Lykkelig Barndom

Hvor mye er det greit å krangle foran barna?

“Hvor mye er det greit å krangle foran barna? Når går det for langt? Bør man ikke krangle i det hele tatt eller er litt ok? Når blir kranglingen skadelig for barna?”

“Hvor mye er det greit å krangle foran barna? Når går det for langt? Bør man ikke krangle i det hele tatt eller er litt ok? Når blir kranglingen skadelig for barna?”

Disse spørsmålene fikk jeg av en journalist

Hva krangler dere om

Hvor mye det er greit å krangle foran barna har med krangelens alvorlighetsgrad å gjøre, altså hva dere krangler om har stor betydning. Handler krangelen om noe som berører barna burde krangelen utsettes til barna ikke hører dere. F.eks politikk kan være ok å krangle om, men ikke familiære ting som kan gjøre at barna får skyldfølelse. Barn påtar seg ofte skylden når foreldre krangler. Vi krangler ofte om ting som berører ”tid” og barn kan få skyldfølelse om de tror at det er de som har tatt tiden til mamma/pappa og derfor er årsaken til krangelen. Et eksempel kan være at man ikke rakk å gjøre avtalte oppgaver i hjemmet fordi barnet trengte hjelp med leksene.

Hvor ofte krangler dere

Hvor ofte man krangler har også stor betydning. Krangling og uenighet er en del av relasjonen vi har til andre mennesker og dette må barn også lære seg å håndtere. Men det er stor forskjell på daglig krangling og krangling en sjelden gang. Krangling og dårlig stemning skal ikke være en del av barns hverdag, men tilhøre mer sjeldenhetene. Det er også stor forskjell på krangling og diskusjoner.

Er det ok å krangle når barna har lagt seg

Ikke gå i den fellen og tro at dere kan si og gjøre hva dere vil etter at barna har lagt seg. Mange foreldre har gått i den fellen og trodd at barnet sover, mens det i realiteten har vært vitne til hele krangelen. Det er dessverre mange barn som gruer seg til kvelden for da ligger de og hører på de sinte stemmene i stuen.

Det er forbudt å navngi hverandre

At man i en hektisk hverdag kan bli irriterte på hverandre er fullt forståelig, men det er ikke lov å navngi den andre med stygge ord. Vi voksne er forbilder for barna. Tenk over hvilket forbilde du ønsker å være for ditt barn. Vi må ikke glemme at barna er like glad i begge foreldrene sine og at det kan være veldig sårende å høre den andre si stygge ting til mamma/pappa. Prøv å vær sakelige.

Vær oppmerksom på skyldfølelse hos barnet

Barn påtar seg ofte skylden når mamma og pappa krangler. ”Hadde jeg bare vært litt snillere så hadde de ikke kranglet”, «hadde jeg ikke trengt hjelp med leksene så hadde oppgavene i hjemmet blitt gjort i tide». Jeg vil anbefale at dere snakker med barnet i etterkant av en krangel og forklarer barnet at det ikke er barnets skyld at dere kranglet.

Det er viktig at krangelen har en start og en slutt

Sørg for at den dårlige stemningen ikke blir hengende igjen i huset. Bli ferdig med krangelen. Barn merker om det fremdeles er dårlig stemning og foreldrene er sure på hverandre. Det er også viktig at barnet ser at dere blir venner igjen. Selv om dere voksne vet at krangelen er over, eller at den ikke betød så mye, så er det viktig at barnet også får denne informasjonen. Barnet trenger å se at krangelen avsluttes. Gjerne med noen vennlige ord, beklagelse og en klem.

Kroppsspråk

Barn ser kroppsspråket ditt. Vær bevisst ditt kroppsspråket. Kroppsspråket vårt forteller ofte mer enn ord. Ikke glem at barn også får med seg dårlig stemning.

Hvordan man opptrer etterpå

Si unnskyld hvis du har gått over streken. Vi voksne er forbilder for barna våre og barna tar etter måten vi krangler på. Vær gode forbilder og ta krangelen på en voksen måte. Hvis vi voksne navngir hverandre, skriker og hyler, smeller med dører osv., må vi regne med at barna våre kommer til å gjøre det samme. Tenk gjennom hvordan du vil ha det i din familie og vær et godt forbilde.

Snakk med barna

Snakk gjerne med barnet om krangelen etterpå. Sett ord på det om du har gått for langt. Barn forstår mye mer enn vi voksne ofte tror. Det er viktig å frata barnet all skyld. Voksne har ene og alene ansvaret for kranglingen.

Barn kan bli stresset og nervøse hvis foreldrene krangler mye

Barn kan bli stresset hvis dere krangler mye. Dette kan gå utover trivselen til barnet. Mange barn får dårlig konsentrasjon på skolen fordi de sitter å tenker på krangelen som har funnet sted eller de gruer seg til neste krangel. Barn skal få lov til å være barn og slippe å bruke energi på de voksnes problemer.

Skrevet av Nina Stanghov Ulstein

Skroll til toppen