Kjære alle foreldre!

Etter hvert som bloggen Lykkeligbarndom vokser, får jeg stadig flere og flere henvendelser fra foreldre. Det synes jeg er utrolig gøy! Det finnes så mange flotte og kjærlige foreldre der ute, som skriver så mange fine og kloke mailer til meg, hvor dere deler av erfaringer. Det synes jeg er så fint at jeg kommer til å legge ut mange av dem her på bloggen slik at andre kan få glede av dem. Innleggene vil hete «Brev fra foreldre».

Det kan være godt i en utfordrende småbarnsfase og lese om andre foreldre som kanskje sitter med akkurat de samme tankene, følelsene og usikkerheten som en selv. Jeg legger aldri ut noe foreldrene har skrevet til meg uten deres samtykke, selvfølgelig!

For noen dager siden fikk jeg en mail fra en mor som jeg har lyst til å dele med dere. Det hun skriver er så klokt og fint, med mye omsorg og kjærlighet. Denne moren er alenemor. Hun skriver om de valg hun har tatt. Hun skriver også om tilknytningsomsorg og refererer til dr. William Sears, som jeg også er stor tilhenger av! Jeg legger ved mailen i sin helhet, uten at jeg har tilført så mye som et komma.

 

 

“Hei Nina :)

Jeg er så glad for at jeg har funnet bloggen din, det budskapet som formidles her er så utrolig viktig!

Jeg er selv mamma til en jente på snart fem år. Jeg har vært alene med henne hele tiden og har tatt alle avgjørelser alene. Slik som amming til to-års alder, samsoving, barnehagestart ved tre-års alder, bæring osv osv osv. Jeg så en plakat på barselhotellet om samsoving og da ble «lyset tent» hos meg, jeg googlet meg frem til flotte forumer som Ringblomst.no, leste bøker om tilknytningsomsorg osv osv. som har vært en god støtte for meg når jeg noen ganger har tvilt på om jeg har gjort det rette.

I «the Baby Book» av dr. William Sears beskrives det noe som kalles for «the Shutdown Syndrom» og det handler om hvordan babyer «stenger av» når foreldrene ikke gir respons til barnets behov. Forfatteren gir oss et eksempel ved å fortelle om babyen Heather og foreldrene Norm og Linda. De hadde praktisert tilknytningsomsorg en stund og Heather var en veldig fornøyd og frisk baby.
Etter en stund ble de usikre på seg selv og begynte å høre på velmenende venner og familie som fortalte dem at de lot Heather styre livene deres, hun manipulerte dem, og hun ville alltid være avhengig av foreldrene sine.
De mistet troen på seg selv og deres intuitive måte å være foreldre på og gikk over til å mate Heather etter klokken, lot henne ligge alene å gråte og de bar henne mindre.
Heather mistet vekt, og gikk fra å være glad og interaktiv til tilbaketrukken og passiv. Hun måtte gå gjennom en stor legeundersøkelse på grunn av sin mistrivsel.
Etter Dr. Sears hadde hørt på foreldrene fikk Heather diagnosen «shutdown syndrom» og Dr Sears forklarte dem at Heather hadde et stort behov for å gjenopprette kontakten med foreldrene sine. Hun hadde blitt forvirret fordi hun var vant med at foreldrene møtte hennes behov, og når det plutselig hadde snudd mistet hun tryggheten sin. Hun fikk en slags depresjon og foreldrene fikk råd om å gå tibake til sin opprinnelige intuitive måte å være foreldre på. Det gjorde de og Heather ble igjen en trygg og fornøyd baby.

Hjertet mitt gråter for små der ute som mister tilliten til verden på denne måten, og for de foreldrene som ikke klarer å ha den tilliten til seg selv som foreldre og tror at «alle de andre» har bedre greie på deres eget barn enn dem selv.

Jeg har nettopp utdannet meg som instruktør i babymassasje, og jeg brukte dette eksempelet i eksamensoppgaven min. En stor del av det vi gjør på kursene våre er å tilrettelegge for at foreldrene skal lytte til og stole på egen visdom og vi går blant annet gjennom mange tema som oppmuntrer til diskusjon hos foreldrene, jeg har fått høre mange historier om råd fra helsestasjonen som er i mine øyne helt hårreisende!!

Så all honnør til deg som er med på å bringe dette viktige budskapet ut til verden!! :) 
Vi foreldre må stole mer på oss selv og slutte å tro at alt som kommer fra offentlig hold alltid er det beste!

Hilsen Vibecke.”

 

Nina Stanghov Ulstein.

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , ,

 • Vibecke Lid

  Takk for at du deler :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Vibecke.

   Takk for kjempe interessant og omsorgsfull mail! Flott å lese at du som mamma lytter til ditt morsinstinkt og til babyen sine signaler!

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/michaela.morrell Michaela Morrell

  Jätte fint brev! Tack för att du delar! :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Michaela.

   Takk for kommentar. Ja, dette brevet måtte jeg bare dele :)

   Hilsen Nina.

 • Beate Lill Ekrem

  Så flott skrevet, og et viktig budskap til alle foreldre om å lytte til egen magefølelse og lytte til signalene fra barnet. Jeg har også fått høre fra andre om at jeg skjemmer bort barnet med å ta henne opp så snart hun skriker, gi henne pupp til alle døgnets tider, praktisere samsoving osv. Jeg gjør bare det som føles naturlig og rett for meg og min datter, og det akter jeg å fortsette med :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Beate.

   Takk for kommentar. En baby kan ikke bli bortskjemt, det går ikke an! Et barn kan nemlig ikke bli bortskjemt før barnet klarer å skille mellom ønsker og behov! For en baby er ønsker og behov én og samme ting! Et menneske kan heller ikke, uansett alder, bli borskjemt på kjærlighet, nærhet, omsorg og respons.

   Flott å lese at du lytter til babyen din og at du tar den på alvor! Du høres ut som en omsorgsfull og kjærlig mamma – akkurat hva babyen din trenger :)

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/PandoraCat May Løwe

  Jeg har en jente som snart blir to år om 2 uker. Og folk sier akkurat det samme til meg som de sa til Heather, «at jeg lar barnet styre livene mitt, hun manipulerte meg, og hun ville alltid være avhengig av foreldrene sine.
» osv.. Begynte å bli bekymret og tenkte oi kansje de har rett, men så leste jeg denne historien og blir også mere sikker på at lille jenta har det bra, selvom hun til tider virker kravstor, men det er kansje fordi jeg blir sliten og små barn er sååå fulle av energi. :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei May.

   Takk for personlig kommentar.

   Jeg synes det er trist å lese at folk fremdeles sitter med slike holdninger! Jeg trodde vi hadde kommet lenger. Det er nemlig slik at de barn som får tilknytningsomsorg blir mindre klengete, sutrer og gråter mindre, og blir fortere selvstendige!

   Flott å lese at du stoler på deg selv og gjør det du mener er det beste for dine barn – uavhengig av hva andre måtte mene :)

   Hilsen Nina.