Spørsmålet om tenner og nattamming dukker opp med jevne mellomrom, og gamle myter som at “man må slutte å nattamme når barnet får tenner” henger dessverre fremdeles litt igjen. Jeg får stadig spørsmål om dette med nattamming og tenner på Lykkeligbarndom.

 

Nattamming ødelegger ikke tennene, hvis tannhygienen ellers er god. Pusser man tennene til barnet godt en gang i døgnet, holder det, særlig også hvis barnet drikker vann med jevne mellomrom. 
Morsmelken inneholder stoffer som hindrer infeksjon, og er i seg selv rensende på munnhulen og tennene. Men, hvis det ligger matrester igjen (fast føde) på tennene, og barnet dier mye og lenge på natten, kan dette på sikt føre til tannråte.

 

De aller fleste barn får sin første tann rundt 6 måneders alder og de aller fleste barn har behov for næring i løpet av natten i mange måneder til. Det er derfor veldig uheldig at det fremdeles gis feilinformasjon. Nattammingen  har nemlig svært mange fordeler:

-Barnet har umodent tarmsystem, og melken er lettfordøyelig.  Også i (halv-) søvne er det viktig med påfyll av næring. Det at barnet dier flere ganger om natten, betyr også at mors melkeproduksjon holdes godt i gang, og hun slipper å våkne med melkespreng. I tillegg får hun ofte sove lenger om morgenen, fordi et barn som har blitt ammet i løpet av natten, gjerne sover godt og ikke våkner grytidlig og er fortvilet og irritabel pga. lavt blodsukker.

-Mor skiller ut mer prolaktin (melkeproduserende hormon) om natten, og dette gjør at melkeproduksjonen kan opprettholdes for eldre babyer og småbarn, som i enkelte perioder ikke er så interessert i å bli ammet om dagen, men som gjerne tar ett eller flere måltid om natten. Dette er særlig fint når barnet blir sykt, f.eks. etter barnehagestart, fordi morsmelkens antistoffer både lindrer og forkorter sykdomsløpet. Syke barn vil ofte ikke spise, men de tar imot morsmelk med glede.

-En positiv bieffekt av prolaktinet, er at det er svært søvndyssende, slik at mor kan få særlig effektiv og god søvn etter amming, hvis hun og barnet sover så nær hverandre at de ikke behøver å bli lys våkne når barnet dier. Slik behøver ikke nattamming å bety mindre søvn for mor.

-Er barnet litt liten av vekst, eller legger litt dårlig på seg, er nattamming særlig hensiktsmessig, da melken ofte er fetere og mer næringsrik om natten.

 

Dr. med. Gro Nylander, som er amme ekspert, overlege og gjesteblogger her på Lykkeligbarndom, svarer dette på lommelegen.no når hun får spørsmål om morsmelk og hull i tennene:

“Noen tannleger har advart mot langvarig amming, spesielt nattamming, fordi det skulle kunne føre til tannråte. Disse oppslagene kan så tvil blant mødre som ønsker å amme sine barn slik norske helsemyndigheters anbefaler: fullamming i fire til seks måneder og amming ved siden av annen mat i alle fall resten av det første leveåret. Verdens helseorganisasjon anbefaler amming til barnet er minst to år gammelt.

Det er viktig å ikke bare synse og mene, men å se hva som foreligger av bevis. Sammen med barnelege Erik Bøhler og forsker Marit Aralt Skaug i Ammefagrådet har jeg gått gjennom en del litteratur om dette. Det ser ut til at hull i tennene – såkalt sugetannråte – hos småbarn er blitt vanligere. Det er publisert en rekke studier som viser at risikoen for hull i tennene hos småbarn øker ved hyppig flaskebruk. Flasker med fruktjuice gitt om natten er aller verst for tennene. Bruken av flaske hos større barn er etter alt å dømme økende.

