Linda C. Hagen har på sin blogg http://absolutthjemme.com/ skrevet et innlegg som provoserer meg. Det er ikke det at Linda som person provoserer meg, for Linda er en hyggelig jente. Det er heller ikke måten hun skriver på, for hun belyser noe veldig viktig. Det var selve innholdet i teksten som provoserte. Innlegget heter ”Kjære statsminister, i dag gjorde jeg noe jeg ikke skulle ha gjort.

Det provoserte meg så mye at jeg satte meg ned og skrev et innlegg jeg også. Mitt innlegg heter Kjære Audun Lysbakken, i dag gjorde jeg også noe jeg ikke skulle ha gjort.

 

Jeg er også en hjemmeværende mor. Og enda verre – jeg ammer.

 

Sønnen min er 14 måneder gammel så jeg burde vel ha sluttet med dette for lenge siden. Helst for 9 måneder siden, halvveis i foreldrepermisjonen, slik at far kunne overta som hovedomsorgsperson for barnet. Altså når barnet var litt over 5 måneder gammelt. Men vet du hva Audun Lysbakken? Jeg akter ikke å høre på deg, for jo mer du uttaler deg, jo tydeligere kommer det frem at du ikke har store kunnskaper om amming og dens egenskaper. Heller ikke om små barns psykologiske behov.

 

Sønnen min og jeg nyter å være hjemme sammen. Ja, det er helt riktig – han begynte ikke i barnehage den dagen han fylte 1 år. Vi har god tid om morgenen og vi koser oss med amming. Hver morgen når vi våkner så får han pupp og han suger med et stort og fornøyd smil. Når han er ferdig så blir vi ofte liggende en stud i sengen og kose. Vi prater, synger og peker på ting i rommet. For en baby på litt over 1 år er alt nytt og spennende, så selv den lille fluen som virrer rundt i rommet klarer å fange vår oppmerksomhet.

 

Morgenstellet med vask og tannpuss tar ofte lang tid. Vi pludrer og synger på stellebordet og vi teller fingre og tær. 10 fingre og 10 tær. Dette er veldig morsomt så det hender at vi må telle både 5 og 6 ganger. Så er det frokost og vi vet alle at ”frokosten er det viktigste måltidet i løpet av dagen” så den tar vi på alvor. Vi koser oss med maten og tenner gjerne et stearinlys som står på kjøkkenbenken. Så er det ut og få litt frisk luft. Ofte triller vi tur i parken sammen med andre barn. Eller vi går en tur i skogen. Der er det mye spennende å se på. Det hender også at vi drar og besøker dyrene på Bogstad gård eller at vi besøker noen venner. Åpen barnehage er også populært. Det samme er «musikk kurs for de minste» og babysvømming. Det er slitsomt å leke, så gutten min blir trøtt og vil på ny ha pupp. Du skjønner, Audun, at pupp gjør babyer så avslappet og salige at de ofte sovner. Jeg legger ham tilbake i vognen hvor han sover videre og jeg kan lese avisen og drikke en kaffe.

 

Om kvelden, når han skal legge seg for natten, er det ny pupp. Etter grøt og et avslappende kveldsbad, setter vi oss i sengen, pakker en god og deilig dyne rundt oss, synger godnattsanger og ammer. Han sovner glad og fornøyd, helt til neste morgen.

 

Vi koser oss hjemme og vi har god tid til masse voksenkontakt. Og vi koser oss med puppen. For tro det eller ei så er amming og morsmelk veldig viktig for babyer. For mor også! Også er det så koselig.

 

Debattene du har vært med på i media viser tydelig at du ikke har fått med deg fordelene ved amming, så jeg har skrevet en liten huskeliste til deg:

-Både Verdens Helseorganisasjon og norske helsemyndigheter anbefaler mødre å fullamme babyen til den er 6 måneder gammel, og fortsette med amming til barnet er minimum 1, helst 2 år gammelt.

-I Regjeringens tverrdepartementale handlingsplan for bedre kosthold står det at andelen spedbarn som fullammes ved 6 måneders alder skal øke fra 44 prosent til 70 prosent og at andelen spedbarn som ammes ved 12 måneders alder skal øke fra 36 prosent til 50 prosent. Har ikke du som partileder for SV en plikt til å følge Regjeringens handlingsplan for å fremme folkehelsa?

