Jeg får mange henvendelser fra mødre om hvordan de på en skånsom måte kan venne babyen av med nattpuppen. Jeg skriver derfor ned noen råd her.

 

Stol på morsinstinktet ditt

Min erfaring er at for de som har ammet barnet gjennom natten og har syntes at det har vært greit, begynner å kjenne behov for noe annet når barnet har passert mellom 8 og 12 måneder. Noen før og noen senere. Jeg tenker at når mødre kjenner denne følelsen så tror jeg at det ofte også betyr at barnet kan tåle noe annet. Mor kan kjenne på egen kropp hva barnet har behov for og når det er greit for barnet med endringer. Dette er en del av morsinstinktet. Morsinstinktet er et instinkt som mødre har og som er en hjelp til å vite hvordan barnet vårt har det og hva det trenger. Det skal man ta på alvor.

Det første man må gjøre er å slutte å la barnet sovne til puppen. Man må amme sittende, helst et annet sted enn på soverommet, og så legge barnet ned i våken tilstand. Barnet må lære seg til å skille mellom mat og søvn. Det vil si at matingen foregår andre steder enn i sengen. Man kan gjerne legge seg ned sammen med barnet etterpå. Slik får barnet den kosen det er vant med. Hvis barnet er vant til å ammes i søvn i sengen er det fint å forsette med å ha barnet i sengen en stund til. Det anbefaler ikke å gjøre to endringer på en gang!

 

Det er en prosess mellom deg og babyen- ingen andre

Når du bestemmer deg for å slutte å nattamme er det en prosess som du og babyen din burde gjøre sammen. Mange får råd om at når de skal slutte må far overta, men det tror ikke jeg er det beste for barnet som da ”mister” både mor og puppen. Det er mor og barn som har hatt ammingen sammen og det er de som skal avslutte den sammen. Mor skal være der og trøste. Gjerne si til barnet at, «Jeg skjønner at du vil ha pupp, men du får ikke det nå. Jeg skjønner at det ikke er så lett for deg å forstå, men jeg skal trøste deg og hjelpe deg.» Jeg har veldig tro på at foreldre snakker direkte til barnet. Barnet skjønner mer enn man tror, og når mor sier det høyt, sier hun det på en måte også til seg selv, og det forplikter mer.

 

Gråt og protest er helt naturlig

Det er helt naturlig om barnet gråter og protestere. Det er ikke farlig så lenge det blir trøstet og ikke er alene med gråten sin. Gråt er ikke farlig, det er helt naturlig. Barn protesterer ofte på forandringer, de kan bli både lei seg, forvirret, sinte og fortvilet. Protest er et sunnhetstegn og skader ikke barnet så lenge man er der og støtter det i den vanskelige situasjonen.

Når man skal slutte å amme om natten råder jeg ofte til at man ammer siste gang ved 23 – 24 tiden. Veldig mange barn våkner på den tiden. Det kan gjøres sittende. Neste amming blir ofte ved 06 -tiden om morgenen eller når man står opp. Ved oppvåkninger mellom de tidene må barnet trøstes og roes uten pupp. Det kan virke ganske dramatisk de første nettene, men går ofte veldig bra, og barnet begynner å sove roligere og i lengre strekk. Hvis man har lyst til å fortsette ammingen på dagtid kan man fint gjøre det selv om man vil slutte om natten.

 

Snakk med barnet om hva som skal skje

Det kan være forstyrrende for barnet når magen stadig får noe å jobbe med etter fylte 8 – 12 måneder, men det finnes ingen fasit. Alle barn er forskjellige og det må man ta hensyn til. Jeg nattammet til gutten vår var 16 måneder. Han trengte det. En natt sluttet han helt av seg selv. Mange har det slik, men slettes ikke alle. Det er også slik at noen mødre kjenner at de ikke orker å amme lenger når barnet har passert 8 måneder og det skal man respektere. Noe av det viktigste er at mor er tydelig og trøstende. Hvis mor er usikker på om hun vil slutte vil barnet merke dette og det kan forvirre barnet og forlenge avvenningstiden. Mor må være helt sikker på at hun er klar for å slutte før hun gjør det. Fortell barnet at dere nå skal slutte med nattammingen. Fortell det gjerne flere ganger. Har du først sagt det til barnet er det viktig at det også gjennomføres.

 

Stol på deg selv

Kjære mor! Stol på deg selv og ikke slutt med amming eller nattamming fordi at noen andre forteller deg at du skal gjøre det! Du vil som mor selv føle og vite når det er greit for babyen din at dere slutter. Hvis det føles riktig så vil jeg anbefale deg at du koser deg med ammingen og gjør det til en hyggestund for deg og babyen din så lenge det fungerer for dere.

 

Jeg har hjulpet mange mødre med å slutte å nattamme. Hvis du ønsker gode råd til hvordan du kan slutte å nattamme på en skånsom måte for babyen din, er du hjertlig velkommen til å bestille time, jeg hjelper deg gjerne!

 

Nina Stanghov Ulstein.

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , ,

 • Guest

  hei! jeg har en jente nå på 11 mnd, og har begynt å trappe ned på
  ammingen. men jeg har ett bitte-lite problem; jeg får kun min datter til
  å sove i bæresele eller vogn uansett dag eller kveld. >Mens jeg har
  henne i selen henger hun på puppen og jeg bruker fra 5 min til 30 min
  får å få henne til å sove. om natten er hun kanskje våken to ganger for å
  få pupp (men bruker den bare til smukk med at hun ikke bruker det til
  vanlig…) sovner med enn gang hun får den. kan du gi meg noen gode
  metoder på å få barnet til å sove uten vugging? ryggen min er øddelagt
  av selen for jeg har brukt den siden hun ble født og alle har sakt at
  jeg har skapt store problemer for meg selv..kan stemme det, men hun er
  trygg og vi begge får mye kos på denne metoden, men som sakt er hun
  snart 8 kg og hun begynner å bli tung å bære på … hjelp? :-)