av

I kategorien: Nyttige råd

7 kommentarer

Spørsmål: Barnet mitt er to måneder gammelt og gråter mye hver kveld. Jeg tilbyr ham å die, men han skyver meg vekk. Jeg har en slynge og bærer ham mye i den. Hva kan jeg gjøre for å forebygge gråten?

 

Svar: Jeg er dypt beveget av spørsmålet ditt. Før fikk mødre ofte beskjed om å bare la barna gråte. I dag forstår flere og flere foreldre hvor viktig det er å svare på babyens signal og å ta gråt på alvor. Akkurat som deg, føler mange seg knust når barnet gråter på tross av konstant byssing og bæring. Mange barn gråter selv om de får mye kroppskontakt og god omsorg.

Et barn som bæres mye, gråter ikke når han er sulten, trøtt eller våt. Han vil kommunisere disse grunnleggende behovene med rolig kroppsspråk og fordi han er der på kroppen din vil selv de minste signaler bli besvart. Han lærer at han kan be om det han trenger uten å heve stemmen. Dette er den første kommunikasjonsleksjonen han får.

Ved å være nær og svare på små signaler vil du kunne forebygge at barnet blir stresset på grunn av behov som ikke er møtt. Samtidig vet du at hvis han gråter, er det ikke på grunn av grunnleggende behov som ikke er møtt.

Når babyen din er alene vil han sannsynligvis føle angst og gråte i fortvilelse. Dette er fordi han er fullstendig hjelpeløs og vet ikke om du noensinne vil komme tilbake. Ved å ha ham helt nær deg, vet du at han ikke føler denne redselen. Likevel kan det hende at han gråter, selv i ditt kjærlige favntak.

Du må alltid først forsikre deg om at barnet er mett, frisk, tørr og at det ikke er noen slik grunn til bekymring. Så, bruk all din vennlige innstilling og forsøk å gjette hva som er galt, og forsøk å svare på mulige behov:

 

Alltid hold en skrikende baby i armene dine. Ofte er alt han trenger nærhet.

Barnet kan være for varmt, for kaldt, være våt, ha stramme klær, eller ha noe som kniper huden i en klesfold eller bleie.

Mange foreldre kler for mye klær på barna. Ta av et lag og se hvordan barnet reagerer.

Babyen kan trenge bevegelse. Bær ham i bæretøy og gå en tur, dans, eller sitt sammen med ham ved en vippestol eller en babyhengekøye.

Hvis babyen bøyer seg mye bakover når han gråter, kan han ha luftsmerter eller være forstoppet. Om du ammer, kan du forsøke å unngå å spise matvarer som kål, brokkoli, løk, bønner, sukker og pasteurisert melk. Gi barnet et par dråper kamillete, og gi forsiktig massasje på mage og rygg, mens du bøyer bena hans for å hjelpe til med fordøyelsen.

Mange babyer roer seg ned om de får ta et varmt bad.

Musikk kan hjelpe en gråtende baby, og ingenting er så fantastisk som mors sangstemme.

Lyden av rennende vann er kjent for å roe et gråtende barn.

Dersom barnet blir overstimulert av å gå ut, kjøre bil eller treffe mye mennesker, kan han trenge litt ekstra ro. Ta ham med til et stille rom for å hvile sammen med deg.

Noen babyer vil amme i fred og ro. Kanskje han gråter og nekter å die før du tar ham med til et rolig privat sted.

Kanskje barnet ditt trenger å gråte. Som alle andre kan babyer føle seg overveldet og da har de behov for å få det ut mens de holdes i dine omsorgsfulle armer. Barnet kan føle seg hjelpeløs, redd, ukomfortabel, overstimulert eller forvirret.

Ditt mål er å møte barnets behov. Dersom ingenting ser ut til å hjelpe ham, kan du gå ut fra at babyen trenger å gråte. Hold ham, og vær en rolig og kjærlig lytter. Gjennom å bekrefte følelsene hans, kan du lære han å være komfortabel med sine egne emosjoner. Du kan prøve å nå gjennom til ham når han tar korte pauser fra gråten. Hold ham og si noe sånt som: «Jeg vet at du trenger å gråte nå, og jeg er her for å lytte til deg.» Eller: «Jeg elsker deg når du ler, og jeg elsker deg når du gråter. Jeg elsker deg uansett hvordan du har det.»