-Amming er den optimale ernæring for babyen. Melken er skreddersydd og forandrer seg etter babyens behov.

-Amming fremmer nærhet, trygghet og tilknytning, noe vi vet er helt avgjørende for en sunn utvikling hos babyen.

-Amming beskytter mor og barn mot en rekke sykdommer både i ammeperioden og senere. Det er for eksempel påvist at barn som fullammes i 6 måneder er mindre utsatt for lungebetennelse og øreverk og at mødre som ammer har mindre risiko for å få brystkreft.

-Statistikk viser at det i økende grad skrives ut sovemedisin til små barn. Når vi i dag ser en økning av dette er det ekstra viktig at det blir lagt til rette for at mødre kan amme som et forebyggende tiltak. Særlig når man vet at amming roer ned et spedbarn og gjør at det sovner letter. Hvordan kan du som politiker avfeie dette?

-Amming beskytter barnet mot virus, sopp og bakterier

-Amming reduserer faren for allergier hos barnet

-Amming styrker barnets immunforsvar

-Amming reduserer faren for kreft.

 

Morsmelkerstatning er et veldig godt hjelpemiddel når man av ulike årsaker ikke får til å amme, men den kan aldri erstatte morsmelk! Jeg forstår ikke at du kan ha gått glipp av så mye viktig informasjon, men sånn går det kanskje når man setter ideologi foran biologi?

 

 

Hilsen Nina.

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , ,

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=543195235 Linda Cathrine Hagen

  Vi kan iallefall protestere! Høylydt! VI VIL AMME I 2 ÅR! Jeg er så glad jeg ikke er med på karusellen som staten legger opp til at vi skal være med på (indirekte eller direkte – kommer sikkert litt an på hvordan man ser det). Men fint lite av hva politikere sier angående hva jeg skal gjøre med barna mine når inn til meg. Akkurat når det gjelder min familie og mine barn, vil JEG ha mest å si, derfor insisterer jeg på å ha barna hjemme så lenge som mulig. Og har klart det så langt. Tusen takk for link:) Kos deg videre med ammingen! Det lengste jeg har ammet er to år og jeg synes det er sååå koselig å amme. Du får virkelig så god kontakt med barnet, at den tiden skulle værnes om!

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Linda :)

   Ja, den tiden skulle virkelig vært vernet om! Det er så mange positive fordeler ved amming at alle som har mulighet burde amme. Selv er jeg i ferd med å slutte å amme nå. Alexander har blitt 16 måneder og viser ikke så stor interesse lenger. Det føles naturlig at ammingen går mot slutten. Litt vemodig, men samtidig så føles det riktig :)

   Amming er noe som er mellom mor og barn – ingen andre!

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/mowre Mari Kristin Hegge Øwre

  Jeg skjønner ikke helt hva dette skal være kritikk av. Correct me if I´m wrong….
  Min pode ble ammet til han var 20 måneder. Da var han ikke interessert lengre. Da han var 6,5 mnd tok pappaen ut 12 uker pappaperm (før det ble 12 uker pappakvote), og jeg var i full jobb i 8 av de ukene. Med ammefri så gikk det helt brillefint.
  14 mnd gammel begynte poden blid og fornøyd i barnehagen. Jeg ordnet meg arbeidstid som gjorde at jeg kunne amme før barnehagen om morgenen.
  Om man ønsker å finne løsninger så klarer man det som regel. Det finnes en utall måter man kan ta ut permisjonen på.

  Pappakvoten er i ferd med å slippe pappene til på omsorgsfronten som aldri før. Verdien av dette er uvurderlig for barna, for fedrene, og ikke minst for oss damer. Nå er det ikke lengre bare damer som blir borte lenge i forbindelse med barnefødsler. Husk på hvor vanskelig det har vært for damer i alderen 20+ å få seg jobb. Mange gidder ikke engang å skjule at det er fordi «kvinnfolk får jo unger og da blir de borte med permisjon og greier» Nå gjelder det begge kjønn. Et lite steg mot likestilling. Og pappapermen er et stort steg mot at pappaene får mer tid med barna sine i de viktige første årene.

