Mange foreldre opplever det stressende og slitsomt å hente barn i barnehagen og komme hjem og lage middag med et (eller fler) mer eller mindre slitent og sutrende barn rundt bena.

 

Se på det fra barnets synspunkt. Barnet har vært borte fra deg hele dagen og ønsker å være sammen med deg. Men det du gjør, er å snu ryggen til og begynne med maten. Her kommer et forslag for å løse litt på den situasjonen:

Sett deg ned sammen med barnet når dere kommer hjem, ta litt å spise eller drikke, og sørg for at dere kommer i kontakt med hverandre. Ikke spør barnet hva det gjorde i barnehagen. Det er uinteressant for barnet fordi det ikke handler om her og nå. Barnet ønsker å møte deg. Snakk om det nære. Et forslag er å dele en liten pakke rosiner. Det er utrolig hvor mye oppmerksomhet det kan få. For det første, dele, «en til deg og en til meg». Videre er det mye å bli oppmerksom på, rosinene er forskjellige både i størrelse, farge og fasong. (Mitt barnebarn har likt å sortere i mamma- pappa- og barn rosiner). De kan bites, puttes hele i munnen, knuses med tungen osv. Bare fantasien setter grenser. For dem som ikke liker rosiner, kan man finne på noe annet å spise eller gjøre.

Etter 15 – 20 minutter kan du si til barnet at nå må du begynne å lage middag. Da har barnet fått den nødvendige dosen nærhet for å klare seg en stund. Spør gjerne om barnet vil hjelpe til med middagen. Selv de minste kan få små oppgaver. Du vil oppleve et mye mer rolig og fornøyd barn når du går i gang med middagen, med eller uten «hjelp».

 

Hilsen Anne Carling.

 

Anne Carling er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, spesialpedagog, gestaltterapeut og driver midtimellom.no

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: ,

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=543195235 Linda Cathrine Hagen

  Det skal så lite til:) Kan nok fort bli litt stress i en hverdag. Selv er jeg hjemmeværende, men det kan alikevel bli stress til tider med 6 barn som har lekser og middag som skal på plass. Det skal ikke så mye til før et lite barn er fornøyd, og da kan man ha en mye behageligere ettermiddag:)
  http://absolutthjemme.com/

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Linda.

   Mange små barn er borte fra foreldrene sine i hele 10 timer hver dag og når foreldrene kommer for å hente dem i bhg har de et enormt behov for tid sammen med mamma og pappa! Barn savner foreldrene sine! Hvis barnet føler seg sett og møtt når de kommer hjem så skal det ofte ikke så mye til før det er «fornøyd». Da slipper foreldrene sutrete og klengete barn – og det er godt for alle :) Når barnet sutrer og klenger er det ofte et tegn på at det har underskudd på kos og oppmerksomhet fra foreldrene og/eller er sliten.

   Hilsen Nina.