
feb 18
La barna få ro!
TID for barn ble etablert i november 2011 og består av mødre over hele landet som protesterer, og jobber kontinuerlig og målrettet mot nåværende tredeling av permisjonen og for å sette søkelys på konflikten mellom gjeldende politiske føringer og de aller minste barnas behov.
Vi mener at Norge må se til Sverige når det gjelder lengden på permisjonen. I Sverige gis det stønad i til sammen 18 måneder. Vi mener at Norge også må komme opp på dette nivået. Når barnet er 18 måneder har også den verste separasjonsangsten gitt seg.
Valgår og 100 års jubileum
I år er det også valgår og det er 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett. La meg minne velgerne på hvilke to partier som sier noe konkret vedrørende spedbarns omsorg i tråd med forskning som foreligger. Høyre har programfestet å gjøre foreldrepermisjonen valgfri. Dette forslaget støtter TID for barn fordi vi mener at det er viktig at politikerne tilrettelegger for at mødre kan ha mulighet til å følge de råd Verdens Helseorganisasjon gir i forbindelse med amming. De råder mødre å amme barn i minimum 2 år.
Hvis mødre selv ikke kan eller ikke vil amme, står familien helt fritt til å velge hvordan de vil fordele permisjonen mellom dem slik det passer familien som enhet best. Det å gjøre permisjonen valgfri for foreldre stemmer også godt overens med hva Turid Suzanne Berg-Nielsen, norsk psykolog og professor i klinisk barnepsykologi ved NTNU, har påpekt at skifte av omsorgsperson når barnet er 6,5 måneder gammelt kan utløse stress hos barnet. Høyt stressnivå over tid kan være skadelig for et lite spedbarn.
KRF har programfestet
at de vil øke foreldrepengeperioden til å vare i 68 uker. Dette forslaget stiller også TID for barn seg bak (78 uker er 18 måneder som de har i Sverige). Dette samsvarer med gjeldende tilknytningsforskning. Professor i psykologi Lars Smith og psykologspesialist Joachim Haarklou sier at et barn trenger 2 år på å knytte seg til en fast omsorgsperson. I tillegg har regjeringen selv har presentert forskning som viser at barn under 2 år er stresset.
Krav om minimumsdøgn
Vi stiller også oss bak Gro Nylander sin kritikk av at antall liggedøgn på barsel etter fødsel har gått betraktelig ned og at dette har en negativ innvirkning på blant annet amming. Hun kaller det en skammelig behandling av nyfødte. TID for barn ønsker å jobbe for at kvinner skal ha krav på et minimum antall liggedøgn på føden etter fødsel, og dette kravet skal være i samsvar med hva fagmiljøet har kommet fram til.
Den finske barnehagen
Gro Nylander fronter i artikkelen at det er alt for kort tilvenning i barnehagene for ettåringene våre. Hun mener en ettåring må ha TRE UKER tilvenning og ikke TRE DAGER. Finland ligger i verdenstoppen på elevers regne-, skrive- og leseferdigheter, og de sier at det starter i barnehagen. Der er tilvenningen 2 uker, etter at den pedagogen som har ansvar for barnet sammen med styrer har vært på HJEMMEBESØK til barnet. I begynnelse forholder barnet seg kun til en voksen og tre barn, og det brukes adskilte rom/hytter/hus.
Andre stikkord for den finske barnehagen er ro, lite sykefravær, høy kompetanse på ansatte, tre måltider pr dag, obligatorisk hvile, lite stress, refleksjon.
I Norge kjemper norske barnehagebarn om et trygt fang å sitte på mens foreldre og ansatte mobiliserer mot kommunale pengekutt og bemanning på sparebluss. I regjeringen er det intern dragkamp om lovfestet minimumsbemanning i framtidas barnehage – for mange barn blir tilsidesatt og oversett når stadig flere må dele på færre voksne.
På Mattbergets daghem och förskola 20 minutter utenfor Helsinki er det roen og harmonien som råder. – Neei. Finanskrise eller ikke, pengemangel hindrer oss ikke i å gjøre det som er best for barna. I Finland er det bred politisk enighet om at vi må satse på kunnskap og utdanning. Barna er framtida vår. Vi har ikke olje, konstaterer Lucia Bigos til Dagsavisen.
Skrevet av Inger Lise Christensen, styremedlem i organisasjonen TID for barn
Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.
Stikkord: adskillelse, barnehage, foreldrepermisjon, hjemmeværende, separasjonsangst, tilknytning

Ansvarlig redaktør er barnevernspedagog og mor, Nina Stanghov Ulstein.
LykkeligBarndom er en faglig blogg som har fokus på de minste barna. Her finner du informasjon til småbarnsforeldre som er bygget på kunnskap, forskning og erfaring. Alle familier opplever utfordringer i småbarnsperioden. Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Vi er en råd- og veiledningstjeneste; du kan bestille time eller bare lese våre innlegg på bloggen.
Vi er opptatt av å ha barnets behov i fokus og vi er alle motstandere av skrikekurer. Det å forlate en gråtende baby er ikke forenlig med moderne spedbarns- og småbarnspsykologi. Det finnes mange metoder som er mer humane og som virker.
Les om
Følg Lykkelig barndom
Tjenester
Har dere utfordringer med søvn, gråt, tilknytning, uenighet mellom foreldrene i forhold til oppdragelse, eller andre utfordringer knyttet til småbarnsfasen, ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.
Ta kontakt på nina@lykkeligbarndom.no
eller på Facebooksiden til Lykkelig Barndom
Alle temaer
Bidragsytere
Dr. med Gro Nylander overlege på Kvinneklinikken og ammeekspert
Psykologspesialist Joachim Haarklou
Ingrid Prøsch – Tilknytningspedagogene.no
Caroline L. Teigen – sovehjelp.no
Kari Løvendal Mogstad – Lykkelig som liten
Anne Carling – midtimellom.no
Anette Heggemsnes – froyaklinikken.no
TID for barn – tidforbarn.no
Kristine Grav Hardeberg –
Light and Shadow
Samarbeidspartnere
Populære poster
- Tips og råd by Nina Stanghov Ulstein
- Om meg by admin
- Kontakt by admin
- Gjestebloggere by admin
- Tjenester by admin