  • http://www.facebook.com/ingerlise.christensen.39 Inger Lise Christensen

   For mange mødre blir det dobbelt arbeid når de går ut i jobb etter 6,5 måneder. Med det menes at barnet ofte tar igjen den ammingen den mistet på dagtid på natten, og da jobber mor både dag og natt for at far skal få lov til å være hjemme med barnet så tidlig. Jeg synes det er prisverdig at du har fått det så bra til som du beskriver overfor, men du skal være klar over at over 50% av alle mødre er hjemme samtidig som far tar ut pappaperm og dette er et stort økonomisk tap for mor. TID for barn (se mammanettverket – tid for barn på facebook, snart vil hjemmeside være oppe å gå) jobber for at mor skal få en større andel av permisjonen slik at hun kan følge de faglige rådene som gis samtidig som hun ikke taper økonomisk mens barnet er under 2 år. Hvorfor kan ikke far være sikret permisjon etter barnet er fylt 2 år? Slik at barnet slipper med 4 dager i barnehagen for eksempel? Da vil både mor og far være sikret rettigehter, men i ulike faser i et barns alder.

   • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

    Hei Inger Lise.

    Jeg er veldig enig med deg! TID for barn gjør en kjempe jobb!

    Hilsen Nina.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Mari Kristin.

   Takk for tilbakemelding.

   Det gleder meg å lese at du har funnet en form som passer for ditt barn og dere som foreldre. Det er dessverre ikke alle som får til det med dagens tredeling av permisjonen.

   Jeg er veldig for at far og barn skal ha masse kontakt fra første dag, men ikke at far skal overta som primær omsorgsperson for barnet når det er så lite. Vi har et samlet fagmiljø i Norge som er enige om at mor og barn skal være sammen i minimum 8,5 måneder etter fødsel. Dette grunnet tilknytning, biologi og amming. Overlege på Kvinneklinikken, Dr. med, Gro Nylander presenterte dette på Debatt på NrK, men regjeringen lukket ørene. Jeg er for at familien selv må få finne ut av dette. Slik det er i dag kan det minne om et overformynderi. Det er av sammfunnsøkonomisk interesse og ikke av hensyn til barnets beste.

   Det er dessverre mange mødre som ikke får til å amme slik som du har fått til etter at tredelingen ble vedtatt. jeg får daglig mail fra fortvilte mødre som føler at det er helt galt å forlate babyen sin så tidlig. Babyen gråter og mor gråter. Flere av mødrene har valgt å sykemelde seg slik at de skal slippe å måtte forlate babyen sin så tidlig. Er det sammfunnsøkonomisk??

   Jeg er for valgfrihet til familien.

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/gro.emblemsvag Gro Emblemsvåg

  Godt skrevet! Jeg er så enig!
  Hva har han med hvordan folk ønsker å fordele sin permisjon? Noen menn liker kanskje å være hjemme en stund, og da er det jo greit. Men andre syns det er kjedelig og ønsker å fordele det utover en tid. Det må også være greit, og helt opp til paret. Det er helt naturlig at vi kvinner som har båret frem dette lille livet skal få lov til å nyte den første tiden og bli godt kjent med ham/henne.
  Jeg har en jente på snart 16 mnd. og ammer fortsatt, til og med noe om natten. Det syns jeg må være opp til meg, den lille og min mann. Det plager ingen av oss, og jeg tror vi alle sover bedre fordi jeg kan gjøre dette.
  Det jeg lurer på er hvor dere andre damer som føler det samme som meg er? Er noen av dere i Oslo? Det hadde vært så gøy å møte noen andre med lignende tanker, alle jeg kjenner er enten tilbake i jobb eller har sluttet å amme.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Gro.

