Lykkelig Barndom

Er det farlig å gråte?

Debatten om babyen skal gråte eller ikke har blusset opp på ny, og bra er det, for dette er et viktig tema! Når man bringer ømtåelige temaer på banen, slik jeg nå har gjort, er det dessverre ikke til å unngå at noen blir provoserte, lei seg eller at det oppstår misforståelse. Er det egentlig farlig at babyen gråter?

 

Forby helsepersonell å anbefale foreldre skrikekurer

Jeg har kommet med et lovforslag som vil forby helsepersonell å råde foreldre til å gjennomføre «skrikekurer». Vi besitter nå så mye kunnskap om at «skrikekurer» kan være skadelig for babyen at jeg synes det er på høy tid. Det gleder meg at så mange leger og psykologer støtter lovforslaget mitt! Jeg synes også at det er på tide at helsepersonell oppdaterer seg. «Skrikekurer» og ferbers metode er en gammel metode – vi vet så mye mer i dag og vi har så mange andre mer humane metoder for å lære babyen gode søvnvaner på. Hvorfor ikke følge «føre var» prinsippet? Selv Ferber har moderert seg og blitt «mildere» i sine metoder.

 

Forbud mot fysisk avstraffelse

Vi skal ikke så mange år tilbake i tid før det var alment akseptert å slå barna sine i oppdragelsesøymed, og når lovforslaget om å forby dette kom på banen ble det store protester. I dag er heldigvis de aller fleste foreldre enige om at det å slå barn ikke er greit. Jeg tror vi kommer dit en dag når det gjelder å gjennomføre «skrikekurer».

 

Er gråt skadelig?

Til alle dere foreldre som er bekymret for om gråt kan være skadelig for babyen; svaret er NEI! Gråten i seg selv er ikke skadelig for babyen! Det er mangelen på trøst og respons når babyen gråter som kan være skadelig.

 

Kan gråt gi hjerneskade?

Det er mange foreldre som søker råd hos meg, og ofte handler spørsmålene om gråt. Det er flere som har lest på nettet at gråt kan gi babyen hjerneskader, noe som selvfølgelig gjør dem redde og usikre. Ingen vil jo at babyen skal få hjerneskade! Jeg kan trøste med at gråt ikke gir hjerneskade, så hvis babyen din gråter mye, så ikke være redd for hjerneskade. Det er ikke gråten i seg selv som kan være skadelig, men mangelen på respons og trøst. Det er her blant annet forskning om kortisol og stress kommer inn i bildet. Så lenge du som forelder er der for babyen din og trøster og viser omsorg, så er det ingen fare. Noen babyer gråter mye, mens andre babyer gråter lite. Sånn er det bare. Og ofte går dette i perioder. Eller det handler om babyens temperament. Alle babyer er forskjellige.

 

Kan babyen aldri gråte?

Jeg mener ikke at babyer aldri skal gråte! De som sier at jeg har sagt det, har misforstått meg. Det jeg sier er at babyen ikke skal ligge lenge alene og gråte. Og det er stor forskjell på om babyen ligger og gråter ved siden av deg mens du skifter bleie på  eldstemann mens du snakker til babyen og forteller at du snart skal ta den opp, enn om babyen ligger alene på et rom og gråter. Babyen har ikke begrep om tid og aner ikke at den bare skal ligger der i 10 minutter mens du gjør noe annet. Den forstår heller ikke at du vil komme tilbake. Den må nå et visst modenhetsnivå for å forstå dette. På lik linje som at barnet må ha nådd et visst modenhetsnivå for å lære seg andre ting, eksempel å lese og skrive.

 

Gråt er en del av følelsesregisteret vårt

Gråt er helt naturlig for oss mennesker. Det er en like naturlig følelse som sinne, glede, frustrasjon osv. Gråt er en del av følelseslivet vårt. For en babyen er det også det første språket. Babyen prøver å fortelle oss noe når den gråter. Det synes jeg at vi skal respektere på lik linje som når 5 -åringen vår prøver å fortelle oss noe.

 

Godt å gråte litt

Det kan være godt å gråte – både for liten og for stor. Noen babyer synes det er godt å ligge for seg selv å gråte litt, og det skal vi selvfølgelig respektere. Men det er noe helt annet enn å putte babyen inn i et tidsskjema for å «tvinge» den til å klare å sovne inn på egenhånd før den kanskje er moden for det.

 

Hilsen Nina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen