Om meg

Min visjon er at alle barn skal få en lykkelig barndom

Barn skal ha det bra. Det har jeg vært opptatt av så lenge jeg kan huske. Da jeg var 3 år spurte mamma meg om hva jeg skulle bli når jeg ble stor. Da svarte jeg:

«Når jeg blir stor så skal jeg kjøpe et stort hus hvor alle barn som ikke har det bra skal bo sammen med meg, og jeg skal passe på dem». Selv om det aldri ble noe av dette «store huset», fortsatte engasjementet for barnets beste og jeg ble råd -og veileder og startet Lykkeligbarndom.no

Jeg er utdannet barnevernspedagog og har blant annet jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, mødrehjem, barneskole, barnehager og med gatebarn i Rio i Brasil. Jeg har også mellomfag i spesialpedagogikk og er sertifisert ART-veileder (sinnemestring) og ICDP (veiledning for foreldre). Jeg har en rekke kurs i barne- og spedbarnspsykologi.

 

Foreldrene kjenner barnet best

Det er mange såkalte ”eksperter” der ute som råder foreldre til å gjennomføre ulike metoder. For mange kan dette virke forvirrende og resultere i at man slutter å stole på sitt eget foreldreinstinkt. Jeg mener at ingen kjenner barnet bedre enn foreldrene selv og at den fremste eksperten på ditt barn er deg. Kunsten er kanskje å besitte mye kunnskap, men samtidig ha tillit til egne instinkter og lytte til barnets signaler.

Jeg håper at Lykkeligbarndom kan være med på å spre viktig informasjon. Jeg håper jeg kan være med på å styrke foreldreinstinktet slik at flere foreldre tør å stole mer på seg selv og lytte til babyen.

 

Nei til skrikekurer

Det er særlig én metode jeg engasjerer meg sterkt imot. «Ferber-metoden» eller «skrikekurer» er en atferdsteori som prøver å få bukt med uønsket adferd. Gråt er ikke uønsket adferd, men babyens måte å utrykke behov på. Karin Naphaug (sovekarin) er en av de fremste talspersonene for denne brutale og babyfientlige metoden her i landet.  Spedbarnets språk er gråt, og den bør tas på alvor. Forskning forteller oss at «skrikekurer» kan være direkte skadelige. Jeg har lansert et lovforslag som skal hindre helsepersonell i å anbefale foreldre slike kurer. Mange støtter lovforslaget mitt.

 

Vær kritisk til disse rådene

Det jeg også engasjerer meg sterkt imot, er fagpersoner som skaper en avstand mellom foreldrene og babyen ved at de sier: «la babyen din ligge og skrike, den må trene opp lungene sine», «la babyen din ligge og skrike, den prøver å få makt over deg», «babyen din sover best i egen seng på eget rom, ikke samsov med babyen din», «slutt med nattamming så fort som mulig og gjør nattammingen så lite hyggelig som mulig», «hvis babyen din ikke sover natten gjennom så har den et søvnproblem», «ikke gi babyen din for mye service», «du skal kjempe en kamp mot babyen din».

 

Mine råd

Mitt råd til alle foreldre er at dere skal lytte til dere selv og til hva babyen prøver å fortelle deg. Ikke hør på hva alle andre mener og ikke la «eksperters» råd forhindre deg fra å gjøre det som føles riktig. Det er nemlig slik at ingen kjenner barnet ditt bedre enn deg!

Mitt råd er at du ikke forlater babyen din når den gråter, særlig ikke om kvelden og om natten. Det skaper utrygghet og utrygge barn sover ikke godt. Ha gjerne barna i foreldresengen om dere ønsker det, ikke la andres velmenende råd stoppe dere. Samsov om dere synes at det er hyggelig, gjøres det på en trygg måte skaper det ro, trygghet og tilknytning. Det reduserer også faren for krybbedød med over 50%. Det anbefales at babyen sover på samme rom som foreldrene til det er i allefall 1 år gammelt. Gi babyen pupp og nattpupp så lenge du som mamma føler at barnet ditt trenger det, de aller fleste babyer trenger næring om natten lenge etter fylte 6 måneder. Barnet ditt har ikke et «søvnproblem» selv om det tar lang tid før det sovner om kvelden eller om det våkner i løpet av natten – dette er helt normalt. Det er også helt normalt at barn trenger deg om kvelden når det skal sove. Legg deg gjerne ved siden av barnet, sitt i en stol ved siden av sengen eller hold barnet i hånden til det sovner – så lenge barnet ditt ønsker det. Det er nemlig ikke sånn at målet er å få barnet til å sove raskest mulig alene og lengst mulig uten oppvåkning – det viktigste er at barnet ditt er trygt og at du gir det gode og trygge søvn og sove opplevelser. Det er innstillingen vår og forventningene våre det er noe galt med – ikke barnet!

