Lykkelig Barndom

Trill tur sammen med barnet ditt, ikke med ryggen til barnet ditt

Barn tilbringer mye tid i vognen

Barnevogn er et hjelpemiddel som ofte blir brukt mye. De fleste barn tilbringer mye tid i vognen. Derfor er det viktig at man velger riktig vogn.

Språkutvikling, tilknytning og trygghet

Når man skal kjøpe barnevogn er det mange ting man må ta hensyn til. Vognen må passe inn i bilen, den må være brukervennlig, ha gode trille egenskaper, passe til bruksområdet, ha justerbart håndtak hvis det er stor høydeforskjell på de som skal trille vognen osv. Alt dette er viktig, men det er minst like viktig å velge en vogn hvor barnet sitter vendt mot den som triller. Har du et barn som ofte gråter i vognen? Som ikke liker å sitte i vogn? Det er mye hyggeligere for barnet å trille tur når barnet kan se deg og kommunisere med deg. Det fremmer også språkutviklingen til barnet, skaper tilknytning og trygghet. Tenk så mye det er å peke på og snakke om på tur. Sitter barnet vendt fra deg så går det glipp av masse språk trening og kommunikasjon.

Barnet har behov for bekreftelse

Det er mye nytt man skal oppleve som barn og mye kan være både overveldende og litt skummelt. Hvis barnet kan se den voksne som triller får barnet mulighet til å søke trygghet og bekreftelse gjennom å møte blikket til den voksne, se på ansiktsutrykk og kroppsspråk. En bil som plutselig tuter høyt, en hund som bjeffer og andre plutselige lyder kan oppleves som skremmende for den lille når den må oppleve det alene.

Det kan fort bli mange inntrykk

Tenk deg selv hvordan det er å sitte i vognen, med ryggen vendt til den som triller deg. Ville ikke du følt deg litt «utenfor» om de som trillet deg snakket sammen, lo og hadde det fint sammen uten at du fikk muligheten til å være med? Jeg tror også at jeg ville blitt ganske sliten av alle de inntrykkene jeg ville fått av å sitte vendt den veien uten mulighet til å kunne hvile øynene mine på den voksne og «ta en pause». Tenk deg selv hvor mange inntrykk et barn får når det sitter i vognen vendt mot en stor verden. La barnet få mulighet til å oppleve verden sammen med deg.

Det er også slik at små barn ikke alltid forstår at det de ikke ser fremdeles eksisterer. Mange barn blir derfor redde når de sitter i vognen vendt fra deg og gråter derfor mer.

Det beste hadde vært en vogn man kan snu begge veier. Da kunne man variert og tilpasset barnets signaler og behov.

Velg en vogn som gjør at barnet kan se deg når dere triller

Ved å velge en vogn hvor barnet er vendt mot deg som triller har du større oversikt over hvordan barnet har det, om barnet får sol i ansiktet, for mye vind, om det sover, er trist, fornøyd osv.

Trill tur sammen med barnet ditt, ikke med ryggen til barnet ditt. Velg derfor en vogn hvor barnet sitter vendt mot deg slik at barnet kan se deg på tur.

For flere tips og råd, følg meg på Facebook og Instagram

Skrevet av Nina Stanghov Ulstein

Skroll til toppen