av

I kategorien: Skrikekurer

7 kommentarer

Her kommer et innlegg fra Tilknytningsomsorgen: Hold ut!, sier den selvutnevnte «søvneksperten» og klapper en tårevåt mor på skulderen, -du vinner til slutt. Og det gjør mor. Men i virkeligheten taper mor, og barnet, og far, og verden som ikke fikk dette viljesterke barnet frem i livet uten inngripen.

 

Gråtekur eller Ferberisering som det også kalles, handler om å systematisk bryte ned barnets vilje ved å ikke respondere på gråt/signaler, da spesielt i forbindelse med søvn. Ferbermetoden/gråtekur blir brukt i Norge helt ned til tidlig spedbarnsalder. 
Det skrives en del om slike gråtekurer på nett for tiden og vi ser at det blir brukt argumenter som at – vi tok ikke skade av det – samt at foreldre som har brukt denne typen søvn»kurer» ikke ser at barnet deres har tatt skade. I tillegg ser vi at det kommer frem en frykt for barn som ikke er «snille» eller som har egen vilje. Ser vi en sammenheng?

 

Når dette gjennomføres så tidlig i et barns utvikling ville det være svært rart om dette ikke påvirket barnet også i andre sammenhenger. Det er en helt klart sammenheng mellom «snille» barn og mangel på respons. (Selv om noen barn er svært rolige av natur og man ikke kan skjære alle over en kam, det kan man sjelden med noe her i verden).

 

Man trenger ikke å se lenger enn til barnehjemsbarn. Hvis vi setter blikket mot barnehjem i land hvor barn ikke får oppmerksomhet og sine behov tilfredsstilt, hva finner man? På slike institusjoner skulle man tro at det var mer gråt enn smil, men barna er tilsynelatende rolige, forventer ingenting og gråter lite. De har resignert. Hva dette gjør med dem som voksne kan vi se resultatet av her hjemme, barnehjemsbarn her i Norge som vokste opp i en tid vi helst vil glemme. Psykiske problemer, angst, selvmordstanker, alkoholisme er bare en start.

 

Nå sier jeg ikke at det å bruke Ferbermetoden er jevnstilt med et dårlig barnehjem, men jeg bruker eksempelet for å vise hva som skjer med barn som ikke får respons.

Barnets selvbilde og selvtillit blir svekket sammen med en manglende utvikling av empatisenteret i hjernen er alene nok til å rope en høy advarsel til alle foreldre.

 

Det er påvist at spedbarns hjerne blir overskylt med stresshormonet kortisol ved gråt uten respons. Alle barn gråter, men forskjellen mellom det å gråte i en omsorgspersons armer og det å ligge alene og gråte er påfallende.

 

Kanskje mange foreldre innerst inne vet dette, og ubevisst eller bevisst velger en oppdragelse som gjør det lettere å være foreldre noen ganger, selv om det i det lange løp går ut over barnet. Men det velger man å ikke tenke på der og da… I tillegg har man selvutnevnte «søvneksperter» som Karin Naphaug og høyt utdannede mennesker på diverse nettsteder som råder foreldre til å la barnet skrike og ta på øreklokker mens de blir intervjuet smilende og lett lattermilde.

 

Ved direkte forespørsel kan ingen av dem vise til noen undersøkelser eller forskning som viser at Ferber/skrikekurer IKKE er skadelig. De viser bare til at det fungerer, og det gjør det selvfølgelig. Som oftest. Hvis man da ikke har et barn som er sterkt med mye sunn kraftig livsvilje og alle forutsetninger for å klare seg veldig bra her i livet…da må man gjerne gjenta prosessen en, to eller åtte ganger.

 

-Hold ut!, sier GråteKarin og klapper en tårevåt mor på skulderen, -du vinner til slutt.

Og det gjør mor. Men i virkeligheten taper mor, og barnet, og far, og verden som ikke fikk dette viljesterke barnet frem i livet uten inngripen.

 

Dette innlegget er skrevet av Tilknytningsomsorgen.

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , ,

 • http://twitter.com/AnneHildeB AnneHilde Bermingrud

  Mener dere drar det meste ut av proporsjoner i dette innlegget.. Babyen skal ikke sove fordi jeg har bestemt det, men fordi den trenger søvn! Foreldremakt og foreldreansvar er to forskellige ting!
  http://sparringmamma.blogspot.no/2012/09/foreldremakt-og-foreldreansvar.html

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Anne Hilde.

   Takk for tilbakemelding.

   Det er ikke om babyer trenger søvn eller ikke som er temaet, men hvordan man som omsorgsperson legger til rette slik at babyen sovner på en trygg måte. Det at babyen trenger søvn er vi alle enige om :)
   Det å forlate en gråtende baby og putte den inn i et tidsskjema for når man skal respondere på dens signaler og behov er etter min mening ikke å tilrettelegge for gode og trygge søvnvaner! Babyen trenger søvn, men må den bli ignorert? Jeg tenker at man bruker «foreldremakt» og ikke «foreldreansvar» når man forlater sin gråtende baby og overlater den til seg selv.

   Hilsen Nina.

 • Pingback: Foreldremakt og foreldreansvar : Hjem og familie

 • Sindre

  Veldig interessant alt dere kommer med her, men ser like lite bevis for det dere påstår som det andre «eksperter» påstår.

  «Men i virkeligheten taper mor, og barnet, og far, og verden som ikke fikk dette viljesterke barnet frem i livet uten inngripen.» Har dere seriøst lest hva dere skriver? Vi griper da sannelig inn i livet til barnet enten barnet gråt i 1 min eller 3 min før man grep inn. Ødelegges barnet av å gråte? Hva anbefaler dere? Bære barnet hver gang det skal sove? Legg gjerne inn link til forskning på dette…

  «Når dette gjennomføres så tidlig i et barns utvikling ville det være
  svært rart om dette ikke påvirket barnet også i andre sammenhenger.» Det ville sikkert være svært rart dersom barnet ikke ble påvirket uansett hva man gjør rundt dette? Dette er jo bare generelt snikksnakk. Kunne sikkert dratt frem mange andre setninger i denne bloggen, men det har jo ingen hensikt.

  Kan ikke se at dere drar frem noen forskning som viser at dette ER skadelig. Har aldri hørt noen anbefale å la ungen ligge å gråte TIL han/hun sovner. De fleste sier vel at det gjør ingenting om ungen skriker i 1-2 min (kanskje noen sier litt lengre perioder også, har desverre ingen forskning som beviser at dette IKKE stemmer) før man går å trøster. Mener faktisk bestemt at det ikke gjøres slik forskning der noen barn blir utsatt for å skrike seg i søvn, mens andre bæres/trøstes til de sovner. Sleng GJERNE ut noe forskning som beviser det motsatte!

  Tar med et siste lite utdrag fra teksten over:
  «Barnets selvbilde og selvtillit blir svekket sammen med en manglende
  utvikling av empatisenteret i hjernen er alene nok til å rope en høy
  advarsel til alle foreldre. Det er påvist at spedbarns hjerne blir overskylt med stresshormonet
  kortisol ved gråt uten respons. Alle barn gråter, men forskjellen mellom
  det å gråte i en omsorgspersons armer og det å ligge alene og gråte er
  påfallende.»

  Mye å ta tak i gitt… Ta første setningen, her sier dere at barnets selvbilde og selvtillit blir svekket og empatisenteret ikke utvikler seg ordentlig. Vær snill å vis forskningen som viser dette!
  Stresshormonet kortisol overskyller hjernen når barnet blir stresset, men det kan godt være utrøstelig i dine armer og like stresset der som det er i sengen når det gråter. Hvordan VET dere at forskjellen mellom å gråte i armene på mor/far og det å gråte alene i et minutt er påfallende? Har dere forskning som viser dette?

  Sindre

  • mom

   Jeg beklager Sindre , men er du ikke helt god ?
   Må du ha tilsendt forskning før du tar ordentlig vare på ditt kjøtt og blod med den kjærligheten og tiden han/hun fortjener ???
   Hvis du ikke selv forstår at et bitte lite menneske trenger deg og din nærhet så burde du ikke få barn!

   • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

    Hei mom.

    Takk for kommentar!

    Du har helt rett når du skriver at babyer trenger kjærlighet, nærhet og tid! Det er oppskriften på trygg og god søvn. Så enkelt, men likevel vanskelig.

    Hilsen Nina :)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Sindre.

   Takk for kommentar.

   På spørsmålet ditt om det finnes forskning som viser at det å la en baby ligge alene og gråte kan være skadelig, er svaret ja! Det ligger masse forskning ute på bloggen som du kan lese hvis du vil.

   Jeg legger her to linker:

   http://lykkeligbarndom.no/2012/06/27/stressede-og-ulykkelige-babyer-3/

   http://lykkeligbarndom.no/2012/06/01/hei-verden/

   Det er dessverre slik at enkelte fagfolk anbefaler foreldre å la babyen ligge og gråte alene i mer enn 1 til 2 minutter som du skriver. Enkelte anbefaler foreldre å legge babyen i seng, på eget rom, om kvelden for så å IKKE gå inn igjen til babyen før dagen etter. Uansett hvor mye den gråter. Legger ved link:

   http://lykkeligbarndom.no/2012/09/10/hva-er-egentlig-en-skrikekur/

   Hvis du ønsker å lese mer om stressforskning og skrikekurer kan du søke opp professor i psykologi, Margot Sunderland. Hun forsker ved Center for Child mental health i London. Hun finner en sterk økning av stresshormoner hos de minste når de forlates gråtende. Verdiene er høye også etter at babyen har sluttet å gråte. Opioder som gir velvære minskes tilsvarende. I følge Sunderland aktiveres smertebanene i hjernen slik som når barnet skades fysisk og at gjentatt stress kan ødelegge og til og med krympe en viktig del av hjernen.

   Gråt hos babyer er ikke skadelig, det er helt normat! men det er stor forskjell på om babyen ligger og gråter alene, enn om den gråter i dine trygge armer som pappa. Jeg legger ved et innlegg:

   http://lykkeligbarndom.no/2012/09/25/er-det-farlig-a-grate/

   Dette innlegget som vi nå diskuterer er det ikke jeg som har skrevet. Forfatteren heter Ingrid Prøsch og driver http://www.tilknytningspedagogene.no Du må gjerne stille henne spørsmål, hun svarer gjerne.

   Her kommer en link til noe jeg har skrevet. Jeg mener at skrikekurer burde avskaffes!

   http://lykkeligbarndom.no/2012/09/16/forbud-mot-skrikekurer/

   Hilsen Nina.