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg er så enig med deg! Det finnes masse mammaer der ute som også er helt enig med deg. Jeg får ukentlig 100 -vis av mail fra mødre som bekrefter det.
   Det som provoserer meg er at Lysbakken prøver å overbevise mødre om at morsmelkerstatning er like bra som amming og brystmelk. Vi har mer enn nok forskning som dokumenterer det motsatte, men han kjører på likevel. Det synes jeg er trist! Det er skremmende at en mann som besitter så mye makt som ham sprer så mye misvisende informasjon. Morsmelkerstatning er et supert hjelpemiddel når man av ulike grunner ikke kan amme, men hvis man har melk så er amming desidert det beste for babyen!
   Vi har også en samlet enighet fra fagmiljøet i Norge om at mor og barn skal være sammen minimum 8,5 måneder etter fødsel, men han presser likevel igjennom en permisjonsordning som ønsker likedeling – altså 5 måneder til mor og 5 måneder til far. I noen tilfeller vil permisjonsordningen han står for presse mor ut i arbeid når babyen er litt over 3 måneder gammelt. Lysbakken og SV har mindre enn 6 % av stemmene så jeg synes det er tankevekkende at de sitter med så mye makt – det er jo tydelig at det norske folk ikke ønsker ham og hans politikk!

   Det er godt å lese at du følger ditt morsinstinkt og ikke lar deg overbesvise av en politiker som hverken er fagperson eller mamma.

   Hilsen Nina.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei igjen Gro.

   Hvis du adder meg som venn på min private facebook side skal jeg sette deg i kontakt med hundrevis av mødre som står for de samme verdiene som deg. Det er lukkede grupper som krever at vi er «venner» for at jeg kan legge deg til gruppene :)

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/lillian.sunde Lillian Erlingsdatter Sunde

  Takktakktakktakktakk TAKK! Tror jeg skal være mer her inne hos deg. :-)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Lillian.

   Tusen takk :) Det gleder meg å lese at du vil følge meg!

   Hilsen Nina.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Lillian.

   Hehe, takk for så positiv tilbakemelding!

   Hyggelig at du vil være mer her inne hos meg :)

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=606075634 Rebekka Lilletvedt Drange

  Utrolig bra skrevet, eg er helt enig i mye av poengene dine. En annen viktig grunn til å amme er de helsegevinstene som du skriver, men også vil disse gevinstene spare samfunnet for millioner i helsetjenester, fordi det nettopp er forebyggende. Eg ammet sønnen min til han var 18 mnd, 2-3 ganger for dagen. Det var viktig for oss, for kosen sin del.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Rebekka.

   Takk for svar! Jeg er så enig så enig :)

   Hilsen Nina.

 • Frederick Alexander Reiersen

  Jeg forstår ikke kritikken. SV ønsker mer personlig frihet, derfor har man utvidet foreldrepermisjonen. Man har ikke tatt fra mor noe som helst. Bare bestemt at om far ikke ønsker å ta ut permisjon, kan den ikke overføres til mor.
  De som har råd, kan være hjemme å amme til barnet begynner på skolen om de vil, uten av Audun Lysbakken stopper de. Delt foreldrepermisjon er til for de av oss som ikke har et økonomisk valg å bare la være å jobbe i lange tider. I tillegg til å inkludere fedre mer i barnets omsorg – om de ønsker.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Frederick.

   Takk for svar!

   Det du skriver stemmer ikke helt, dessverre. Det har blitt tatt uker fra mor og gitt til far. Dessuten tenker jeg at dette burde være opp til den enkelte familie å bestemme over selv. jeg kjenner flere fedre som hverken kan eller vil være hjemme i 3 måneder. Er det da riktig at dette skal gå ut over barnet i form av at det må tidligere i barnehagen? Ikke alle fedre har muligheten til å være hjemme så lenge.

   SV ønsker tidlig institusjonalisering av de små barna – jeg tror at de aller fleste 1 -åringer har det best hjemme sammen med èn tilknytningsperson, og jeg kjenner at jeg blir provosert når SV prøver å fortelle foreldre at 1 -åringen deres har det bedre i barnehagen enn hjemme sammen med dem. SV tenker ikke barnets beste, men å holde sammfunnsøkonomien i gang…

   Det innlegget mitt handlet mest om er at Audun Lysbakken snakker nedlatende om amming og dens viktige egenskaper. Han sprer misvisende informasjon når han på riksdekkende TV sier at morsmelk-erstatning er like bra som pupp og morsmelk. Det synes jeg er skremmende!

   Hilsen Nina.

 • Kari Løvendahl Mogstad

  Hei, og takk for et flott innlegg!
  Dette temaet engasjerer meg veldig, både som lege, fembarnsmor og aktiv innen arbeid med utvkling av svangerskaps- og barselomsorgen sentralt.
  Jeg har også mang en gang vært frustrert over myndighetenes, og særlig Audun Lysbakkens dobbeltmoralske og feilslåtte politikk innen dette med amming!
  De skal liksom være for amming og er stolte av Norge som et foregangsland som amme-nasjon, mens de samtidig lager politikk og nye reformer som gjør det stadig verre å amme barnet sitt etter anbefalte retningslinjer. Det er nemlig så veldig viktig at mor kommer seg i jobb så fort som mulig, for å kjenne seg likestilt og sikre seg nye hopp på karrierestigen.

  Jeg var selv to år hjemme med minstemann, og angrer ikke en dag på all den tid jeg har brukt, og bruker på barna mine!

  Jeg skrev også et innlegg om dette temaet, i Adresseavisen, og det ble faktisk besvart personlig av Audun Lysbakken et par dager etterpå, i samme avis!

  Les det gjerne her; «Puppulistisk skivebom»

  http://www.adressa.no/meninger/article1719144.ece

  Jeg har også en blogg, der jeg bla skriver om disse temaene, slå bare opp på Lykkelig som liten:-)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Kari.

   FLOTT!! Jeg blir så glad når jeg får slike engasjerte svar fra mødre og fagpersoner som deg :)

   Stå på – du gjør en kjempe viktig jobb!

   Hilsen Nina.

 • Linelle Berg

  Tusen, tusen takk for at du sier dette høyt! Tenk, jeg som har hatt dårlig samvittighet (!) for å ha ammet datteren min nå i ni måneder. Alle forteller meg hvor slitsomt det. Og attpåtil skal jeg nå be om redusert stilling for å kunne være mer hjemme når permisjonen er over i januar. Det du sier er bare så sant!

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Linelle.

   Takk for hyggelig tilbakemelding!

   Jeg kjenner jeg blir lei meg og provosert når jeg leser det du skriver. Det er noe riv ruskende galt i sammfunnet vårt når mødre får dårlig samvittighet for å være gode mødre! – ingenting er mer naturlig enn at man ammer babyen sin og at man er hjemme med de minste hvis man har muligheten til det!

   Amming skulle få frem stolthetsfølelse og ikke dårlig samvittighet!

   Flott at du ammer og at du vil forlenge permisjonen din, det er det beste du kan gjøre for babyen din!

   Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/people/Cathrine-Henriksen/693735050 Cathrine Henriksen

  Fantastisk innlegg!
  Jeg har ikke barn selv (enda), men de kommer jo etter hvert, så dette er et tema som engasjerer. Jeg ønsker både å amme lenge (i alle fall mer enn 5-6 måneder), og aller helst være hjemme utover de få månedene mor nå har (og at barna slipper å begynne å barnehagen når de er 1 år eller enda yngre.) Men politikken i dag legger jo ikke akkurat opp til det.
  Selv har jeg en jobb hvor det vil være svært belastende for mine kollegaer om jeg skulle komme litt senere på jobb hver dag pga amming. Om vi er fler som har fått barn på samme tid er det ikke sikkert det er mulig engang, for noen MÅ være på jobb. Det er heller ikke spesielt gunstig om jeg må gå ifra en halvtime eller mer hver dag for å amme barnet mitt – selv om det er noe jeg har rett på.
  Da jeg studerte så jeg flere tilfeller av at far satt på skolen hele dagen med en liten baby, som mor skulle amme mellom forelesningene. Hva for en pappapermisjon er det da?
  Det beste må være om hver familie får bestemme selv hvordan man ønsker å fordele permisjonen seg imellom.
  Det er ikke alle som syns karriere er like viktige (og i alle fall ikke viktigere enn barna sine), og mange er nok villig til å ofre litt økonomi for at barna skal ha det bra – og ikke minst at mor (og far) skal ha det bra selv under spedbarnsperioden.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Cathrine.

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!

   Jeg er veldig enig med deg i det du skriver!

   Hilsen Nina :)

 • Pingback: Payday Loans Bargains