Skip to main content

Tips og råd

Her finner du nyttige tips og råd til småbarnsforeldre. For flere tips og råd, følg meg på Facebook og Instagram eller book time her.

Samsoving og ammemadrass:

Det å samsove med babyen i foreldresengen er både koselig og trygt. Det fremmer tilknytning, nærhet og trygghet, samt at det forebygger faren for krybbedød. Det er viktig at samsoving gjøres på en trygg måte og da kan «ammemadrass» være en god løsning. Ammemadrass er en liten og myk madrass med avtagbare vegger som babyen kan ligge oppi. Den er liten og nett og passer til babyen de første levemånedene. Den er også fin å ta med seg når man skal reise bort. På den måten kan babyen ligge i sin egen trygge og vante seng også når den er borte. Mange fedre synes det er litt «skummelt» å sove ved siden av babyen sin de første månedene fordi de er redde for at de skal legge seg oppå babyen. Ammemadrassen kan være med på å beskytte babyen og gjøre at dere slapper mere av. Ammemadrassen kan vaskes i maskin. Jeg har selv gode erfaringer med ammemadrass. Kan kjøpes på Barnas hus.

Amming, kos og avvenning:

Stol på deg selv og ikke slutt med amming eller nattamming fordi at noen andre forteller deg at du skal gjøre det. Du vil som mor selv føle og vite når det er greit for babyen din at du slutter å amme og nattamme. Hvis det føles riktig så vil jeg anbefale deg at du koser deg med ammingen og gjør det til en hyggestund for deg og babyen din – også om natten.

Når du bestemmer deg for å slutte å nattamme er det en prosess som du og babyen din burde gjøre sammen. Reis derfor ikke bort og overlat avvenningen til far eller andre. Da mister ikke babyen bare puppen, men også mammaen sin. Dere startet ammingen sammen og da burde dere også avslutte ammingen sammen.

Stellebordet:

Gå aldri fra en baby som ligger på stellebordet. Mange foreldre tenker at dette er trygt så lenge babyen ikke klarer å røre på seg. Det mange glemmer er at babyen utvikler seg hver dag. Plutselig en dag så kan babyen noe den ikke kunne i går, og vips så ligger den på gulvet. Flere foreldre har sagt: «Jeg visste ikke at hun kunne rulle rundt. Det har hun aldri gjort før» etter at uhellet var ute. Selv det å snu seg for å hente en bleie eller klut kan være «farlig». Ha alltid en hånd på babyen hvis du må snu deg for å hente noe.

Alkohol og spontanabort:

Visste du at selv små mengder alkohol i svangerskapet øker risikoen for spontanabort? Danske forskere har studert 91 843 gravide og funnet ut at to enheter i uken, for eksempel to glass vin, øker risikoen for spontanabort med 50 %.

Babyen er fortsatt lei seg:

En studie gjort av tidsskriftet for Early Human Development, har funnet at stresshormonnivået til gråtende barn forblir høyt, til og med over flere dager, selv etter at de har sluttet å gråte etter en ”skrikekur”. Med andre ord er barnet fortsatt opprørt, men holder stille om det.

Vil ikke pusse tenner:

En flott og engasjert pappa sendte meg mail her om dagen med tips om hvordan man kan pusse tennene på de minste uten protester og tårer. Han skriver at det han pleier å gjøre er å la barnet pusse hans tenner med sin voksentannbørste samtidig som at han pusser barnets tenner med barnetannbørsten. Barnet blir så oppslukt at det glemmer å protestere og gaper villig opp munnen. Han gjorde tannpussen om kvelden til en «morsom» greie. Dette hadde jeg sansen for!

Han skrev også at han pleide å synge sangen «puss, puss så får du en suss» mens han pusset tennene til barnet. Denne pappaen er far til to små barn, en jente på 14 måneder og en gutt på 3 år. Takk for godt råd!

Brystbetennelse:

Visste du at Lecithin kan forebygge brystbetennelser? Lecithin utvinnes fra soyabønner og er helt naturlig. Den smaker veldig lite. Bland pulveret i et glass med vann, juice eller annen drikke. Anbefalt bruk er 1-2 ss hver dag. Fåes blant annet på Røtter, Helios, Helsekosten og på Gimle økologiske parfymeri.

Unngå sår hud under bleien:

For å unngå at babyen blir sår på rumpa, kan det være lurt å droppe våtservietter. Bruk heller tørre engangskluter som du gjør våte under springen. De er helt fri for kjemikalier og såpe og er myke og skånsomme mot den sarte babyhuden. Du får kjøpt slike pakker på apoteket og de finnes i ulike merker. En av dem heter Vidi. Det er også lurt å la barnet få lov til å ligge naken og lufte rumpa litt.

Et annet tips er å kjøpe en mild olje som man smører på babyen i bleie området ved hvert bleieskift. Oljen beskytter huden mot bæsj og tiss og er samtidig pleiende. «Weleda baby» sin «Calendula bodyoil» er veldig mild og god, og den er økologisk. Du får kjøpt den på Helios og Røtter.

Olje er også kjekt å ha med når man er ute på tur og uten tilgang på vann. Bruk da olje på engangsklutene i steden for vann.

Trill tur sammen med barnet ditt:

Når dere skal kjøpe barnevogn er det mange ting man må ta hensyn til. Vognen må passe inn i bilen, den må være brukervennlig, ha gode trille-egenskaper,  passe til bruksområdet, ha justerbart håndtak hvis det er stor høydeforskjell på foreldrene osv. Alt dette er veldig viktig, men det er en ting som er minst like viktig, og det er å velge en vogn som er vendt mot den som triller. Det er mye hyggeligere for barnet å trille tur når det kan se på og kommunisere med foreldrene sine! Det fremmer språkutviklingen til barnet, fremmer tilknytning og skapet trygghet. Man har også som foreldre større oversikt over om barnet får sol i ansiktet, for mye vind i ansiktet, om det sover, er trist, fornøyd osv. Barnet kan også bli overstimulert hvis det sitter vendt fra deg –  mot masse nye inntrykk uten mulighet til å vende seg mot deg for å «ta en pause». Trill tur sammen med barnet ditt – ikke med ryggen til barnet ditt.

Sang roer ned babyen:

Mange foreldre kvier seg for å synge for babyen sin fordi de mener at de ikke har en fin stemme. Er du en av dem kan jeg trøste deg med at ingen ting lyder vakrere i babyens ører enn stemmen til mamma og pappa. Sang og nynning roer ned babyen og det skaper trygghet og tilknytning. Kjører dere bil og babyen begynner å skrike kan dere prøve å synger. Da stopper de fleste babyer å skrike med mindre det er noe som plager dem, som vondt i magen, sult osv. Det samme gjelder hvis babyen er sutrete, har problemer med å falle i søvn, ikke vil ligge på stellebordet eller i vognen osv.  Mange foreldre som kjenner at de blir irriterte og utålmodige forteller at dette går over når de synger. Sang gjør noe med både store og små. Syng gjerne de samme sangene hver gang, for repetisjon skaper forutsigbarhet og trygghet for babyen. Kan du ikke teksten? – finn på en tekst eller bare nynn melodien.

Mikrobølgeovn og morsmelkerstatning:

Hvis du av ulike årsaker ikke kan amme babyen din, men gir morsmelkerstatning, så prøv å unngå mikrobølgeovn til å varme opp melken. Dette fordi at varmen fordeles ujevn i flasken. Mange babyer har fått brannskader i munn og svelg fordi melken enkelte steder i flasken har vært for varm.

Det finnes også forskning som dokumenterer at mikrobølgeovn skader maten, og særlig melk. Forskningen forteller blant annet at melken endrer struktur. Bruk heller vannbad eller patroner. Patroner fåes kjøpt på blant annet Barnashus og varmer flytende væske til 37 grader på noen få minutter. Helt ufarlig og meget enkelt.

Gråt er babyens første språk:

Når babyen gråter så prøver den å fortelle noe. Da er det viktig at omsorgsperson trøster og prøver å finne ut av hvorfor den gråter. Det kan være alt fra at den har behov for kos og nærhet, til at den er sulten, redd eller har vondt i magen.

En baby gråter aldri for å være «slem» eller for å manipulere! Det trodde man på 50 -tallet, men man vet bedre i dag. En baby har nemlig ikke kommet så langt i sin kognitive (hjernens) utviklig at den forstår hvordan man gjør det. Babyens ønsker og behov er en og samme ting.

Man trodde også før, at babyen måtte skrike for å trene opp lungene sine. Babyens lunger er fullt ut utviklet ved fødsel.

Forskere har funnet ut at babyer som ikke blir trøstet når de gråter,  blir mer klengete på dagtid og bruker lengre tid på å bli selvstendige som barn. Man gjør småbarnstiden mye lettere og finere for alle i familien hvis man gir babyen kos og trøst når den gråter, da legger man grunnlag for et mer harmonisk og trygt barn senere.

Ull er varmeregulerende:

Ull er varmeregulerende og veldig fint å bruke på de aller minste, uansett årstid. Varmeorganismen til babyen er ikke fullt utviklet enda og ull hjelper den lille kroppen med sine unike egenskaper. Ull burde brukes på barn i alle aldre, men særlig til de aller minste.

Samsoving reduserer faren for krybbedød:

Samsoving betyr å sove sammen med noen på samme rom. Man trenger ikke sove i samme seng for å samsove.

Samsoving reduserer faren for krybbedød, fremmer amming, tilknyting og trygghet. Og så er det veldig praktisk. Man slipper å stå opp av sengen og gå inn på et annet rom for å gi babyen sin mat, trøst, trygghet og nærhet. Babyer som samsover gråter ofte mye mindre enn babyer som sover alene. Fødselslege, fysioterapeut og ammeguru Gro Nylander, sammen med Landsforeningen for uventet krybbedød, Sosial- og helsedirektoratet og Rikshospitalet anbefaler også samsoving.

Det anbefales å samsove til babyen er minimum 1 år gammelt.