Tidligere gikk de fleste barn rett over til å drikke av kopp når de begynte med kumelk. De senere årene har det imidlertid vært anbefalt at barna ikke bør gis noe særlig vanlig kumelk før de er nærmere ett år. Det har ført til at mange får morsmelkerstatning på flaske når mor trapper ned ammingen mot slutten av barnets første leveår. Mange barn sovner med flaske i munnen både om natten og på dagtid. Saft og velling ser ut til å være enda verre enn morsmelkerstatning.

Spørsmålet er om også morsmelk kan skade tennene. Det foreligger rapporter om sugetannråte hos barn som har vært ammet svært lenge og mange ganger hver natt. En rapport fra 1994 viste at mens småbarn uten hull i tennene sugde vel 2 timer pr. døgn, hadde de med tannråte sugd på flaske og/eller bryst over 8 timer i døgnet. Dette er svært langt fra et naturlig ammemønster. Det er neppe normalt at toåringer ligger med brystet eller flasken i munnen det meste av natten, og med tennene badet i melk eller juice i timevis.

Det er med andre ord ikke holdepunkter for å hevde at normal amming skulle føre til hull i tennene. Langvarig amming har vært praktisert i titusener av år. Menneskekroppen er tilpasset brysternæring, og amming er naturlig, også om natten. Morsmelk inneholder en lang rekke bakteriehemmende og infeksjonsbeskyttende stoffer. Ved normal amming vil disse stoffene virke rensende på tenner og slimhinner. Det er vist at barn som ble fullammet fra fødselen, hadde færre hull enn barn som fikk flaske.

Forskning har også funnet at defekter i tannemaljen er vanligere hos barn som har begynt med flaske tidlig, sammenlignet med brystbarn. Tannråte er en infeksjonssykdom. Hos de fleste barn med tannråte finnes spesielle streptokokker i munnhulen. DNA-studier viser at disse som regel stammer fra moren. Slike bakterier slår seg langt sjeldnere ned hos brystbarn enn hos flaskebarn.

Det er uholdbart at tannleger uten hensyn til ammingens store betydning anbefaler at nattamming skal kuttes ut så snart de første tennene viser seg. De fleste barn får sin første tann når de er rundt et halvt år. På det tidspunktet er det vanlig at mange barn fortsatt trenger nattmåltid. Spedbarn får en viktig del av kaloriene sine om natten, og nattamming fremmer morens melkeproduksjon.

Tannleger bør ikke på egen hånd gå ut, stikk i strid med helsemyndighetenes anbefalinger, og advare mot langtids- eller nattamming. Det vil være mer fruktbart om ernærings- og ammeeksperter sammen med tannlegene kan komme frem til felles gode råd som ikke forvirrer ammende mødre. Slike råd vil etter alt å dømme handle om tannhygiene og fluorbehandling, sammen med råd om begrenset bruk av flaske, spesielt om natten, og ikke for hyppig nattamming etter ett års alder. Tannlegenes eget internasjonale tidskrift om tannråte, Caries research konkluderer i 1998 med at langvarig amming ikke fører til høyere forekomst av hull i tennene.”

 

Kjære mødre; hvis barnet ditt har behov for næring i løpet av natten etter at det har fått tenner (de aller fleste barn har det!) så kan du amme med god samvittighet! Nattamming skader ikke tennene til barnet ditt!

 

Hilsen Nina.

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , ,

 • Grete

  Takk for dette innlegget. Barnet mitt er 7 måneder nå, og har fått to tenner. Jeg har lurt litt på det med nattamming. Etter å ha lest dette vil jeg fortsette med det :)

  • http://www.facebook.com/nina.stanghovulstein Nina Stanghov Ulstein

   Hei Grete.

