Det finnes i dag flere barnevogner på markedet hvor babyen sitter vendt fra foreldrene enn mot foreldrene. Det synes jeg er rart. Særlig når vi vet hvor viktig det er for barnet at det lett kan få blikk-kontakt med en trygg voksen når barnet opplever noe nytt. Det anbefales å trille tur sammen med barnet og ikke med ryggen til barnet. Ganske logisk?

 

Barn tilbringer ofte mye tid i vognen

Barnevogn er et hjelpemiddel som blir brukt mye. De fleste babyen tilbringer mye tid i vognen. Derfor er det veldig viktig at man velger riktig vogn.

 

Språkutvikling, tilknytning og trygghet

Når man skal kjøpe barnevogn er det mange ting man må ta hensyn til. Vognen må passe inn i bilen, den må være brukervennlig, ha gode trille-egenskaper,  passe til bruksområdet, ha justerbart håndtak hvis det er stor høydeforskjell på foreldrene osv. Alt dette er veldig viktig, men det er en ting som er minst like viktig, og det er å velge en vogn hvor babyen sitter vendt mot den som triller. Det er mye hyggeligere for barnet å trille tur når det kan se på og kommunisere med foreldrene sine. Det fremmer språkutviklingen til barnet, fremmer tilknytning og skapet trygghet.

 

Barnet har behov for bekreftelse

Det er mye man skal lære når man er liten og mye kan virke både overveldende og litt skummelt. Hvis babyen kan se på den voksne som triller får babyen mulighet til å søke trygghet og bekreftelse gjennom å se på ansiktsutrykket og kroppsspråket til den voksne.

 

Det kan fort bli mange inntrykk

Tenk deg selv hvordan det er å sitte i vognen, med ryggen vendt til den som triller. Ville ikke du følt deg litt «utenfor» om de som trillet deg snakket sammen , lo og hadde det sosialt sammen uten at du fikk muligheten til å være med? Jeg tror også at jeg ville blitt ganske sliten av alle de inntrykkene jeg ville fått av å sitte vendt den veien uten mulighet til å kunne hvile øynene mine på den voksne og «ta en pause». Tenk deg selv hvor mange inntrykk en liten baby får når den sitter i vognen vendt mot en stor verden. Jeg tror jeg ville hatt behov for å kunne vende meg mot den voksne for å kunne «ta en pause» fra alle inntrykkene.

 

Overstimulert

Som med alt annet som har med barn å gjøre så finnes det ingen fasit. Alle barn er forskjellige og det skal man selvfølgelig respektere, men selv om barnet viser tegn til at det vil sitte vendt med kjøreretning så betyr ikke det at barnet ikke kan bli overstimulert. Alt med måte, tenker jeg.

Det er også slik at små barn ikke forstår at det de ikke ser fremdeles eksisterer.

 

Still krav som foreldre

Det jeg prøver med dette innlegget er å skape refleksjon. Det finnes i dag veldig få barnevogner på markedet hvor barnet kan sitte vendt mot den som triller. Jeg ønsker meg at flere foreldre stiller krav til butikken og produsenten og forteller at de ønsker valgmulighet. Det er vi som betaler for vognene og dermed også vi som bør stille kravene.

Det beste hadde vært en vogn man kunne snu begge veier. Da kunne man variert og tilpasset barnets signaler og behov.

 

Barnet ønsker kontakt med deg

Jeg ser mange barn som prøver å snu seg mot foreldrene når de triller. Barnet sutrer og viser tydelig tegn til at det ønsker kontakt med den voksne. Det synes jeg er et trist syn.

 

Opplev verden sammen med barnet ditt

Man har også som foreldre større oversikt over hvordan barnet har det, om barnet får sol i ansiktet, for mye vind i ansiktet, om det sover, er trist, fornøyd osv. La babyen få mulighet til å oppleve verden sammen med deg.

Trill tur sammen med barnet ditt – ikke med ryggen til barnet ditt.

 

Hilsen Nina.

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: ,

 • Ida

  Hvor gammel mener du at barnet bør være for å trille i en slik trille der de sitter med ryggen til? Tenker på slike bytriller..

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Ida.

   Takk for spørsmål.

   Det finnes ingen fasit på det spørsmålet, men jeg tenker at «alt med måte». Når et barn sitter vendt mot alle inntrykk uten mulighet til å kunne «ta en pause» og til å skjerme seg så kan det bli veldig mange inntrykk for et lite barn. Det beste hadde vært en vogn man kunne snu begge veier. Da kunne man variert og tilpasset barnets signaler og behov. Jeg kan det med min vogn.

   Jeg har stort sett barnet mitt på 16 måneder vendt mot meg, men når han snur seg andre vei for å se, så snur jeg ham. Jeg synes det er veldig hyggelig å snakke med ham når vi triller. Det er så mye å se på og så mye å snakke om :)

   Jeg prøver ikke med dette innlegget å si at det er skadelig for barnet med en vogn hvor barnet sitter vendt fra foreldrene, men å skape refleksjon. Det er i dag så få vogner hvor barnet kan sitte vendt mot foreldrene at jeg ønsker at foreldre skal reagere og fortelle butikker og produsenter at de ønsker valgmulighet!