Kjære alle foreldre; prøv og nyt småbarnstiden, den går så fort over. Babyer trenger masse nærhet og omsorg – det går ikke an å skjemme bort en baby på kos, amming, byssing, sang og bæring! Jeg er tilhenger av tilknytningsomsorg og ser derfor på babyen som et likeverdig individ med egne behov og følelser, ikke som et produkt som vi voksne skal forme. Jeg har skrevet et innlegg på bloggen om dette som jeg legger ved her:

Jeg blir ikke bortskjemt, jeg lover!

 

Hilsen Nina Stanghov Ulstein

 

 • Marit76

  Takk for spennende og bra blogg! På tide at noen tør å si det som er best for barna! Kan du skrive mer om barnehager?

 • http://www.facebook.com/annkristin.gallefoss Ann-Kristin Gallefoss

  Jeg ble kjent med deg for snart 12 år siden, og da var noe av det første vi snakket om barn,
  og at du ønsket å jobbe med og for barn.
  Du er en dame som holder ord, og her er du:) Jeg er utrolig stolt av deg, og ser frem til å følge med her på  «Lykkeligbarndom», for du har både faglig kompetanse og medfødte evner.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Ann-Kristin.

   Tusen takk! Så hyggelig at du husker det. Jeg er fremdeles like engasjert :)

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/people/Thea-Kristine-Stanghov/721895235 Thea Kristine Stanghov

  En utrolig flott og interessant blogg du har laget Nina. Så dyktig som du er, med god kunnskap og erfaring du formidler, det varmer å lese!  :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Thea.

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det setter jeg pris på!

   Hilsen Nina.

 • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

  Hei.

  Tusen takk! Så hyggelig at du liker bloggen. 

  Jeg skriver gjerne mer om barnehager. Dette er for mange foreldre et sårt og vanskelig tema fordi økonomi og ønsker ikke alltid samsvarer. Mange foreldre synes det er for tidlig å sette 1- åringen sin i barnehage, men har ikke økonomi til å være hjemme lenger. Dette er det viktig å ikke glemme når man som fagpersoner går ut og anbefaler foreldre å være hjemme med barnet til det er 2 – 3 år gammelt. Ikke alle har et valg. Jeg har et innlegg på bloggen som heter «Være lenger hjemme sammen med barnet?» hvor jeg skriver ned noen tips til hvordan man kan få råd til å være litt lenger hjemme sammen med barnet.

  Flere innlegg om barnehager kommer senere :)

  Hilsen Nina.

  • Marit76

   Flott! Det er riktig det du skriv om at ikke alle har et valg, men jeg synes uansett at foreldre skal gjøre hva dem kan for å være lenger hjemme sammen med barnet dem selv har valgt å få! Ingen kan erstatte foreldrene, og det er veldig mye stress og støy i en barnehage. Særs for dem aller minste! Dem kan ikke  prate en gang og formidle hvordam dem har det og hva dem vil. Dem treng også mye voksenkontakt og det får dem ikke nok av i en barnehage – det har ikke dem ansatte tid til… Dem aller minste gråter veldig mye og det tror jeg ikke er bra!!

   Hilsen en som har jobbet i barnehager lenge.

   • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

    Hei.

    Må si jeg synes det er trist å lese at de ansatte i barnehagen ikke har nok tid til barna, og særlig de aller minste! Det er ekstremt viktig for de aller minste barna med tett, god og trygg tilknytning til personalet, og særlig for de barna som tilbringer lange dager i barnehagen. 

    Vi utvikler oss aldri så mye som mennesker som vi gjør de tre første leveårene, så det er avgjørende hvilke erfaringer og opplevelser vi får i den tiden. 

    Du er dessverre ikke den første barnehageansatte som forteller om disse tingene. Det er veldig viktig at det nå fra politisk hold satses på kvaliteten i barnehagene og ikke bare på full barnehagedekning…

    Det finnes heldigvis mange dyktige mennesker som jobber i barnehage, og du er sikkert en av dem :)

    Hilsen Nina.

   • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

    Hei igjen Marit.

