Lykkelig Barndom

Alkohol øker risikoen for spontanabort

Nyttige råd

Ny dansk undersøkelse viser at selv små mengder med alkohol i svangerskapet øker sjansen for spontanabort. Norsk barnelege og forsker sier at alkohol i svangerskapet kan gi barnet dårligere forutsetninger; at barnet kan gjøre det dårligere på skolen enn det ville ha gjort hvis den gravide ikke hadde drukket, selv små mengder.

 

«Vi er ikke overrasket over at alkohol er skadelig, men det er overraskende at så små mengder øker risikoen så mye», sier en av forskerne bak studien, Anne-Marie Nybo til det danske vitenskapsmagasinet www.videnskab.dk Danske forskere har studert 91 843 gravide og funnet ut at to enheter i uken, for eksempel to glass vin, øker risikoen for spontanabort med 50 %.

 

De fleste av oss vet i dag at alkohol kan være skadelig for fosteret, men noen blir kanskje usikre når svigermor eller en tante de har tillit til sier at det er helt greit «å kose seg litt» selv om man er gravid. Det er også flere gravide som opplever at fastlegen sier at det er greit at de drikker «litt» i svangerskapet.

Mange gravide sier at de føler drikkepress når de er i sosiale lag. De som ofte utøver «drikkepress» er den generasjonen som selv drakk under svangerskapet og som ikke fikk de samme rådene som gravide får i dag. Argumenter som «det gikk da bra med deg, moren din drakk da hun var gravid» er det mange som kjenner igjen.

 

Det diskuteres mye om alkohol skader fosteret eller ikke, men hva betyr egentlig ordet å «skade»? Må babyen få alvorlige hjernskader som følger av alkoholinntaket i svangerskapet, eller holder det at alkoholen har gitt barnet «dårligere forutsetninger»? For at vi skal få en mer nyansert debatt om «alkohol i svangerskapet skader fosteret eller ikke», tror jeg vi må være oss bevisste på hva vi legger i ordet å «skade». Kanskje vi skulle skille mellom ordene «skade» og «problemer»? Man kunne for eksempel ha sagt noe i retning av: «om ett glass med vin i ny og ne skader fosteret eller ikke er vanskelig å si, men det vi vet er at det øker sjansen for problemer.» Jeg tror at det ville fått flere gravide til å tenke seg om en ekstra gang før de tok det ene glasset med vin, for ordet å «skade» blir så voldsomt og fjernt for mange at de slutter å forholde seg til det. Men ordet «problemer» derimot er et ord vi lettere kan identifisere oss med.

 

Barnelege og forsker, Astrid Alvik, har tatt doktorgrad om alkohol i svangerskapet. Hun sier at det er vel så viktig å snakke om hva som skjer med babyen og ikke bare svangerskapet. Hun sier til www.babyverden.no «det er særlig hjerneutviklingen som påvirkes av alkoholbruk. Vi ser at hjerneceller dør ved mye lavere promille hos barnet i magen enn hos mor. Det kan få konsekvenser fra det helt milde, som at barnet ikke får like mange seksere i skolen som det kunne, til mye mer alvorlige skader på hjernen.»

 

Hun mener at vi i dag vet så mye om fosterskader på grunn av alkohol i svangerskapet at vi ikke kan vente å finne en nedre grense for hva som er trygt.

 

Danmark anbefaler, i likhet med Norge, at gravide skal være total-avholdne i svangerskapet.

 

Hilsen Nina.

 

 

Hvilke erfaringer gjorde du deg i svangerskapet? Opplevde du drikkepress?

 

Siste nytt

På bloggen deles med jevne mellomrom innlegg som omhandler foreldrerollen og småbarn. 

Følg oss

Skroll til toppen