Lykkelig Barndom

Alkohol og ammende

Ammer du, men har lyst på et glass med vin? Her kommer noen enkle råd:

 

Det er sol og sommer og du kjenner at du har lyst på et glass med vin, men det er ett «problem» – du ammer. Alle opplyste mennesker vet at alkohol og amming ikke hører sammen, men det må da gå an å ta seg ett glass i ny og ne? Ja, ett glass med vin eller øl går fint for melk med ørliten promille inneholder svært lite alkohol. Ett glass gir en kvinne omtrent 0,4 i promille i melken etter en halv time/time. Jo mindre du veier, desto høyere promille. Det brytes ned omkring 0,15 promille hver time. Det betyr at hvis du venter i tre timer med å amme etter å ha drukket ett glass, vil alkoholen så og si være ute av kroppen din.

 

Det er værre etter en fest hvor du har hatt høy promille. Da kan babyen bli alkoholforgiftet og være sløvt og påvirket i flere døgn fordi spedbarn ikke klarer å bryte ned alkohol slik vi voksne gjør. Forsøk har vist at babyen også reagerer på melk med lav promille. Babyen drikker litt mindre og sover mer urolig etterpå. Motsatt av hva man trodde før. Hvis du har tenkt til å drikke mer enn et glass med vin eller øl, vil jeg anbefale at du pumper deg i forkant slik at barnets far eller en annen trygg omsorgsperson kan gi dette til barnet på flaske. Berusede mennesker og barn hører ikke sammen!

 

Nyfødte barn er umodne og har problemer med å bryte ned selv helt små mengder alkohol. Man bør derfor ikke drikke noe alkohol de første seks ukene etter termin.

 

Mange mødre lurer på om alkoholen lagres i melken. Alkohol lagres ikke i melken og promillen i morsmelken synker parallelt med nivået i mors blod. Det har derfor ingen hensikt å pumpe og kaste melken, annet enn for å lindre melkespreng.

 

Kilde:

«Mamma for første gang» skrevet av Dr.med Gro Nylander, overlege på Kvinneklinikken og ammeekspert.

 

 

God sommer!

Hilsen Nina 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen