Er det slik at spedbarnsskrik virker slik på de fleste av oss at vi bare er nødt til å gjøre noe? Det er i så fall hensiktsmessig.

 

Trøst gir mindre gråt på sikt

Det viser seg nemlig at barn som trøstes skriker mindre på sikt. En gruppe London-barn under 12 uker ble bare trøstet til faste tider, i forbindelse med mating, og ikke tatt opp ellers. Sammenlignet med danske små som fikk kos når de signaliserte behov for trøst, gråt London-barna dobbelt så mye ved 12 ukers alder.

Det skal i alle fall være umulig å skjemme bort barn de første levemånedene. Hvis vi skotter til dyreverdenen, så er det utrolig hvor tålmodige og selvoppofrende de fleste dyremødre er overfor sitt avkom den første tiden. Til gjengjeld blir de ganske kontante i sin barneoppdragelse senere.

 

Den afrikanske kvinnen

En afrikansk kvinne bodde hjemme hos oss i noen uker rett etter at hun hadde født barnet sitt på Rikshospitalet. Hun hadde kommet til Norge uten annet enn en returbillett, fordi hun var livredd for å føde i hjemlandet etter å ha mistet det første barnet sitt under fødsel. Hun hadde ingen sykeforsikring, og norske sykehusdøgn er kostbare. Derfor tok jeg henne med hjem etter fødselen. Vi stusset over at hver dag når vi kom hjem fra arbeidet, overlot hun barnet til oss og forsvant for å dusje. «Hvorfor gjør du ikke det om formiddagen når du har huset for deg selv,» spurte jeg, litt utålmodig med å komme igang med middagen. «Mener du at jeg forlate barnet?» spurte hun forferdet. Det viste seg at i hennes kultur la man aldri fra seg et nyfødt barn. De befant seg alltid i noens armer til de ble store nok til å bindes på moren.

 

Du kan lese mer i bøkene mine «Mamma for første gang» og «Småen fra 0-2 år» om skriking, adskillelse og noe av vitenskapen bak dette blogginnlegget.

 

Hilsen Gro Nylander.

 

 

 

Dr. med. Gro Nylander er gjesteblogger her på Lykkeligbarndom. Hun er mor, fødselslege med doktorgrad, ammeekspert og forfatter. Hun har blant annet skrevet bøkene «På vei!» og «Lille venn, hva nå?».

 

 

 

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , ,

  • http://www.facebook.com/bippi.trovik Bippi Trovik

    Nydelig historie om den afrikanske kvinnen! Og jeg blir så glad av å lese om helsepersonell med varme hjerter! Takk Gro for alt du bidrar med! Jordmor Bippi

  • http://www.facebook.com/natasha.birdhill Natasha Chapman Birdhill

    Jeg elsker bøkene dine! Du har så mye innsiktsfullt å komme med; alltid formulert på en måte som er forståelig for oss andre dødelige. Takk :)