    Du spurte meg for en tid tilbake om jeg kunne skrive mer om barnehager. Det gjør jeg som sagt gjerne, men det er et stort tema – kunne du være litt mer spesifikk om hva det er du ønsker at jeg skal skrive mer om? Du skriver i svar til meg at du som barnehageansatt mener at «foreldre skal gjøre hva dem kan for å være lenger hjemme sammen med barnet». Jeg forstår deg derfor dit hen at du er for kontantstøtte, slik at flere foreldre får økonomiske muligheter til å være lenger hjemme. 

    Her kommer et lite innlegg om kontantstøtte og barnehager. Forfatteren sitter i styret i organisasjonen TID for barn sammen med meg.

    Lokal kontantstøtte til 2-åringer er god kommuneøkonomi.

    I debatter i kommunestyrer over hele landet denne våren vedrørende innføring av lokal kontantstøtte for 2 åringer, påstås det at lokal kontantstøtte er en ekstrautgift kommunen må ut med, og mange politikere argumenterer med at det ikke finnes midler til kommunal kontantstøtte. Dette er direkte feil. Hver eneste kommune i hele landet mottar 15.000 kroner pr måned for hver eneste toåring som bor i kommunen. Disse pengene skal dekke utgifter som en barnehage har for å passe en toåring på full tid pr måned. Tilskuddet er ikke øremerket og det betyr at for hver toåring som ikke går i barnehage, tjener faktisk kommunen 15.000 kroner pr måned. 
    Det finnes mye forskning i dag som tilsier at barn har det best sammen med familien sin i barnets 2 første leveår, og mye av denne forskningen strekker seg også ut etter barnet har passert 2 år, opptil 2,5 og 3 års alder. Forskningen dreier seg i korte trekk om at barn under 3 år først må få dekket sine psykologiske behov sammen med sin hovedomsorgsperson og familie, før de pedagogiske, som en barnehage kan tilføre et barn. Kommuner som ønsker å forholde seg til forskning og tilstrebe en familievennlig politikk, kan med god samvittighet innføre lokal kontantstøtte for 2-åringer, ja faktisk helt opp til 15.000 kroner pr måned uten å tape en eneste krone på dette. Styremedlem i TID for barn, Lise Christensen.

    Hilsen Nina.

 • Stine Bay – Christensen

  Elsker bloggen din! Jeg har en datter på 6 mnd og er så glad for at jeg hadde for lengst bestemt meg for å stole på meg selv, altså foreldreinstinkt. Når jeg leser det du skriver om skrikemetode og andre metoder som de såkalte eksperter råder foreldrene med, gjør meg dritforbanna! For jeg har under svangerskapet lest at babyen kommuniserer via skrik! Da tenker jeg logisk at man IKKE skal gå fra babyen når den skriker! Jeg er så glad for at forsker fant ut av dette. Jeg har også lest et annet sted om at hvis barnet ikke får mye kjærlighet og omsorg, kan barnet bli innadvendt og sliter følelsemessig. Jeg skulle ønske at Norge kan lage en lov om at alle mødre kan ha barnet sitt hjemme og få økonomisk støtte til barnet er 2 år. Jeg har lyst til å gjøre noe med dette, men vet ikke hvordan. Min datter er nå 6 mnd og jeg vil ikke sende henne til bhg før hun er 2-3 år. Så jeg må jobbe om kveldene slik at jeg kan være ilamme henne om dagene. Men hvorfor MÅ vi sende barnet til bhg så tidlig? Vi lever jo i Norge og har jo råd til å få støtte til dette. Synes det er viktig å kunne ha barnet hjemme. De som er alenemødre kan ha barnet hjemme til dem er 3 år, men hva med de som har samboer? Urettferdig synes jeg.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Stine.

   Tusen takk for kjempe hyggelig tilbakemelding :)

   Jeg er veldig enig med deg i det du skriver.

   Barn har størst separasjonsangst når de er mellom 12 og 18 måneder gamle og det er da vi sender dem fra oss. Uff! Jeg har selv valgt å være hjemme med sønnen min til han er 2 år. Jeg er priviligert som har muligheten, jeg vet det, men det hører med til historien at jeg også «ofrer» endel ting for å få det til.

   Skrikemetoden er en babyfientlig metode som kuer babyen. Jeg blir, som deg, dritforbanna når jeg hører om fagpersoner som anbefaler fortvilte og overtrøtte foreldre å utsette babyen sin for dette! Babyens første språk er gråt og den skal man respektere på lik linje som annen kommunikasjon! Tenk deg selv å ligge alene på et mørkt rom og desperat rope om hjelp, også kommer det ingen…

   Flott at du lytter til deg selv og ditt morsinstinkt – fortsett med det!

