Lykkelig Barndom

Å «finne» søvnen selv

For en tid tilbake ringte en mor til meg for å bestille en time. Hun sa at helsesøster hadde sagt at hun måtte lære barnet å finne søvnen selv. «Men hva betyr egentlig det», spurte hun. Det har jeg også lurt på, og vi snakket videre om det da hun kom til time. Vi ble enige om at «å finne søvnen selv» er et uttrykk funnet på av en av disse folkene som mener det er riktig å legge barnet i sengen, gå ut, og overlate resten til barnet. Det høres bedre ut å si at «barnet skal finne søvnen selv» enn at vi skal «overlate barnet til seg selv».

«Å finne søvnen selv» er et merkelig uttrykk, som om det er mulig for noen andre å finne søvnen for en. Hva betyr det egentlig å finne søvnen? Ligger vi i sengen og leter etter søvnen? Jeg må gå til meg selv og hvordan jeg opplever det.

Det jeg vet sikkert er at ingen kan finne søvnen for meg. I blant har jeg problemer med å sovne. Da kan jeg oppleve noe som er i nærheten av å lete etter søvnen. Jeg blir veldig oppmerksom på at jeg ikke sovner, og jeg prøver ut forskjellige måter eller teknikker for å sovne. Men for meg er det slik at det jeg kan kalle en aktiv leting etter søvn bare gjør meg mer våken. For små barn er det helt absurd å skulle finne søvnen, de vet jo ikke hva de skal gjøre. «Å finne søvnen» er et aktivt begrep, i det å finne innebærer å lete. Det bør ingen av oss gjøre når vi skal sove.

Hva er det da det handler om når vi alle skal sovne? De aller fleste av oss trenger noe hjelp for å få sove. Som voksne vet vi hva den hjelpen innebærer for hver enkelt av oss. Jeg vet for meg at puten må være akkurat passe hard, det må være kjølig i rommet, ikke lys og minst mulig lyd. Jeg må også finne den riktige stillingen. Hvis alt dette er på plass, kan jeg slappe godt av, og søvnen kommer.

Tilsvarende er det for barna våre. Det er en del forutsetninger som må være til stede for at de skal kunne slappe godt nok av for å sovne. Mange barn klarer ikke selv å sørge for disse forutsetningene. Det er vi voksne som må forsøke å se og forstå hva som skal til for mitt barn for at det skal kunne være trygt nok og avslappet nok til å sovne. For å finne svaret må vi se på barnet i stedet for å lese på nettet. Ser vi godt, og bruker vår intuisjon, vil vi neste alltid se hva barnet trenger for å sovne.

Det som blir utfordringen for foreldre er å gi riktig tilmålt hjelp, ikke for lite, men heller ikke for mye. Eks. Når et spedbarn har trengt å bli vugget i søvn over lengre tid, kan man etterhvert se om det er nok å sitte med barnet på fanget og rugge litt, så legge ned i sengen og rugge det der osv. Barn vil nesten alltid møte forandringer med protester. Det må vi tåle og det tåler barnet så lenge det ikke er overlatt til seg selv.

Min oppfordring er: Slutt å snakke om at barnet skal finne søvnen selv! Det viktige er at barnet er så avslappet og rolig at søvnen kommer til, (finner) barnet.

 

Anne Carling er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, spesialpedagog, gestaltterapeut og driver midtimellom.no

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen