåle noe annet. Mor kan kjenne på egen kropp hva barnet har behov for og når det er greit for barnet med endringer. Dette er en del av morsinstinktet. Morsinstinktet er et instinkt som mødre har og som er en hjelp til å vite hvordan barnet vårt har det og hva det trenger. Det skal man ta på alvor og lytte til.

Det første man må gjøre er å slutte å la barnet sovne til puppen. Man må amme sittende, helst et annet sted enn på soverommet, og så legge barnet ned i våken tilstand. Barnet må lære seg til å skille mellom mat og søvn. Det vil si at matingen foregår andre steder enn i sengen. Man kan gjerne legge seg ned sammen med barnet etterpå. Slik får barnet den kosen det er vant med. Hvis barnet er vant til å ammes i søvn i sengen er det fint å forsette med å ha barnet i sengen en stund til. Det anbefales ikke å gjøre to endringer på en gang!

Det er en prosess mellom deg og babyen- ingen andre

Når du bestemmer deg for å slutte med nattamming er det en prosess som du og babyen din gjør sammen. Mange får råd om at far eller andre skal overta når mor vil slutte, men det tror ikke jeg er det beste for barnet som da ”mister” både mor og puppen samtidig. Det er mor og barn som har hatt ammingen sammen og det er derfor mor og barn som skal avslutte sammen.

Gråt og protest er helt naturlig

Det er helt naturlig om barnet gråter og protestere. Det er ikke farlig så lenge det blir trøstet og ikke er alene med gråten sin. Barn protesterer ofte på forandringer, de kan bli både lei seg, forvirret, sinte og fortvilet. Protest er et sunnhetstegn og skader ikke barnet så lenge man er der og støtter det i den vanskelige situasjonen.

Snakk med barnet om hva som skal skje

Jeg nattammet til gutten vår var 16 måneder. Han trengte det. En natt sluttet han helt av seg selv. Mange har det slik, men slettes ikke alle. Det er også slik at noen mødre kjenner at de ikke orker å nattamme lenge før 16 måneder. Noe av det viktigste er at mor er tydelig og trøstende. Hvis mor er usikker på om hun vil slutte vil barnet merke dette og det kan forvirre barnet og forlenge avvenningstiden. Mor må være helt sikker på at hun er klar for å slutte før hun gjør det. Fortell barnet at dere nå skal slutte med nattammingen. Fortell det gjerne flere ganger. Har du først sagt det til barnet er det viktig at det også gjennomføres.

Gjerne si til barnet «jeg skjønner at du vil ha pupp, men du får ikke det nå. Jeg skjønner at det ikke er så lett for deg å forstå, men jeg skal trøste deg og hjelpe deg.» Jeg har veldig tro på at foreldre snakker direkte til barnet. Barnet skjønner mer enn vi ofte tror, og når mor sier det høyt, sier hun det på en måte også til seg selv, og det forplikter mer.

Stol på deg selv

Stol på deg selv og ikke slutt med amming eller nattamming fordi at noen andre forteller deg at du skal gjøre det! Hvis det føles riktig for deg så vil jeg anbefale deg at du koser deg med ammingen og gjør det til en hyggestund for deg og babyen din så lenge det fungerer for dere.

Jeg har hjulpet mange mødre med å slutte å nattamme. Hvis du ønsker gode råd til hvordan du kan slutte å nattamme på en skånsom måte for babyen din, er du hjertlig velkommen til å bestille time, jeg hjelper deg gjerne!

Nina Stanghov Ulstein.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen