av

I kategorien: søvn

2 kommentarer

For en tid tilbake ringte en mor til meg for å bestille en time. Hun sa at helsesøster hadde sagt at hun måtte lære barnet å finne søvnen selv. «Men hva betyr egentlig det», spurte hun. Det har jeg også lurt på, og vi snakket videre om det da hun kom til time. Vi ble enige om at «å finne søvnen selv» er et uttrykk funnet på av en av disse folkene som mener det er riktig å legge barnet i sengen, gå ut, og overlate resten til barnet. Det høres bedre ut å si at «barnet skal finne søvnen selv» enn at vi skal «overlate barnet til seg selv».

«Å finne søvnen selv» er et merkelig uttrykk, som om det er mulig for noen andre å finne søvnen for en. Hva betyr det egentlig å finne søvnen? Ligger vi i sengen og leter etter søvnen? Jeg må gå til meg selv og hvordan jeg opplever det.

Det jeg vet sikkert er at ingen kan finne søvnen for meg. I blant har jeg problemer med å sovne. Da kan jeg oppleve noe som er i nærheten av å lete etter søvnen. Jeg blir veldig oppmerksom på at jeg ikke sovner, og jeg prøver ut forskjellige måter eller teknikker for å sovne. Men for meg er det slik at det jeg kan kalle en aktiv leting etter søvn bare gjør meg mer våken. For små barn er det helt absurd å skulle finne søvnen, de vet jo ikke hva de skal gjøre. «Å finne søvnen» er et aktivt begrep, i det å finne innebærer å lete. Det bør ingen av oss gjøre når vi skal sove.

Hva er det da det handler om når vi alle skal sovne? De aller fleste av oss trenger noe hjelp for å få sove. Som voksne vet vi hva den hjelpen innebærer for hver enkelt av oss. Jeg vet for meg at puten må være akkurat passe hard, det må være kjølig i rommet, ikke lys og minst mulig lyd. Jeg må også finne den riktige stillingen. Hvis alt dette er på plass, kan jeg slappe godt av, og søvnen kommer.

Tilsvarende er det for barna våre. Det er en del forutsetninger som må være til stede for at de skal kunne slappe godt nok av for å sovne. Mange barn klarer ikke selv å sørge for disse forutsetningene. Det er vi voksne som må forsøke å se og forstå hva som skal til for mitt barn for at det skal kunne være trygt nok og avslappet nok til å sovne. For å finne svaret må vi se på barnet i stedet for å lese på nettet. Ser vi godt, og bruker vår intuisjon, vil vi neste alltid se hva barnet trenger for å sovne.

Det som blir utfordringen for foreldre er å gi riktig tilmålt hjelp, ikke for lite, men heller ikke for mye. Eks. Når et spedbarn har trengt å bli vugget i søvn over lengre tid, kan man etterhvert se om det er nok å sitte med barnet på fanget og rugge litt, så legge ned i sengen og rugge det der osv. Barn vil nesten alltid møte forandringer med protester. Det må vi tåle og det tåler barnet så lenge det ikke er overlatt til seg selv.

Min oppfordring er: Slutt å snakke om at barnet skal finne søvnen selv! Det viktige er at barnet er så avslappet og rolig at søvnen kommer til, (finner) barnet.

 

Anne Carling er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, spesialpedagog, gestaltterapeut og driver midtimellom.no

 

 

 

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , ,

 • http://www.facebook.com/crystal.evjen Crystal Jacqueline Evjen

  Flott skrevet og veldig fin blogg!! Snakker rett til mamma(og pappa)hjerte :) Jeg har også ofte lurt på dette begrepet og har ikke skjønt hvorfor barn skulle behandles annerledes enn oss. Som voksen skjønner vi godt at det er MASSE ting som påvirker hvordan vi sovner inn, også hvor lenge og hvor godt vi sover. Stressende hverdag, vondt i kroppen, følelsen av utrygghet, å ikke føle tilknytning til sine nærmeste, dårlig stemning i huset osv. Jeg personlig har ikke sovet ‘natta gjennom’ i hele mitt liv! Å lytte til foreldreinstinktet har alltid vært beste løsningen her i huset :) Om barna trenger å ammes/bæres/synges/koses i søvn eller bare trenger å vite at vi er tilstede, så gjør vi det. Om jeg skulle kunne få en massasje hver kveld for å sovne så hadde jeg absolutt takket JA! Jeg hadde ikke sagt, nei, jeg må ligge her alene fordi jeg ikke vil utvikle noen ‘dårlige’ vaner :) Jeg tenker også at det må være veldig stressende å prøve å sovne når noen sitter der, små irritert og forventer at du sovner. Og om du ikke gjør det akkurat slik de mener du skal, blir du forlatt :( Gleder meg masse til å følge bloggen din! 

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Crystal.

   Tusen takk for hyggelige ord! Jeg blir så glad :)

   Jeg er helt enig med deg i det du skriver! Hvorfor skal barn behandles annerledes enn voksne? Barn trenger kjærlige og tålmodige voksne som bryr seg om det. De fleste barn trenger hjelp med å falle til ro slik at de kan sovne, og det skal man respektere på lik linje med at barn trenger hjelp til å lære å spise, gå på potte, lese og skrive osv. Det er vår oppgave som foreldre å være der for barna våre når de trenger oss – også om natten!

   Så hyggelig at du vil følge bloggen :) Hvis du har noen spørsmål eller ting du vil at jeg skal skrive om, er du hjertelig velkommen til å komme med dem!

   Hilsen Nina.