Familiens beste lykketips
«Småbarnstiden byr på utfordringer, men hva kan vi gjøre for å få det enda bedre sammen som familie? Har du 5-10 lykketips?» Dette spørsmålet fikk jeg av en journalist fra klikk.no. Radioprogrammet Kveldsåpent på NRK P1 fanget opp intervjuet og inviterte meg til å være med sammen med programleder Hilde Zahl. Det er flere som har tatt kontakt for å få tilsendt familiens beste lykketips.
Start dagen rolig
Det er lurt å starte dagen rolig. Sett av nok tid til påkledning og kos, og spis gjerne frokost sammen. Det trenger ikke være avansert og ta lang tid, en yoghurt og 10 minutter holder ofte. Hvordan dagen starter og hvordan dagen ender er ofte påfallende lik. Hvis man vil ha en lykkelig ettermiddag og kveld sammen uten mye gråt, mas og krangling så er det et godt tips å starte dagen på en rolig måte. Fyll barnet med gode følelser før dere leverer i barnehage og på skole.
Bruk god nok tid ved levering i barnehagen
Planlegg dagen slik at du har god nok tid til levering. Lever heller barnet 10 min tidligere slik at det ikke blir stress. Hvis barnet blir forlatt stressende og gråtende i barnehagen kan dette få ringvirkninger for resten av dagen ved at man får et misfornøyd, sutrete og klengete barn. En stressende avskjed kan gi økt utskilleles av stresshormonet Kortisol hos barnet. Stresshormonet Kortisol svekker både innlærings-evnen og immunforsvaret til barnet. Ett av familiens beste lykketips vil derfor være å bruke god nok tid ved levering slik at ettermiddagen og kvelden blir fin for alle i familien.
Gi barnet korte dager i barnehagen
Vær bevisst på antall timer barnet tilbringer i barnehagen. Slitne og overstimulert barn blir ofte sutrete og klengete. Da blir ettermiddagen og kvelden ofte ikke fin for noen i familien. Tenk forebyggende – en kan levere og en annen kan hente. Mobiliser besteforeldre og andre som barnet kjenner godt slik at barnehagedagen ikke blir for lang.
Vær tilgjengelig for barnet etter henting
Vær tilgjengelig for barnet etter henting. Du trenger ikke leke, aktivisere og holde på, men vær tilgjengelig for barnet ditt. Husk at barnet ditt har ikke sett deg på mange timer og har savnet deg. Ofte holder det med bare 15 min. La barnet sitte på fanget ditt og hente seg inn, snakk om dagen til barnet og fortell gjerne hvordan resten av ettermiddagen ser ut, hva dere skal spise til middag, når søsken kommer hjem osv. Når barn får hentet seg inn, såkalt «ladestasjonen», og får tatt igjen etterlengtet tid med deg så blir ettermiddagen og kvelden ofte mye finere.
Spis alltid minst ett felles måltid sammen
Mange barn ser foreldrene sine bare 2 – 3 timer i løpet av dagen. Ved å få til et felles måltid vil det kunne kompensere noe for barnets savn etter foreldrene. Ved felles måltider er man sammen, man har et felles fokus og det er en fin arena for å snakke om dagen som har vært, hvordan resten av dagen ser ut og høre om hvordan barnet har det. Det igjen kan gi mer fornøyde og blide barn. Mobiltelefoner, pc, spill osv. anbefales å legges bort. Ta en liten pustepause sammen i en travel hverdag.
Ha rolige ettermiddager sammen
Ro er også viktig for utviklingen til barnet. Barnet trenger ro for å fordøye alle inntrykk og integrere alt det har opplevd og lært i løpet av dagen. Barn er ofte slitne etter en lang dag i barnehagen og på skolen. Det er slitsomt å leke og lære og være rundt andre mennesker hele tiden. Husk at barnet får ingen pauser i løpet av dagen. Barn trenger ikke masse aktiviteter etter en lang barnehage og skoledag. La barnet få være med på å bestemme selv.
Vær detektiv i hverdagen
Det er alltid en grunn til uønsket adferd. Det er alltid en årsak til barnets adferd. Det hjelper lite om vi voksne bare gjør noe med selve adferden hvis vi ikke også gjør noe med årsaken til adferden. Still deg selv spørsmåle HVORFOR. Hvorfor sutrer barnet mitt? Hvorfor slår barnet? Hvorfor sover ikke barnet? Det er alltid en årsak. Leter vi etter årsaken og gjør noe med den er sjansen mye større for å få en lykkelig ettermiddag og kveld sammen med barnet. Barn har store følelser og klarer ikke alltid å sortere dem. Hjelp derfor barnet ved å være litt detektiv.
Sørg for å ha hverdagsdater
Dater med partneren din. Det er krevende å ha barn, og ofte må vi voksne sette våre egne behov til side. Selv om barnets best bør komme først så må vi ikke glemme hverander og kjærligheten i en hektisk hverdag. Sett av faste kvelder hvor du og din kjære er på date. Man trenger ikke barnevakt og restaurant for å gå på date, man kan finne på noe hyggelig hjemme etter at barna har lagt seg. Lag en god middag sammen, se en koselig film sammen eller sitt i sofaen i armkroken. Sist men ikke minst; ikke glem å kysse masse – hver dag!
Sørg for hyggelig leggesituasjon
Hvordan barnet har det om kvelden og om natten har stor betydning for hvordan neste dag blir. Et godt lykketips er å sette av god nok tid til legging og gjøre den hyggelig. På den måten kan man spare mye tid på at det ikke blir gråt, krangling og lange kvelder.
Barn som opplever legging som koselig gleder seg til å legge seg. Ha faste rutiner slik at barnet vet hva som skal skje. Barn lærer hva som skal skje gjennom gjentagelse. En god rutine kan være at mamma eller pappa leser, koser og synger for barnet. Ikke legg barnet før det er trøtt, det byr på protester og gråt. Ikke gå ut av soverommet før barnet er trygt. Ha på et lite nattlys på barnets soverom slik at babyen/barnet klarer å orientere seg hvis det våkner. Ta hensyn til barnets behov for samsoving, kos og nærhet. Barn skal alltid føle seg velkomne på foreldrenes soverom. Vi voksne liker å sove sammen, så hvorfor skulle ikke barnet like det samme? Avvis aldri et barn som er redd om kvelden eller natten. Det skaper utrygge barn som erfarer at legging, kveld og søvn er skummelt.
Forlat ikke babyen/barnet når det gråter ved legging
Vær hos barnet ditt. Forklaringer som at barn er utspekulerte og manipulerende er gammeldagse myter og må legges bort. Barnets behov og barnets følelser er de samme når barn er små. Gråt er utrykk for noe. Kanskje gråter barnet fordi det ikke har fått nok tid med deg? Fordi det merker at du blir stresset og irritert ved legging som haler litt ut? Ved å være tilstedet og gjøre legging til noe barnet forbinder som hyggelig tid med deg så vil leggingen gå mye lettere! Skrikekurer er ikke forenelig med moderne småbarns og spedbarnspsykologi. Et godt Lykketips er å aldri forlate babyen/barnet når det gråter. Det innfrir ikke til trygghet og utrygge barn sover ikke godt.
Skrevet av Nina Stanghov Ulstein
Siste nytt
På bloggen deles med jevne mellomrom innlegg som omhandler foreldrerollen og småbarn.