   Jeg ser mange barn som prøver å snu seg mot foreldrene når de triller. Barnet sutrer og viser tydelig at det ønsker kontakt med den voksne. Det synes jeg er et trist syn.

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/rebecca.andersen Rebecca Andersen

  Skulle virkelig ønske det fantes gode tvillingvogner hvor ungene sitter mot den som triller siden baggene er så små at det er sjeldent man har plass til ungene i baggen når de er 6 mnd..

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Rebecca.

   Enig med deg! For å snu den negative barnevogntrenden tror jeg at vi foreldre må bli flinkere til å fortelle butikkene og produsentene hva vi ønsker. Gjør som meg – skriv en mail til barnevognprodusenten din.

   Hilsen Nina :)

  • http://www.facebook.com/crystal.evjen Crystal Jacqueline Evjen

   Vi har denne vogna her og elsker den!! http://www.choppi.no/barneutstyr-1/vogner/sosken-tvillingvogner/barnevogn-duo-tvillling-sort Begge setene kan snus hver for seg og har de full liggestilling :) Går gjennom alle standard dører, kjører fint i snøen, veldig god plass under og er en drøm å kjøre så jeg anbefaler den til alle. VELDIG bra pris også for en tvillingvogn.. Vi brukte nesten ikke vogn med førstemannen for vi bær han alltid i sjal eller Boba bæreselen, men når lillesøsteren kom til verden var denne perfekt å ha i tillegg til ergo riktig bæretøy :)

   • http://www.facebook.com/rebecca.andersen Rebecca Andersen

    Vi hadde den, men var så dårlig kvalitet på den at vi byttet den ut når gutta var 4 mnd.. med tvillinger er det ikke bare å hive dem i bæretøy (nå hadde begge mine KISS og klarte ikke bæretøy heller) Det er kommet en tvillingvogn fra Bugaboo, men de er ekstrem i pris… Får bare håpe det kommer flere vogner man kan velge rettingen på, for det er fint å ha muligheten :)

   • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

    Hei Crystal.

    Takk for tips!

    Hilsen Nina.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Rebekka.

   Takk for kommentar. Enig med deg. Finnes ikke dette? Har du hørt med barnevognprodusentene?

   Hilsen Nina.

 • sofia

  Har prøv mange ulike vogner i løpe av årene, kan ikke forstå at det skal være så vanskelig å finne vogn som har site/liggestiling mot den som triller; bruker også sjal når vi er ute på plasser med mye inntryk og når barna har hatt behov for mer nærhet, tror nok at mange ikje tenker over det, kansje holdningskampanje og bevistgjøring kan være noe..

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Sofia.

   Det blir dessverre bare færre og færre slike vogner på markedet.

   Bæresjal er et meget godt alternativ! Der sitter babyen trygt og godt inntil den voksne. Det brukte jeg også mye.

   Jeg tror også at mange foreldre ikke er seg dette bevisst. Det er derfor jeg skriver om det i bloggen, for å bevisstgjøre, spre kunnskap og skape refleksjon. Alt med tanke på babyens beste.

   Hilsen Nina.

   • Jenny Andrine Johansen

    Holdningskampanje er vel litt i overkant. Dette er viktig nok, men det er saktens andre ting som er viktigere. Holdningene i forhold til gråtekur, feks. Eller tidlig barnehagestart. Mye som ødelegger barna mer enn å sitte forovervendt i vogn, tør jeg påstå.

    Når dét er sagt, er jeg helt enig i at barnet har det best vendt mot den som triller. Vi har Emmaljunga edge duo og der kan vi velge hvilken vei vi vil ha sportsdelen. Så der fikk du er veldig konkret tips ;)

    • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

     Hei Jenny.

     Takk for tips!

     Hilsen Nina.

 • C.

  Amen!
  Vi har bare brukt Bugaboo Cameleon (og Bee), og jeg har så og si aldri barna fra meg når de sitter i vogn, det er jo uansett så mye koseligere å snakke sammen! Jeg vil jo se dem, og ha kontakten.
  Nå bruker vi mest bæretøy da, det synes jeg er aller best. :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei C.

   Takk for svar og for tips. Jeg har også Bugaboo og er veldig fornøyd. Den kan snus begge veier.

   Bæretøy er supert! Det brukte jeg også mye og kan virkelig anbefales! Jeg skriver om det i egne innlegg på bloggen. Overlege og ammaguru, Gro Nylander, har også skrevet et innlegg om dette på LykkeligBarndom.

   Hilsen Nina.

 • Vera

  Hei:)

  Dette spr har ingen relevans, men leste et sted at du også er spesialpedagog. Stemmer det, eller barnevernsped.? Stå på videre! Julehilsen

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Vera.

   Jeg er barnevernspedagog, men jeg har også mellomfag i spesialpedagogikk. Ellers ICDP, kurs i ledelse, veiledning, barnepsykologi mm. Du kan lese mer om meg i «om meg» øverst på siden :)

   Hilsen Nina.