Det påstås at lokal kontantstøtte er en ekstrautgift kommunen må ut med, og mange politikere argumenterer med at det ikke finnes midler til kommunal kontantstøtte. Dette er direkte feil. Hver eneste kommune i hele landet mottar 15.000 kroner pr måned for hver eneste toåring.

 

Hver eneste kommune i hele landet mottar 15.000 kroner pr måned for hver eneste toåring

I debatter i kommunestyrer over hele landet denne våren vedrørende innføring av lokal kontantstøtte for 2 åringer, påstås det at lokal kontantstøtte er en ekstrautgift kommunen må ut med, og mange politikere argumenterer med at det ikke finnes midler til kommunal kontantstøtte. Dette er direkte feil. Hver eneste kommune i hele landet mottar 15.000 kroner pr måned for hver eneste toåring som bor i kommunen. Disse pengene skal dekke utgifter som en barnehage har for å passe en toåring på full tid pr måned. Tilskuddet er ikke øremerket og det betyr at for hver toåring som ikke går i barnehage, tjener faktisk kommunen 15.000 kroner pr måned.

 

Det finnes mye forskning i dag

Det finnes mye forskning i dag som tilsier at barn har det best sammen med familien sin i barnets 2 første leveår, og mye av denne forskningen strekker seg også ut etter barnet har passert 2 år, opptil 2,5 og 3 års alder. Forskningen dreier seg i korte trekk om at barn under 3 år først må få dekket sine psykologiske behov sammen med sin hovedomsorgsperson og familie, før de pedagogiske, som en barnehage kan tilføre et barn.

Kommuner som ønsker å forholde seg til forskning og tilstrebe en familievennlig politikk, kan med god samvittighet innføre lokal kontantstøtte for 2-åringer, ja faktisk helt opp til 15.000 kroner pr måned uten å tape en eneste krone på dette.

 

Dette innlegget har vært publisert i de fleste regionalaviser og lokalaviser i Norge.

 

Forfatter:

Lise Christensen, styremedlem i organisasjonen TID for barn.

TID for barn er gjestebloggere her på LykkeligBarndom

 

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , ,

 • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

  Hei Lise.

  Takk for kjempe godt og informativt innlegg om kontantstøtten og økonomi. Jeg er for valgfrihet til familien og er derfor for kontantstøtten. Jeg synes det er flott at foreldre som ønsker kan få være hjemme med de minste barna. Jeg er selv hjemme med min sønn på 14 måneder og vi koser oss hver eneste dag! Alle må finne ut av hva som passer best for seg og sin familie, men for meg er det ingenting som er viktigere enn å ha tid sammen med barnet mitt. Jeg er veldig takknemlig over at jeg har muligheten! Ikke alle har et valg og der kommer kontantstøtten inn :) De 15.000 kronene burde følge barnet til det er 3 år gammelt. Da kan foreldrene fritt velge hvilket tilbud de mener er det beste for sitt barn.

  Hilsen Nina.

 • http://www.facebook.com/ingerlise.christensen.39 Inger Lise Christensen

  Hei Nina, takk for at du har lagt ut innlegget mitt på bloggen din:-) Jeg er helt enig i din kommentar og noen politiske partier tenker som deg. Det er aspekter rundt økonomi til mor/familien når barnet er under 3 år som må frem i lyset. Jeg holder på med en kronikk som kommer til å belyse tre ulike måter å støtte mot økonomisk når barna er små. En krevende sak, som må formuleres med få ord. Stå på med bloggen din, kjempeviktig det du holder på med <3

 • Pingback: Tips, råd og informasjon om barnehagestart for 1 -åringer | Lykkeligbarndom.no

 • Pingback: maillot chili

 • Pingback: amULeuLS

 • Pingback: Maillot Ghana

 • Pingback: maillot angleterre foot