 

Det å være en kjærlig lytter når babyen din trenger å gråte kan være en av de vanskeligste oppgavene for deg som forelder. Det er viktig at du klarer å roe deg selv ned, slik at du kan være rolig og støttende. Hvis du blir helt fortvilet eller får panikk kan barnet føle seg ennå mer redd.

Bær alltid en gråtende baby. Gråten vil stilne når han har grått så lenge som han trenger å gråte.

 

Tilknytningspedagogene er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no

 

 

 

 

 

 

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , ,

 • Åsta

  Hei!

  Nå er det lite informasjon om den som stiller spørsmålet her, men jeg ville anbefale henne å ta kontakt med ammehjelpen eller lese om overproduksjon på ammehjelpens nettsider:

  http://ammehjelpen.no/artikkel/69/brystspreng-mye-melk-og-overproduksjon

  Dersom man har overproduksjon (ikke uvanlig de første månedene) kan en av effektene være at barnet får mageknip. Dette kan resultere i akkurat den situasjonen mor beskriver her. Det kan selvsagt være mye annet også, men dette er såpass vanlig at det absolutt er en av tingene man bør sjekke om barnet gråter mye.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Åsta.

   Takk for godt råd! Ammehjelpen har hjulpet veldig mange mødre. De gjør en kjempe jobb!

   Hilsen Nina.

 • http://twitter.com/qin09 Qin Ye

  Dette her er jaggu meg ikke lett. Jeg har fått beskjed om at min baby på 7 mnd helt siden han var føt å ligge mest mulig på magen. Mer han ligger på magen desto bedre. Med tanke på å utvikle magemusklene sine. Skal vi heller nå bære dem mest mulig??

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Qin.

   Rådet om at babyen skal ligge MEST mulig på magen synes jeg er litt rart. En baby skal ha variasjon! Den skal ligge litt på magen, litt på ryggen osv. Det er riktig at babyer skal ligge mye på gulvet slik at den sakte men sikkert kan lære å beherske egen kropp. I starten må vi hjelpe babyen å legge den på magen for så å vende den over på ryggen. En liten baby skal jo lære seg enormt mye og trenger tid og ro på gulvet. Vær sammen med babyen og lek, smil og snakk med babyen. Pass på at gulvet ikke er for kaldt og at babyen ikke får trekk. En baby som ligger mye i vippestol vil få begrenset med utfoldingsmuligheter.

   Det en baby trenger aller mest av er nærhet og kos. Det å bære en baby inntil seg er derfor vedig bra, og særlig de første månedene. Etter hvert som babyen blir større vil den ha større og større behov for å kunne røre seg fritt – som f.eks på gulvet.

   Håper jeg klarte å svare deg.

   Hilsen Nina.

 • Rebekka

  Så utrolig kjekt at jeg kom over bloggen din :)
  Har lest den en god stund, men ikke lagt igjen en hilsen før nå.
  Mange gode tips, god inspirasjon og godt lesestoff!

  Gleder meg til å følge deg videre! :)
  Ha en god kveld!

  Rebekka :)
  http://rebekkafylling.com

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Rebekka.

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

   Håper jeg hører fra deg igjen, hilsen Nina :)

 • Vibecke Lid

  Hei :)

  Som instruktør i babymassasje kan jeg absolutt anbefale foreldre med barn som gråter mye å lære seg å gi barnet massasje. Dette har så mange fordeler, og jeg har selv erfart at babyer som er mye urolige har fått mer ro i kroppen sin etter at foreldrene har begynt å massere. Det har mange årsaker, en av dem er at å få massasje gjør at det skilles ut mer oxytocin som er nærhetens og kjærlighetens hormon. I tillegg kan massasje lindre mageknip og det øker samspillet og tilknytningen mellom forelder og barn. :)