   Takk for personlig kommentar :)

   Flott å lese at du vil fortsette med nattammingen! Det tror jeg babyen din blir glad for :)

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=543195235 Linda Cathrine Hagen

  Bra med oppklaringer om dette. Jeg ble anmodet av helesøster å slutte å nattamme mitt barn da un var over ett år. Men da fikk hverken jeg eller hun sove. Så jeg fulgte mine egen innstinkter og fortsatte med ammingen om natten. Jeg ammet til hun var to år. Hun har ingen hull, og tennene er sterke og fine. Jeg kan huske at helsesøster ikke virket spesielt sikker i sin sak da hun ba meg slutte. Det er synd med slike råd fra helsepersonell når de ikke er gode engang. Med en gang følet jeg meg litt dum også, som ga barnet mitt morsmelk om natten. jeg hadde ikke tenkt på at brystmelk kunne være skadelig for tennene hennes. Det var jo så naturlig å amme på natten som på dagen.

  • http://www.facebook.com/nina.stanghovulstein Nina Stanghov Ulstein

   Hei Linda.

   Takk for kommentar :)

   Så flott å lese at du fulgte dine egne instinkter! Når råd fra helsepersonell strider i mot morsinstinktet er det flott at man stoler på seg selv og babyen sin! Mange babyer har behov for næring i løpet av natten i mange måneder etter fylte 6 måneder! Det er rett og slett usunt å gi råd som strider mot babyens behov! Jeg selv nattammet Alexander til han var 16 måneder gammel. Da sluttet han helt av seg selv. Uten en tåre, sult eller frustrasjon – godt for ham og godt for mor og far :)

   Klem Nina.

 • http://www.smaafota.com/ Innie

  Veldig fin info og fint å se at dette blir tatt opp! :)
  Dette er en myte jeg hører ganske ofte at mødre blir fortalt av både HS eller andre mødre i en omgangskrets, og det er jo da viktig å kunne vise til beviser som sier det motsatte. :)

  Som et tips til andre sier jeg og at om barnet sovner ved brystet, så kan man og enkelt ha en liten muslin cloth liggende og bare tørke tranten og gommene forsiktig for å ta vekk eventuell melk so «ligger» der.
  Men i seg selv så er jo brystet laget sllik at det renner jo ikke melk ut når man ligger, slik som når en flaske ligger eller blir snudd opp ned. Melk kommer jo hovedsakelig ut når det stimuleres av en selv eller barnet, så det er jo virkelig ikke noe å være redd for. :)

  Jeg synes alltid det er trist når jeg hører at mødre blir fortalt at de «må» slutte å nattamme så fort barnet har nådd 6mnd, og mange HS ser det ut har som vane og si at «nå trenger de ikke mat på natta». Jeg bor i England, og jeg ser mange likheter på både norske og engelsek HS, jeg finner mange ganger «myter» og «synser» som går igjen i begge land.

  Da synes jeg alltid det er flott å kunne lese en norsk blogg som denne og vise til med mine Norske, og så har jeg mine engelske kilder til mine engelske. :)

  Tusen takk for nok et flott innlegg på bloggen!

  • http://www.facebook.com/nina.stanghovulstein Nina Stanghov Ulstein

   Hei Innie.

   Tusen takk for fine ord :)

   Det er trist at det fremdeles finnes myter og feilinformasjon om noe så viktig som amming! Morsmelk er som medisin for babyen og hvis man ikke har problemer med ammingen så burde rådene være at man som mor skal amme så lenge det føles riktig for babyen og mor. Morsmelken er skreddersydd den enkelte baby – noe så unikt og fantastisk! Tenk at din brystmelk er annerledes enn min brystmelk. Melken lukter til og med forskjellig. Babyen lukter forskjell!

   Morsmelken skader IKKE tennene! Jeg kjenner jeg blir litt oppgitt når jeg hører at leger og helsesøstre fremdeles sier at mødre må slutte å nattamme! Jeg snakket senest i dag med en mor som hadde fått dette rådet på helsestasjonen. Jeg har tenkt til å ringe lederen for denne helsestasjonen og henvise til Dr. med Gro Nylander, som er overlege på Kvinneklinikken og ammeekspert. Hun besitter masse informasjon om dette og sier selv at nattamming ikke er skadelig, men at det ANBEFALES!

   Takk for at du engasjerer deg og kommenterer her på bloggen :)

   Hilsen Nina :)