Kjære alle foreldre! Nå er det snart påske og mange skal ha påskeferie, noe som kan innebære endringer i rutiner for barn og familien. Det mang foreldre frykter er at det skal være vanskelig å komme tilbake til den vanlige hverdagen når påskeferien er over, og særlig med tanke på leggerutiner og søvn.

Flere foreldre har tatt kontakt og spurt om råd og gjenngangeren er spørsmålet om skrikekurer. De aller fleste foreldre sier at de ikke vil utsette barnet sitt for dette, men ønsker at jeg skal si noe om hvorfor jeg mener at det kan være skadelig for barnet. Her kommer noen grunner til hvorfor man ikke skal utsette barnet sitt for skrikekurer/forlate et gråtende barn:

 

Det er alltid en grunn til at babyen ikke sover. Det er ikke fordi at babyen ikke vil sove, men fordi at babyen ikke klarer å sove. Babyen trenger derfor støttende og tålmodige foreldre.

Det er uhyre sjelden at små barn ikke vil sove. Det handler om at de ikke får det til. Ved å si at de ikke vil, tenker man seg umiddelbart at barnet har en uønsket atferd som fører til en slags kampstilling fordi foreldrene vil at barnet skal sove. Hvis vi på  den annen side ser på det som noe barnet ikke får til, er det naturlig å tenke at da trenger det hjelp på en eller annen måte. Etter en ferie, hvor det ofte er endringer i rutiner, vil mange små barn trenge tid før de faller tilbake i det gamle mønsteret igjen.

 

For meg er det veldig viktig å gi foreldre en tro på seg selv og deres egen intuisjon. Det er et problem i våre dager at foreldre leser så mye, hører så mye, og diskuterer så mye om hva som er rett og galt, spesielt i forhold til søvn. Det fører til at de prøver stadig forskjellige ting, noe som bare forvirrer barnet. Men enda viktigere er det at det fører til at foreldre glemmer å lytte til sitt eget hjerte og sin egen intuisjon.

 

Det finnes dessverre mange eksempler på babyer som har måttet gjennomgå skrikekurer hvor det har vist seg i ettertid at babyen har skreket fordi den har hatt smerte.  Ett eksempel er en gutt som hadde skreket og skreket, hvor foreldrene hadde fått beskjed om å holde ut å være sterke, hvor det viste seg at gutten hadde alvorlig ørebetennelse.

Gråt er babyens eneste språk og må alltid tas på alvor. Det klarer ikke med ord å utrykke hva some er galt eller hvorfor det ikke får sove.

Ferber-metoden eller skrikekurer er en adferdsteori som prøver å få bukt med uønsket adferd. Gråt er ikke uønsket adferd, men babyens mate å utrykke behov på. Det er noe annet når det er snakk om store barn som forstår og som kanskje har uønsket adferd i form av å ville ha sjokolade i butikken. Men her er det snakk om små barn som ikke har kommet så langt i sin kognitive utvikling at det forstår hvordan man manipulere foreldrene sine eller til å få viljen sin. Det er faktisk slik at babyens ønsker og babyens behov er en og samme ting.

 

Skrikekurer eller Ferber-metoden kan for mange foreldre virke effektiv – for babyen vil omsider slutte å gråte. Den voksne er sterkest og vil til slutt «vinne», men til hvilken pris? Det jeg prøver å si er at babyen gråter for en grunn, og når babyen omsider slutter å gråte så er det ikke fordi at behovene til babyen eller smerten til babyen plutselig er borte, men fordi at babyen resignerer – den gir opp. Babyen forstår at det ikke nytter å rope om hjelp for det kommer ingen likevel. Babyen slutter å signalisere sine behov, men det slutter ikke å ha behovene.

Mange barn blir liggende i sengen og grate så lenge at det til slutt sovner i ren utmattelse. Skrikekurer er helt uforenelig med moderne spedbarns og småbarns psykologi. Spedbarnets språk er gråt. Oppbygging av tillit, trygghet og et godt selvbilde er spedbarnspsykologien vigtigste fundament. Disse behovene blir nærmest motarbeidet ved denne disiplinære metoden. Det strider mot den menneskelige natur at foreldre skal stå utenfor døren til sine barn og høre dem skrike.

Metoden er helt ulogisk. Eksempelvis ved at mor går inn, og så sier at hun er der, for så i neste øyeblikk å forsvinne ut døren igjen. Barn opp til 3 års alder har problemer med å forstå at mennesker de ikke ser eksisterer og blir derfor redde for at de er forlatt.

Det finnes mye forskning som dokumenterer at skrikekurer kan være skadelig for barnet. Med store, mulige, livslange bivirkninger.

 

Det er helt naturlig og normalt at små barn ikke sover hele natten og at det har behov for melk eller trøst i løpet av en lang natt. Noen babyer sover natten gjennom, men ikke på langt nær alle. Det gjør meg derfor opprørt at enkelte forteller foreldre at babyen deres har et søvnproblem når det ikke er sant. Man problematiserer det normale og skaper unødig stress og frustrasjon hos foreldre.

Jeg vil anbefale alle foreldre å lytte til sitt eget foreldre instinkt og foreldre hjerte, for ingen kjenner babyen bedre enn foreldrene selv. Og alle barn er forskjellige så det finnes ingen metoder som passer for alle. Foreldrene må lytte til barnets signaler og ta gråten på alvor. Det kan være tøft å ha et barn som ikke klarer å sove i en travel småbarnstid, men vær tålmodige, dette varer ikke evig! Ikke forlat barnet ditt hvis det gråter, men sitt inne på soverommet sammen med det eller legg deg sammen med barnet i sengen. Ved at en kjærlig, tålmodig og omsorgsfull forelder er sammen med barnet opplever barnet støtte og forståelse og vil etterhvert få gode og trygge legge -og sove opplevelser igjen.

 

Riktig god påske alle sammen!

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , , ,

 • http://www.facebook.com/kristin.t.sjo Kristin Thomassen Sjo

  Et lite tips: Unngå å bruke faguttrykk når du skriver for allmennheten. Det er ikke nemlig alle som forstår hva til dømes «kognitiv» betyr. Får at alle skal forstå, bør faguttrykk unngås. Hilsen «snart helsesekretær».

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Kristin.

   Takk for godt råd! Jeg prøver å være bevisst på dette med å unngå bruk av faguttrykk, men det er ikke alltid så lett. Du har helt rett så jeg skal bli flinkere :)

   Hilsen Nina.

   • http://www.facebook.com/kristin.t.sjo Kristin Thomassen Sjo

    Jeg syns også at du har gode innlegg :-) Når det er sagt, så er jeg kanskje noe bekymret for en, hva skal jeg kalle det, perfeksjonisme når det kommer til hvordan man skal være mamma. Jeg har kjent det selv på kroppen. Livredd for å gjøre feil. Vasket selv klærne til gutten min himla ofte. Ja, barn fortjener rene klær, men de trenger jo ikke å steriliseres. Livredd for at helsesøstra skulle ta meg på nåkka. Jeg føler ofte at rådene ofte blir så himla mange og sprikende at fokuset blir heilt feil, man fokuserer på å følge råd, foran å følge barnet sitt. Jeg var dessverre den som valgte Ferber-metoden. Kanskje i uvitenhet, men man må vel ikke være perfekt for å være en god mor? Den gang jeg valgte Ferber fikk jeg også støtte fra helsesøster på å fortsette. Resultat: Utslitt mor, utslitt barn. Og uendelige kvelder da jeg måtte ligge vel og lenge med sønnen min. Prøvte jeg å gå ut av rommet, skreik han. Men jeg er vel en god mor selv om jeg gjorde feil? Når det er sagt så endte jeg med å skifte helsesøster. Hun nye sa at det er slettes ingen skam å ligge med sønnen sin til han sovner. Per dags dato ligger han enten i dobbelsenga med meg (jeg er alenemor) eller i sin egen seng rett inntil min. Da kan jeg stryke på han om natta. Han er 3 år nå. Ved Ferber var han cirka 10 mnd.

    Min egen mamma har nok gjort masse feil. Men hun har uansett vært den beste for meg. Hun måtte ligge med meg til jeg var 12. Og ja, navlestrengen er i behold enda.

    • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

     Hei Kristin.

     Hehe, jeg sitter og smiler mens jeg leser kommentaren din :) Flott å lese det du skriver.

     Jeg er veldig glad for at du skiftet helsesøster! Ingenting er mer trygt og naturlig enn å samsove med barnet sitt! Jeg finner det merkelig at helsesøstre og andre fremdeles anbefaler Ferber/skrikekurer! Vi sitter på så mye forskning og faglitteratur i dag som viser at det kan være direkte skadelig for barnet! Det finnes mange alternative og mere humane metoder!
     I boken «Hvordan sove uten gråt» skrevet av Elizabeth Pantley, kan man lese om mange gode forslag. Den boken anbefaler jeg!

     Det er alltid en grunn til at babyen ikke sover! ved å utsette babyen for skrikekurer så ignorerer man grunnen til at babyen ikke sover. Dette kan f.eks være smerter hos babyen. Jeg får stadig henvendelser fra foreldre som har blitt anbefalt å utsatt babyen sin for skrikekurer, hvor det senere har vist seg at babyen har hatt store plager. Senest i går skrev en mor til meg at babyen hadde låste ryggvirvler, og etter at de hadde vært hos kiropraktor så sov babyen som en stein. Denne moren hadde blitt anbefalt å forlate babyen gråtende alene i sengen i 10 minutter av gangen. Uff, dette er rett og slett trist.

     Nei, du er ingen dårlig mamma selv om du har gjort «feil». Det har vi alle! Det er bare så synd at mange av de «feilene» vi gjør er råd fra andre fagpersoner. Skrikekurer er en av dem. Ikke samsove er andre.

     Jeg er helt enig med deg når du skriver om denne perfeksjonismen. Jeg synes vi har fått så mange regler for hva vi skal gjøre og for hva vi ikke skal gjøre med babyen vår. Hvorfor ikke bare gjør det som føles naturlig og som gjør at babyen er fornøyd? Jeg blir helt matt av alle disse rådene om at man ikke skal samsove, ikke nattamme etter fylte 6 måneder, ikke la babyen sovne ved puppen osv osv. Alle disse tingene er jo helt naturlige og gir en trygg og harmonisk baby :)

     Tusen takk for hyggelige ord, det setter jeg stor pris på :)

     Hilsen Nina.

     • Anita Leikvam

      Nå gir du mange mødre dårlig samvittighet. Sikkert mange mødre som har latt babyen skrike seg i søvn fordi de selv er utslitte og trenger søvn. Jeg tror ingen av mine nå voksne jenter har problemer i dag, fordi de ikke ble ammet eller iblant måtte skrike seg i søvn (men ja dårlig samvittighet har jeg).

     • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

      Hei Anita.

      Takk for kommentar.

      Jeg beklager hvis jeg har gitt deg som mor dårlig samvittighet, for det ønsker jeg virkelig ikke. Dette med «å gi foreldre» dårlig samvittighet er et vanskelig dilemma som vi fagpersoner ofte står i – dilemmaet mellom å gi faglig informasjon til foreldre og hensynet til foreldrenes mulige dårlige samvittighet. Det er for eksempel mange som har utsatt babyen sin for «skrikekurer» i den tro om at man gjorde det rette – fordi det ble anbefalt av en fagperson. Foreldrene handlet i god tro og skal derfor ikke ha dårlig samvittighet. Men når det er sagt så tror jeg ikke at vi foreldre slipper unna denne dårlige samvittigheten, den tror jeg vi alle kjenner på til tider fordi vi ønsker det beste for barna våre, men ikke alltid får det til. Det gjelder oss alle :)

      Hva angår det du skriver om slitne mødre som lar babyen sin gråte alene fordi at mor selv trenger søvn, så ville jeg heller anbefalt at mor legger seg sammen med babyen og sover. På den måten får begge søvn og babyen får den tryggheten og kosen som den trenger. Babyen som samsover (enten i samme seng som mor eller i egen seng rett ved siden av mor) sover ofte mye bedre og lengre økter og er ofte veldig blide og trygge babyer som gråter lite. Vil du lese mer om dette har bla. overlegen og forskeren vår, Dr. med, Gro Nylander skrevet om dette i bøkene sine :)

      Hilsen Nina.