Det mangler ikke på argumenter i diskusjonen om barna skal i barnehagen eller ikke. Har de minste barna det best hjemme? Har barn godt av å begynne i barnehagen etter en viss alder? Eller har barn det best hjemme til skolealder? Altså, barnehage eller absolutt hjemme?

Alle som kjenner meg vet at jeg har et brennende engasjement for barn, og at jeg har hatt det siden jeg var et barn selv. Når man er så engasjert som det jeg er, så bruker man mye av fritiden sin på å lese faglitteratur, tidsskrifter, forskningsresultater osv., og man snakker ofte med andre fagpersoner. Jeg gjør i allefall det. Mye av dagens informasjon finner man på nettet, og når jeg kommer over sider, blogger, tekster osv. som er opptatt av barn så blir jeg veldig glad. Her om dagen var en slik dag.

Mens skatten min på 14 måneder lå og sov på verandaen, satt jeg og lette etter gode blogger. Da kom jeg plutselig over en tekst som jeg likte veldig godt. Den het Kjære statsminister, i dag gjorde jeg noe jeg ikke skulle ha gjort.

Forfatteren av teksten heter Linda C. Hagen og har opprettet bloggen som heter absolutt hjemme Linda har 6 barn og venter den 7. om noen måneder. Linda har valgt å være hjemme med alle barna sine – helt til de begynner på skolen. Det jeg synes er så flott er at hun tør å gå mot strømmen og gjøre det som passer best for hennes barn og familien. Hun tør å lytte til morsinstinktet sitt uten å være redd for at andre skal fordømme henne. For det kan dessverre være slik at hvis man ikke følger anbefalningene til politikerne (som ikke har faglig utdannelse) så kan man bli sett rart på. Det er mange som ikke tør å tenke selv, og det synes jeg er fryktelig synd! En politiker (ta for eksempel Audun Lysbakken) vet ikke hva som er til det beste for DITT barn! Det er det bare DU som vet! En politiker tenker ofte (og særlig i dette tilfellet) samfunnsøkonomisk, og ikke barnets beste. Dessverre!

Det finnes mange muligheter, men kanskje ingen fasit, for alle barn er forskjellige. Og alle familier er forskjellige. Linda har valgt å være absolutt hjemme med sine snart 7 barn, jeg har valgt å være hjemme til barna blir 2 år for så å ha deltids barnehageplass, andre igjen velger å sette barnet i barnehage i en alder av 10 måneder.

Bloggen absolutt hjemme tar opp flere viktige temaer som har med barn å gjøre. Her kommer noen av tekstene som jeg liker:

 

Takk for at jeg ikke ble advart

Kjære statsminister, i dag gjorde jeg noe jeg ikke skulle ha gjort

Jeg traff en gammel dame

Mitt råd til alle mødre

 

Det ligger mange flere innlegg på bloggen som du kan lese. Hvis du trykker «liker» på facebook siden vil du automatisk få innleggene Linda legger ut.

 

Absolutt hjemme, barnehage eller begge deler? Hva synes du?

 

Hilsen Nina :) 


 

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , ,

 • FruJacobsen

  Lindas blogg er SUPER!! Digger den damen :) 

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Fru Jacobsen.

   Jeg er enig med deg :)

   Hilsen Nina.

 • Anne Hilde Bermingrud

  Jeg har valgt ulike løsninger for mine tre barn, og uansett

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Anne Hilde.

   Takk for tilbakemelding.

   Jeg er veldig enig med deg når det kommer til barnehagen for de minste. Jeg har selv jobbet i flere barnehager og sett hvordan de minste barna ikke alltid får den voksenkontakten, tilknytningen og trøsten som de trenger. Dessverre. Det er et problem at det er for mange barn og for få voksne i barnehagen!

   Psykologspesialist, Joachim Haarklou, har sendt meg dette:

   – Danske pædagoger svigter de mindste. Børn i vuggestuer lukker af for deres følelser, dokumenterer ny afhandling.
   Med videooptagelser, godt 8.000 observationer i ni vuggestuer i Storkøbenhavn og spørgeskemaer til 40.000 pædagoger i hele landet dokumenterer en ny ph.d.-afhandling rystende forhold i mange vuggestuer.

   Børn ned til ti måneder mødes med ligegyldighed og afvisning fra pædagogerne, hvilket får børnene allerede fra den såkaldte indkøring til at frakoble sig alle følelser og gå omkring som sanseløse »pingviner«, som ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen kalder dem:

   »Danske vuggestuer er så elendige, at en stor del af dem burde lukkes.«

   Læs også: Forsker retter frontalangreb på dansk vuggestuepædagogik

   I et videoklip lukker en lille dreng, Frode, sig helt ind i sig selv, fordi en pædagog ignorerer ham.

   Skriv: Hvordan har dit barn det i vuggestuen?

   Lars Klingenberg, formand for FOLA, Forældrenes Landsforening, er dybt berørt af videoklippet med Frode:

   »Det rører mig helt vildt meget, for det er helt tydeligt at se, hvad der foregår. Det går lige ind i hjertekulen på os alle sammen – især os forældre,« siger Lars Klingenberg, der er enig i en række af forskerens konklusioner. Omvendt frygter han, at undersøgelsen vil få politikerne til at være karrige med at tilføre midler til flere pædagoger.

   Men ifølge den nye ph.d. vil flere hænder ikke afhjælpe, at voksenkontakten mange steder er så sparsom og tilfældig, at det hæmmer udviklingen af børnenes hjerner.

   »Det handler om organisering og ledelse. Jeg fik det nærmest fysisk dårligt, da jeg hørte, at der var fundet 500 mio. kr. til flere pædagoger. Med den pædagogik, der praktiseres i mange vuggestuer, kunne vi ansætte lige så mange pædagoger, det skal være, uden at børnene får noget ud af det,« siger Ole Henrik Hansen.

   Skriv: Hvordan har dit barn det i vuggestuen?

   Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, kender også Frode-klippet:

   »Ole Henrik Hansen peger på nogle væsentlige ting og på at få fokus på børnene.Men han tegner et noget forenklet billede, som ikke tager højde for de vilkår, som pædagoger arbejder under i vuggestuerne.”

   Hilsen Nina.