Ikke ha teppe over vognen:

Mange foreldre dekker til barnevognen med teppe. Dette frarådes av både helsestasjonen, leger og andre fagpersoner. Grunnen til det er at det kan bli for varmt for babyen. Det kan også bli for dårlig luft og mulighet for CO2 opphopning.  Rettsmedisiner og spesialist på spedbarnsdødelighet på Rikshospitalet, Torleiv Ole Rognum, sier at dette, sammen med forkjølelse, kan trigge krybbedød. Bruk heller insektsnett – da får babyen masse frisk luft samtidig som den er beskyttet mot insekter. Det er også viktig at vognen ikke er dekket til slik at man ikke kan se om babyen har det bra mens den ligger i vognen.

Også regntrekk må man være forsiktig med. Pass på at det er rikelig med pustehull slik at babyen får nok frisk luft.

Nærhet fører til mindre gråt:

Visste du at i kulturer der mor og andre omsorgspersoner er sammen med babyen hele tiden, høres knapt nok barnegråt? Babyen er sammen med mor/omsorgsperson om dagen og sover sammen med mor/omsorgsperson om natten. Forskning viser at babyer som sover sammen med mor/omsorgsperson, gråter mye mindre enn babyer som ligger alene. Noen fagfolk går videre og sier at det eneste babyen ber om er å aldri være alene.

Røyker og ammende:

Røyking og snusing er skadelig for barnet ditt. Hvis du allikevel ikke klarer å slutte, så er her noen råd som kan gjøre skadevirkningene mindre for ditt barn.

Nikotinkonsentrasjonen er på topp i melken like etter at du har røkt. Det er derfor best om du ammer før du røyker. Jo lenger tid som går fra du sist tok deg en røyk, til du ammer, jo bedre er det. Prøv å ikke ta deg en ny røyk før etter neste gang du har ammet. Hvis du klarer å redusere røyken til å bli en halv røyk, er det supert.

Mange lurer på om det er bedre for babyen om de slutter å amme siden de røyker. Svaret er nei. Ut i fra det vi vet i dag, mener ekspertene at morsmelken er så verdifull for babyen at man bør fortsette å amme selv om man ikke klarer å slutte og røyke.

Snusere får også nikotin og andre stoffer i melken, og de samme reglene gjelder for snusere som for røykere. Snus etter at du har ammet.

Ved passiv røyking kommer det også nikotin og andre stoffer i melken, men i mindre mengder.

Alkohol og ammende:

Etter en fest der mor har hatt høy promille, kan babyen bli alkoholforgiftet og være sløvt og påvirket i flere døgn fordi spedbarn ikke klarer å bryte ned alkohol slik vi voksne gjør. Forsøk har vist at babyen også reagerer på melk med lav promille. Babyen drikker litt mindre og sover mer urolig etterpå. Motsatt av hva man trodde før.

Men et enkelt glass vin eller øl av og til går greit. Melk med ørliten promille inneholder svært lite alkohol. Et glass vin eller en pils gir en kvinne omtrent 0,4 i promille i melken etter en halv time/time. Jo mindre du veier, desto høyere promille. Det brytes ned omkring 0,15 promille hver time. Det betyr at hvis du venter i tre timer med å amme etter å ha drukket et glass, vil alkoholen så og si være ute av kroppen din.

Nyfødte barn er umodne og har problemer med å bryte ned selv helt små mengder alkohol. Man bør derfor ikke drikke noe alkohol de første seks ukene etter termin.

Alkohol lagres ikke i melken og promillen i morsmelken synker parallelt med nivået i mors blod. Det har derfor ingen hensikt å pumpe og kaste melken, annet enn for å lindre melkespreng.

Sutrer barnet ditt mye:

Mange foreldre opplever at barnet deres sutrer mye om ettermiddagen og i helgene. Mange forstår ikke hvorfor, og synes at det er veldig slitsomt. Alle barn er forskjellige, så det finnes ikke en fasit, men en av årsakene kan være at barnet rett og slett er sliten. Mange barn har lange dager i barnehagen og selv om barnehagen for de fleste barn oppleves som morsomt, så er det fryktelig slitsomt! Særlig for de aller minste barna og for de som går i store barnehager og/eller har lange dager. I en barnehage er det mye støy, og det er mange voksne og barn å forholde seg til, og mange inntrykk på en dag.

Søvnproblem:

Begrepet «søvnproblem» blir dessverre ofte brukt galt. Det er ikke et problem når babyen på 6 månder ikke kan sovne alene. Heller ikke om den trenger melk eller trøst om natten. Det er helt normalt! For et spedbarn er det naturlig å sove nært mamma eller pappa, og det er nødvendig å få melk om natten i mange måneder. Det gjør meg derfor opprørt at det stadig publiseres artikler som forteller foreldre at babyen deres har et søvnproblem, når det ikke er tilfelle. Man problematiserer det normale, og sprer unødvendig stress og frustrasjon.

”Det du tror om meg, slik du er mot meg, hvordan du ser på meg, hva du gjør mot meg, slik blir jeg.”

M. Jennes.

 

Legg igjen en kommentar