Lykkelig Barndom

Brev fra foreldre

Kjære alle foreldre!

Etter hvert som bloggen Lykkeligbarndom vokser, får jeg stadig flere og flere henvendelser fra foreldre. Det synes jeg er utrolig gøy! Det finnes så mange flotte og kjærlige foreldre der ute, som skriver så mange fine og kloke mailer til meg, hvor dere deler av erfaringer. Det synes jeg er så fint at jeg kommer til å legge ut mange av dem her på bloggen slik at andre kan få glede av dem. Innleggene vil hete «Brev fra foreldre».

Det kan være godt i en utfordrende småbarnsfase og lese om andre foreldre som kanskje sitter med akkurat de samme tankene, følelsene og usikkerheten som en selv. Jeg legger aldri ut noe foreldrene har skrevet til meg uten deres samtykke, selvfølgelig!

For noen dager siden fikk jeg en mail fra en mor som jeg har lyst til å dele med dere. Det hun skriver er så klokt og fint, med mye omsorg og kjærlighet. Denne moren er alenemor. Hun skriver om de valg hun har tatt. Hun skriver også om tilknytningsomsorg og refererer til dr. William Sears, som jeg også er stor tilhenger av! Jeg legger ved mailen i sin helhet, uten at jeg har tilført så mye som et komma.

 

 

“Hei Nina 🙂

Jeg er så glad for at jeg har funnet bloggen din, det budskapet som formidles her er så utrolig viktig!

Jeg er selv mamma til en jente på snart fem år. Jeg har vært alene med henne hele tiden og har tatt alle avgjørelser alene. Slik som amming til to-års alder, samsoving, barnehagestart ved tre-års alder, bæring osv osv osv. Jeg så en plakat på barselhotellet om samsoving og da ble «lyset tent» hos meg, jeg googlet meg frem til flotte forumer som Ringblomst.no, leste bøker om tilknytningsomsorg osv osv. som har vært en god støtte for meg når jeg noen ganger har tvilt på om jeg har gjort det rette.

I «the Baby Book» av dr. William Sears beskrives det noe som kalles for «the Shutdown Syndrom» og det handler om hvordan babyer «stenger av» når foreldrene ikke gir respons til barnets behov. Forfatteren gir oss et eksempel ved å fortelle om babyen Heather og foreldrene Norm og Linda. De hadde praktisert tilknytningsomsorg en stund og Heather var en veldig fornøyd og frisk baby.
Etter en stund ble de usikre på seg selv og begynte å høre på velmenende venner og familie som fortalte dem at de lot Heather styre livene deres, hun manipulerte dem, og hun ville alltid være avhengig av foreldrene sine.
De mistet troen på seg selv og deres intuitive måte å være foreldre på og gikk over til å mate Heather etter klokken, lot henne ligge alene å gråte og de bar henne mindre.
Heather mistet vekt, og gikk fra å være glad og interaktiv til tilbaketrukken og passiv. Hun måtte gå gjennom en stor legeundersøkelse på grunn av sin mistrivsel.
Etter Dr. Sears hadde hørt på foreldrene fikk Heather diagnosen «shutdown syndrom» og Dr Sears forklarte dem at Heather hadde et stort behov for å gjenopprette kontakten med foreldrene sine. Hun hadde blitt forvirret fordi hun var vant med at foreldrene møtte hennes behov, og når det plutselig hadde snudd mistet hun tryggheten sin. Hun fikk en slags depresjon og foreldrene fikk råd om å gå tibake til sin opprinnelige intuitive måte å være foreldre på. Det gjorde de og Heather ble igjen en trygg og fornøyd baby.

Hjertet mitt gråter for små der ute som mister tilliten til verden på denne måten, og for de foreldrene som ikke klarer å ha den tilliten til seg selv som foreldre og tror at «alle de andre» har bedre greie på deres eget barn enn dem selv.

Jeg har nettopp utdannet meg som instruktør i babymassasje, og jeg brukte dette eksempelet i eksamensoppgaven min. En stor del av det vi gjør på kursene våre er å tilrettelegge for at foreldrene skal lytte til og stole på egen visdom og vi går blant annet gjennom mange tema som oppmuntrer til diskusjon hos foreldrene, jeg har fått høre mange historier om råd fra helsestasjonen som er i mine øyne helt hårreisende!!

Så all honnør til deg som er med på å bringe dette viktige budskapet ut til verden!! 🙂 
Vi foreldre må stole mer på oss selv og slutte å tro at alt som kommer fra offentlig hold alltid er det beste!

Hilsen Vibecke.”

 

Nina Stanghov Ulstein.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen