Har vi ofret barna til fordel for kampen om likelønn?

Overlege og ammeekspert Gro Nylander har benyttet medias oppmerksomhet rundt hennes overgang til pensjonistenes rekker, med å sette søkelys på en av våre viktigste debatter i vår tid. En debatt som media i stor grad har forsøkt å unngå, eller tie ihjel. Men takket være Nylander har bl.a. Aftenposten og NRK satt søkelys på hvordan ettåringene våre har det i barnehage. Torsdagens «Ekko» på NRK P2 var i så måte en milepæl i denne debatten. Sammen med Nylander og professor i pedagogikk ved NTNU, May-Britt Drugli, hører jeg for første gang Kristin Halvorsen trekke kontantstøtten fram som en løsning på et alvorlig problem. Hun snakker dessuten om behovet for en kompetanseheving hos barnehageansatte på tilknytning. Videre antyder hun mulighetene for å ytterligere utvide foreldrepermisjonen til et tidspunkt hvor barna lettere kan håndtere en barnehagestart med alt det innebærer av separasjon og stress.

 

Takk til media for at dere går inn i denne debatten. Kanskje vi nå står overfor en situasjon hvor rådende myndigheter begynner å ta innover seg hva dette egentlig handler om. Selv om det burde være en selvfølge at vi som samfunn er opptatt av at de minste skal ha det bra, er det ikke tvil om at stress hos ettåringer rett og slett handler om hjernebygging hos den oppvoksende slekt. På tross av et faretruende høyt, og vedvarende kortisolnivå (stresshormon) i disse ettåringenes barnehjerner, subsidierer staten 120 000 kroner per barn for at de skal starte i barnehage så snart foreldrepermisjonen er over. Et kjempeeksperiment i barnets mest sårbare fase m.h.t. Tilknytning.

 

Har vi ofret barna til fordel for kampen om likelønn? Er det ikke nettopp disse barna som må jobbe mer og lenger når eldrebølgen kommer for fullt? Hvorfor tør vi gamble med de minstes hjerneutvikling? Kanskje kunne noen av kronene vi bruker på å finansiere ettåringer i barnehage bli brukt annerledes?

 

Nylander antydet en tilvenningstid på tre uker istedenfor tre dager. I påvente av at det bevilges mer penger til slik forskning, kan dette kanskje være en begynnelse. Men skulle vi virkelig satt barns behov på dagsorden, hvorfor ikke smelle til med 78 ukers foreldrepermisjon til fri fordeling mellom foreldrene? Det er ikke sikkert at dette ville blitt så dyrt på sikt som det kanskje kan virke i første omgang. Tvert imot…

 

 

Skrevet av styremedlem i organisasjonen TID for barn og gjesteblogger på Lykkeligbarndom, Laila Fresjarå Foldvik

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , ,

 • FruJacobsen

  Jeg synes kontantstøtten er fantastisk, og det prosjektet de har satt igang i Spydeberg burde virkelig flere prøve. Og etter å ha sett Aktuelt med Karianne Gamkinn, så irriterer jeg meg maks over de rødgrønne som mener at det er å gå tilbake til 50-tallet og at kvinner på en slik måte blir ekskludert fra arbeidsmarkedet.

  Jeg vil heller heie på de som tør å gå imot dem, og som sier at dette er en flott ting, da kan kanskje mor og far gå litt ned i stilling hver og la barna få være hjemme lenger eller i allefall slippe stresset om morningen og heller kunne komme litt senere i barnehagen og på jobben.

  Det vil ALLTID være kvinner der ute som heller vil ut i jobb enn å være hjemme mens barna er små, og det vil ALLTID være noen som vil være hjemme og jeg tror ikke de som som er så bastante på å være hjemme med barna bryr seg stort om hvilket beløp man får eller om man får noe som helst. Men at ved å heve kontantstøtten istede for å trappe den ned, at vi da kan få både kvinner, men også menn de gode og kjære pappaene til å trappe ned på jobbingen og være mer sammen med barna. For fedre vil veldig gjerne være hjemme sammen med barna de også, men er stortsett de som tjener mest og har minst mulighet til å trappe ned jobbingen om mor er hjemme eller jobber deltid :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Fru Jacobsen.

   Takk for nok en fin kommentar fra deg. Tusen takk for at du engasjerer deg her på Lykkeligbarndom :)

   Hilsen Nina.