Etter at jeg kom med lovforslaget om at helsepersonell ikke skal anbefale foreldre å utsette babyen sin for «skrikekurer» har jeg fått flere hundre mail fra foreldre som takker. Mange er sinte på helsesøster eller andre fagpersoner som har anbefalt dem nettopp det å la babyen ligge og gråte. Her kommer noen kommentarer fra foreldre:

 

”At verdens mest hjelpeløse og sosiale vesen ikke tar skade av å isoleres i et mørkt rom alene må vel kalles en ekstraordinær påstand, som krever ekstraordinære bevis.”

 

”Vet ikke om det stemmer, men det sies at det er langt mindre gråt hos barn som hele tiden er fysisk nær moren. Det høres intuitivt logisk ut, men intuisjon og logikk er ikke noe for eksperter.”

 

”Hvem var det som mente at barn ikke trengte menneskelig kontakt i det hele tatt, så lenge de hadde mat og klær, og lot de være alene på velutstyrte barnehjem, der samtlige av barna døde? Det var nok eksperter, det, som manglet vitenskapelig bevis på at isolasjon er skadelig for mennesker.”

 

”Babyer er individer som er totalt prisgitt sine foreldre. Babyer kan ikke skrive i Dagbladet eller andre media for å tale sin sak. Derfor er Jeg og mange med meg evig takknemlig for alle som taler barnas sak. Jeg både håper og tror at vi etter hvert beveger oss mot et samfunn som tar mer hensyn til de minste og hvor foreldre etter hvert ser hvor viktig det er å stille opp når barna trenger dem, også om natta. Det er slitsomt å leve lenge uten søvn, men det er mye annet som kan og bør prøves før foreldre prøver Ferbers inhumane metode”.

 

Tusen takk til alle dere engasjerte foreldre som har sendt meg mail. Beklager hvis det tar litt tid før dere får svar fra meg. Jeg vil svare alle så fort jeg kan!

Ønsker dere en god helg!

 

Hilsen Nina :)

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: ,

 • emilie jensen

  når jeg var hos legen med datteren min fordi hun ikke ville sove i egen seng, sa legen at jeg bare skulle la henne gråte. Før jeg rakk å si noe om det, sa hun videre at vi kanskje ikke syntes noe om det fordi vi bodde i blokk og at vi var redde for hva naboene tenkte eller at de ble forstyrret! jeg var fast bestemt på fra før hun ble født at mitt barn aldri skulle måtte gråte seg i søvn, så det gikk jo selvfølgelig inn det ene øret og ut det andre. Jeg er en ung mor, var 22 når min datter ble født, nå er hun 17 mnd og jeg er 24 år. det er så mange på min alder som stoler blindt på det helsesøstrene annbefaler og sier. En jeg kjenner hadde fått bedskjed om å sette ungen sin på 1 år på rommet hvis han gjorde noe galt(hun forsvarte det med at døren skulle være oppe-noe som ikke har så mye å si-syntes jeg). så hvis ungen gjorde noe «galt» – jeg mener at en gutt på 1 år ikke er i stand til å gjøre noe galt i den forstand, så bære hun han på rommet og ungen gråt.

  Jeg har hatt jenta mi i senga med meg helt til nå, nå har hun fått egen seng, men jeg sover på madrass ved siden av så hun gradvis skal bli vant med å sove alene. vi bysset henne til hun ble 8 mnd, så stoppet hun av seg selv, så lå vi ved siden av henne til hun sovnet frem til nå, nå sluttet hun med det selv og vi legger henne i sengen og går ut av rommet. hun kommer ut et par ganger før hun sovner. men det er ingen gråt. så de som sier at barn som må ligge å gråte seg i søvn for å lære å sovne av seg selv, hvis ikke gjør de det aldri, ja de tar helt feil. gråten er deres språk, og det må vi lytte til. et spedbarn har heller ikke samme søvnrytme som oss og vi kan ikke forevnte at de sover like lenge som oss. Så å la ungene skrike seg i søvn er helt i mot menneksets natur. hjernen har heller ikke godt av dette. Dette er noe jeg VIRKELIG brenner for, og føler det er mange i min vennekrets som er i mot det jeg sier. de tenker nok at jeg ikke har noen grenser, men det handler ikke om det i det hele tatt. Det handler om at man må ta et lite barn for nettopp det det er og det det forstår. Det finnes så mange andre måter å få barnet til å sove på enn skrikekur, men det tar kanskje litt lenger tid. Men når man har valgt å få barn så er det nettopp slike ting man må ta seg tid til. Da må det veie tyngre enn å få tilbake kveldskosen til mamma og pappa.

  kunne sikkert skrevet om dette i det uendelige! TAKK for at du finnes og belyser dette viktige temaet! har ikke kommet over bloggen din før nå, men skal virkelig sette meg ned å lese.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Emilie.

   Tusen takk for langt og personlig innlegg. Jeg sitter og nikker mens jeg leser det du skriver. Du skriver mye klokt.

   Tenk at det finnes leger som kan så lite om spedbarns psykologi. Det synes jeg er trist og skremmende.

   Flott å lese at du lytter til babyens signaler og at du tar morsinstinktet ditt på alvor! Fortsett med det :)

   Hilsen Nina.

 • Eva Cathrin Lindset

  Tips (om du ikke har sett det selv allerede): fra blogger til tilknytningspedagogene – et gjesteinnlegg vedr den hårreisende praksisen/anbefalingen til nasjonalt kompetansesenter for søvn…
  http://www.tilknytningspedagogene.no/tilknytningsbloggen/god-sovn/378-nar-myndighetene-svikter

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Eva Cathrin.

   Takk for tips! Jeg har lest det og trodde ikke mine egne øyne! Dette er omsorgssvikt spør du meg.

   Hilsen Nina.