Mammadebatten herjer i media for tiden. Det diskuteres og debatteres alt fra ettåringer i barnehage, tidlig pappaperm til gråtekurer og amming. Noen av argumentene stikker som spydspisser langt inn i hjerterota på oss mammaer. For er det noe vi som foreldre ønsker aller mest her i livet, så er det å være en god nok mamma eller pappa for barna våre.

 

Derfor gjør vi også så godt vi kan. Ut ifra de forutsetningene vi har. Noen av oss har vært så heldige å få småsøsken i tenåra. Andre har kanskje vært i berøring med småbarn via yrket sitt, enten i teori eller praksis. Andre igjen er så og si blanke. Med kun nettet og helsesøster som kunnskapskilde, men med et like inderlig ønske om å gjøre det aller beste for barnet sitt.

 

Det er likevel bra at det skapes rom for å diskutere for eksempel «Ferbermetoden» eller gråtekurer. Det forskes en hel del på dette tema. Noen av resultatene vi har fått tilgang til det siste året gjør det naturlig å stille enkelte spørsmål ved en del av veiledningen som gis ved norske helsestasjoner.  Kan det være  at enkelte helsesøstre er for raske til å definere et naturlig fenomen som et problem? Hører ikke søvnløse netter og nattevåk med til småbarnstiden? I mange land kan man fortsatt få en kommunal hushjelp når hverdagen blir over snittet krevende, med kanskje flere småbarn pluss en baby som ikke vil sove. Husmorvikar kalte vi det i gamle dager. Denne husmorvikaren kunne både passe barn og få unna noe av det mest presserende husarbeidet, mens mor, som kanskje hadde våket det meste av natta, kunne få seg noen timers søvn.

 

Kanskje det rett og slett handler om at den sosialdemokratiske kjernefamilieidyllen slår sprekker? Disse to oppegående, fulltidsarbeidende voksne, som deler husarbeidet i to, klarer seg fin-fint uten vaskehjelp (eller andre former for hjelp), deler foreldrepermisjonen i midten og er lykkelige og uthvilte. I dette bildet er det hverken tid eller ressurser til søvnløse babyer. Ingenting er derfor mer kjærkomment enn fagfolk som tilbyr rask og effektiv hjelp fortere enn svint!

 

Vi er alle blitt en del av dette «velstandsmaskineriet» i større eller mindre grad. Vi «faiker» friske og opplagte på jobb, hiver i oss piller for å holde det gående, løper og kjøper og driver gråteterapi på minsten om kveldene…

 

Helt til noen forsøker å si «stopp». Dette vil vi ikke være med på lenger. Mange har lenge slitt med sine «hemmelige» søvnproblemer. Etter mange søvnløse netter vet de at de nærmer seg en grense for hva de klarer. Likevel gjelder det om å holde problemet skjult på helsestasjonen, for der er det bare ett råd å få. Gråtekurer. Vet foreldrene at det er noe de ikke vil klare eller kan akseptere, så er det bedre å holde problemet skjult.

 

Derfor er denne debatten så viktig. Barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein har truffet spiker’n på hodet med sine innlegg mot gråtekurer. Det handler ikke om gode og dårlige mødre. Faller vi i den grøfta, er det ikke så lett å diskutere konstruktivt. Det handler om barns behov og barns beste. Det handler om å stikke fingeren i jorda å innse hva det egentlig innebære å være småbarnsforeldre. Og hvordan vi som samfunn kan legge forholdene mest mulig til rette for at alle har det så bra som mulig i denne tøffe og fantastiske fasen av livet.

 

 

Laila Fresjarå Foldvik,

Tid for Barn.

 

Organisasjonen Tid for barn er gjestebloggere her på Lykkeligbarndom.

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , ,

 • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

  Hei Laila.

  Tusen takk for meget godt innlegg! Og tusen takk for gode ord!

  Det er noen der ute som prøver å misforstå meg og da er det godt med klare hoder som ditt :)

  Hilsen Nina.

 • Linelle Berg

  Flott innlegg! Det er mye sannhet i dette.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Linelle.

   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Hilsen Nina.

 • Kristine Aamodt

  Flott innlegg! Denne debatten trenger vi! Som firebarnsmor, med barn i alder 0-snart 18 år, har jeg opplevd hvordan samfunnet har endret seg familiepolitisk.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Kristine.

   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Jeg håper at ting endrer seg ved valget! SV har, etter min mening, ikke gjort familiepolitikken bedre – tvert om! De lukker ørene for fagpersoners uttalelser og setter ideologi foran biologi. Trist!

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/Sylihe Synnøve H. Skjoldhaug

  Jeg er 3 barnsmor alle barna er under 6 år. Jeg jobber 80 % og jeg er pedagog.

  Jeg synes det er skummelt å lage for store idyll bilder som foreldre føler de må klare å følge.

  Hvilken foreldre klarer å ha opptil flere små barn. Jobbe fult, eller nesten fult. Lage all mat helt fra bånd og sørge for at barnet får i seg et balansert kosthold. Gi barna masse lærerike og sunne opplevelser. Aldri heve stemmen. Og i tillegg klare seg uten sammenhengende nattesøvn?

  Hva med å si elsk barna dine. Kos dere med det som gir mening for dere. Resten kommer i annen rekke. DU ER GOD NOK!

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Synnøve.

   Takk for tilbakemelding! Jeg er veldig enig med deg i det du skriver. Jeg tror at alle disse kravene som stilles til foreldre i dag kan føre til at mange føler seg misslykket som foreldre. Det er nok for de fleste umulig å ha fulltidsjobb og samtidig gjøre den jobben med barna som man gjerne ønsker. Det er tidkrevende å ha barn og særlig hvis man vil gi dem den beste starten i livet. Noe (n) kommer til kort, og dessverre, så blir det ofte barna.

   Flott å lese at du prioriterer å jobbe 80% mens barna er små :)

   Hilsen Nina.

 • Lisa Hegseth

  Så viktig tema! Bra det blir tatt opp!!