Mens vi sover i timen, blir det vedtatt nye lover som kan få dramatiske konsekvenser for mor og barn. Nå må vi våkne!

 

Det foregår en gradvis innskrenkning av mors rettigheter, og dette går på bekostning av barna. 14.mai i år ble det vedtatt en tredeling av foreldrepermisjonen. Dette føyer seg inn i rekken av lovendringer som såkalt skal føre til økt likestilling mellom kjønnene. Mor skal raskere ut i arbeid etter fødsel, og far skal ta en større del av ansvaret for spedbarnet. Kloke av skade har man gått stille i dørene, og svært få ser ut til å ha fått med seg hva som foregår. Saken har ikke fått spalteplass.

 

I 2008 la Mannspanelet og Likelønnskommisjonen frem sine forslag om tredeling av foreldrepermisjonen. Det ble det bråk av. Det var blant annet flere psykologer og biologer som advarte mot hvordan dette ville påvirke barnet sosialt og emosjonelt, og både  Ammehjelpen, Nasjonalt Kompetansesenter for Amming og Norsk Sykepleieforbund var blant dem som var sterk imot forslaget. De fleste mente at familiene selv burde få bestemme hva som var best for dem. Mange etterlyste forskning som kunne forsvare slike grep. Debatten raste i mediene og det hele endte med at forslaget ikke gikk igjennom.

 

Likevel ble det altså i mai i år vedtatt en tredeling av foreldrepermisjonen. Fra 2009 til i dag, har mor mistet 3 uker av det totale antall uker hun hadde muligheten til å ta ut tidligere. Og ikke nok med det, ytterligere en uke bli tatt av fellespotten når regjeringen innen 2014 har som mål å øke pappakvoten med ytterligere 2 uker. Selv om det totale antall uker er blitt utvidet, vil da mor til sammen ha mistet mulighet til å ta ut en hel måned og barnet vil følgelig ha mistet muligheten til denne tiden sammen med sin mor. Forskning i forhold til eventuelle tilknytningsforstyrrelser hos barnet, stress, viktigheten av morsmelk osv.  blir ikke tatt med i betraktning, og de biologiske forskjellene mellom menn og kvinner blir totalt ignorert og sett på som ikke-eksisterende. (Gud forby, om noen skulle komme til å snakke om biologi!) Det snakkes i stedet om at mor blir taper lønns- og karrieremessig når hun er lenge i permisjon. Likelønn og fars rettigheter synes altså viktigere enn hensynet til barnet. Dersom likelønn er så viktig, hvorfor gjøres det ikke mer for å oppjustere lønningene i de typiske kvinneyrkene? Det viser seg også at økte fedrekvoter ikke nødvendigvis har den helt store effekten på lønnsutjevning mellom kjønnene. På Island innførte man en tredeling av foreldrepermisjonen  i 2003.  Man kunne i 2009 opplyse fra Det Islandske Universitet at delingen ikke hadde hatt noen utjevnende effekt på lønnsforskjellene overhodet. Dette viser jo kanskje at det er helt andre tiltak som må til dersom likelønn skal oppnås.

 

En må jo begynne å lure på hva den egentlige agendaen er, og hvem som er premissleverandørene i norsk barne- og likestillingspolitikk. Det er sterke krefter som arbeider mot de såkalte morsprivilegiene. Vi husker jo Audun Lysbakkens ammeutspill i fjor, og mange av oss har fortsatt Harald Eias program “Hjernevask” friskt i minne. Noen mener at de besitter sannheten, og at de vet hva som er det beste for oss.

 

Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet styres av SV som kun fikk 6% av stemmene ved Stortingsvalget. Det er et demokratisk problem når det viser seg at departementet handler stikk i strid med det velgerne ønsker. En undersøkelse utført av Scentio for Nationen og Klassekampen i januar i år, viser nemlig at foruten Venstre, er det kun et lite flertall SV-velgere som ønsker økt fedrekvote. Har det foregått en hestehandel, et politisk kompromiss som fører til at barna blir de store taperne?

 

Det er skummelt å sove i timen.

 

 

Ingeborg M. Hauge er gjesteblogger på lykkeligbarndom. Hun er mor, sykepleier og jusstudent.

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord:

 • FruJacobsen

  Et utrolig viktig tema :) Supert at du deler informasjonen med oss som ikke har fulgt helt med i timen :) 

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Fru Jacobsen.

   Takk for tilbakemelding :)

   Hilsen Nina.

 • Tinin80

  Vondt i magen igjen. Du setter ord på det jeg tror de fleste av oss tenker men ikke klarer å formidle helt på samme måte. Og sier man noe blir man gjerne mistenkt for å ville ha «fri» og ha permisjonen for seg selv. Man må ikke forveksle likelønn med likestilling. Mor og  far blir aldri like. Beklager, men vi er biologisk totalt forskjellig og det kan ingen regler forandre. Barnet trenger mor aller mest første tiden. Det er deres trygghet. De trenger selvfølgelig også gode fedre, men ikke istedetfor.

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei.

   Takk for svar og for hyggelige ord!

   Jeg er helt enig med deg i at man ikke må forveksle likelønn og likestilling. Likestillings spørsmålet hører til utenfor hjemmet – i arbeidslivet. Gi lik lønn for likt arbeid, men ikke frata babyen viktig tid med mor og amming. Far er selvfølgelig også viktig, men kan han ikke delta i babyens liv uten å måtte overta som primær-omsorgsperson den første tiden? 

   Jeg har snakket med mange fedre som sier at de kunne ønske at de kunne ta ut permisjonen når barnet ble litt eldre. De sier at de ønsker å leke med barnet, spille fotball, dra på fisketur, svømme, gå på ski osv, og at det føles litt unaturlig å være hjemme med en liten baby, alene. I Sverige har foreldrene 16 måneder med 100 % lønn, og kan velge selv hvem som skal være hjemme når. Kanskje burde vi se til Sverige?

   Og hvorfor er alle så opptatta av babyens første leveår? Hva med de neste årene? Er ikke de viktige? 

   Vi har dessverre i dag en regjering som ikke klarer å skille mellom ideologi og biologi. Det er i allefall helt tydelig at de ikke hører på faglige eksperter. Det er nemlig en samlet enighet fra fagmiljøet i Norge om at mor og barn trenger minimum 8,5 måneder sammen etter fødsel. Det får de ikke med tredelingen til SV. Audun Lysbakken har sagt mye dumt, spør du meg, og når han forteller på direktesendt TV at amming ikke er viktig, så mister han all min respekt! 

   Hilsen Nina.

  • http://www.facebook.com/ingeborg.hauge.3 Ingeborg Hauge

   Helt enig med deg! Det er et stort tabu og snakke om biologi i denne debatten. Biologi er tidligere blitt brukt som argument for undertrykkelse av både svarte og kvinner, og det er kanskje derfor mange automatisk reagerer med vond smak i munnen så fort noen snakker om dette. Vi må jo imidlertid skille mellom hva som blir misbrukt og hva som er rene fakta. En kan ikke benekte at det er store biologiske forskjeller mellom mor og far. Du sier det bra når skriver at vi selvfølgelig trenger gode fedre, men ikke i stedet for mor!
   Hilsen Ingeborg.

 • http://www.facebook.com/ingeborg.hauge.3 Ingeborg Hauge

  Helt enig med deg! Det er et stort tabu og snakke om biologi i denne debatten. Biologi er tidligere blitt brukt som argument for undertrykkelse av både svarte og kvinner, og det er kanskje derfor mange automatisk reagerer med vond smak i munnen så fort noen snakker om dette. Vi må jo imidlertid skille mellom hva som blir misbrukt og hva som er rene fakta. En kan ikke benekte at det er store biologiske forskjeller mellom mor og far. Du sier det bra når skriver at vi selvfølgelig trenger gode fedre, men ikke i stedet for mor! Hilsen Ingeborg.