   Hilsen Nina :)

  • Marianne Store

   Kjenner meg så igjen i det du skriver her. Verker etter å få lov å ta vare på barnet mitt de to første og mest sårbare leveårene av hennes liv. Vi bør kanskje samle underskrifter, lage et opprop? «Jeg skulle ønske at Norge kan lage en lov om at alle mødre kan ha barnet sitt hjemme og få økonomisk støtte til barnet er 2 år. Jeg har lyst til å gjøre noe med dette, men vet ikke hvordan. Min datter er nå 6 mnd og jeg vil ikke sende henne til bhg før hun er 2-3 år. Så jeg må jobbe om kveldene slik at jeg kan være ilamme henne om dagene. Men hvorfor MÅ vi sende barnet til bhg så tidlig?»

   • Stine Bay – Christensen

    Jaa jeg har fått flere tilbakemeldinger som jeg har fått av deg ang å gjøre noe med dette så jeg har satt opp en gruppe i Facebook » Vi MØDRE som vil ha vårt barn hjemme til de er 2 år» og satt igang underskrift kampanje. Bare meld deg inn og skriv under :) Spre gjerne dette! Jeg vet ikke om det vil gå, men jeg har vett nok til å prøve! Hvorfor ikke? Vi har ingenting å tape. Så jeg håper virkelig at jeg får inn MANGE underskrift, slik at jeg kan sende det til Stortinget og kjempe. Hvis det går så bra skal jeg kontakte media. KOM IGJEN MØDRE, SKRIV UNDER :)

 • Merete

  Hei! Endelig fant jeg svaret på alle mine bekymringer som førstegangsmamma! Kjempebra blogg og gøy å lese at egentlig alle mine syn på ting ikke er helt bak mål. Hehe… Har fått så mange tips og råd av folk om hvordan jeg skal gjøre ting, som ikke har føltes riktig. Er så glad jeg bare har fulgt mammahjertet mitt og ikke alle disse rådene. Uansett hvor gode hensikter de hadde da de gav de. Jeg har nå en 10 uker gammel glad og fornøyd jente. Foruten litt vondt i magen nå og da og litt urolige netter så er hun stort sett glad og smilende, og idag fikk jeg høre hennes første latter også! Og jeg er overbevist om at hun er som hun er fordi jeg aldri har latt henne ligge å grine for seg selv og jeg bærer henne stort sett hele dagen. Hun har hoftedyspalsi og til og med det tok hun med et smil da vi fikk på henne puten. Hun er jo vant å ha beina i den posisjonen så hvorfor ikke? :)
  Uansett. Kjempefin blogg og takk for mange fine tips!
  Klem Merete:)

 • Karoline Straume

  Tusen hjertelig takk for at du finnes! Om bare noen ekstra sjeler følger dine råd, vil flere barn få en absolutt lykkeligere barndom!

  Du sier og mener akkurat det jeg selv praktiserer i min rolle som mor, alenemor for en gutt på 1,5 år.
  Mitt beste råd til mødre jeg møter er – bare vær mamma for en stund, det er faktisk lov, og veldig trivelig!
  Mange av de mødrene jeg møter på i dagens samfunn (forøvrig et problem jeg tror vil øke) vil, og føler at de må, være så MYE på en og samme tid – noe som ofte går utover de som ikke kan rope så høyt, men som prøver.

  Mitt motsvar til foreldre som ikke har tid og råd er – skaff dere det!
  Disse foreldre har da som oftest klart å skaffe seg mye annet rart.
  Men, for det den viktigste lille skapningen på jord, har de ikke tid.
  De har ikke tid til å ligge inntil hver kveld –
  de må jo være verdens beste kjæreste, eller prioritere egentid.
  De har ikke tid til å sitte og leke, observere, forstå – bygge den viktige relasjonen.
  De har ikke tid til å være foreldre hele uka, bare litt på lørdag og søndag.

  Jeg får ofte spørsmålet – hvordan får du tid?
  Jo, tiden er der den. Vi er alle privilegerte med tid. Men, du må prioritere rett – i vår tid vil det si – prioritere vekk! Så kommer tiden av seg selv, den verdifulle tiden med de aller viktigste i samfunnet, vår fremtid, våre barn!

  Stå på, jeg heier på deg og din stemme!

  Klem fra Karoline