For mange foreldre er nattamming et stort problem. Man sukker oppgitt når barnet våkner enda en gang, og man ammer barnet mens man motløs og irritert lurer på når dette endelig skal ta slutt. Nattammingen blir da noe som dessverre må til, men som man ønsker at barnet skal holde opp med så fort som mulig. Det å kunne fortelle at babyen «sover gjennom hele natten uten å spise», har ofte høy prestisje i barselgruppen.

 

Babyens beste

Dette er merkelig, det er svært synd for de mødrene det gjelder og for alle de som opplever frustrasjon og fortvilelse over noe som både er naturlig og svært viktig for barna. I stedet for å nyte denne tiden, bruker de mye krefter på å prøve å få barnet til å slutte med noe som disse små er programmert til å gjøre, nemlig spise med jevne mellomrom døgnet rundt, også om natten.

Hvor mye bedre er ikke denne tiden, både for mor og barn, hvis man i stedet kan godta at dette er slik livet er i begynnelsen, og som ammende mor har man en unik sjanse til å gi barnet sitt alt det den lille trenger, også i nattemørket.

Saken er at nattammingen  har svært mange fordeler, bl.a. følgende:

 • Barnet har umodent tarmsystem, og melken er lettfordøyelig.  Også i (halv-)søvne er det viktig med påfyll av næring. Det at barnet dier flere ganger om natten, betyr også at mors melkeproduksjon holdes godt i gang, og hun slipper å våkne med melkespreng. I tillegg får hun ofte sove lenger om morgenen, fordi et barn som har blitt ammet i løpet av natten, gjerne sover godt og ikke våkner grytidlig og er fortvilet og irritabel pga. lavt blodsukker.

 • Mor skiller ut mer prolaktin (melkeproduserende hormon) om natten, og dette gjør at melkeproduksjonen kan opprettholdes for eldre babyer og småbarn, som i enkelte perioder ikke er så interessert i å bli ammet om dagen, men som gjerne tar ett eller flere måltid om natten. Dette er særlig fint når barnet blir sykt, f.eks. etter barnehagestart, fordi morsmelkens antistoffer både lindrer og forkorter sykdomsløpet. Syke barn vil ofte ikke spise, men de tar imot morsmelk med glede.

 • En positiv bieffekt av prolaktinet, er at det er svært søvndyssende, slik at mor kan få særlig effektiv og god søvn etter amming, hvis hun og barnet sover så nær hverandre at de ikke behøver å bli lys våkne når barnet dier. Slik behøver ikke nattamming å bety mindre søvn for mor.

 • Er barnet litt liten av vekst, eller legger litt dårlig på seg, er nattamming særlig hensiktsmessig, da melken ofte er fetere og mer næringsrik om natten.

 

Overgang

Noen babyer slutter med nattamming av seg selv, etter få måneder, mens andre trenger det langt forbi første leveår. Det som gjelder for alle, er at dette er en overgang. Det kommer før eller senere til å ta slutt, og da kan det faktisk bli rent vemodig.

Vi snakker om et svært viktig og vitalt element ved det å være baby, og nattammingen behøver slett ikke være negativ for mor!

Kan du heller klare å si til deg selv at dette er vakre stunder mellom dere to i nattemørket, en magisk, hellig tid som ikke kommer tilbake, da vil du kunne oppleve at i stedet for å sukke oppgitt når barnet våkner, så trekk den varme, lille bylten inntil deg med glede.

 

Kristine Grav Hardeberg  er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, fotograf, kursholder, og ammehjelper og driver bloggen «Light and Shadow»

 

My Baby Boy and Me

Av Dusty Fulbrig

It’s 3am, they’re all asleep and no one’s here to see

As we rock slowly back and forth, My Baby Boy and Me.

His little head is feather light tucked up against my chin

I hold his tiny hand in mine and stroke his baby skin.

The house about us creaks and groans the clock hands creep around

He snuggles closer to me still and makes his baby sounds.

I love these quiet hours so much and cherish every one

store memories up inside my heart for lonely nights to come.

All too soon he’ll be grown up, his need for Mommy gone

but until then I still have time for kisses and for song.

Time for quiet hours like this with him cuddled in my arms

where I wish he’d always stay protected safe and warm.

And yet I know the day will come when his tiny little hand

will be much bigger than my own he’ll grow to be a man.

But until then he’s mine to love with no one here to see

as we rock slowly back and forth My Baby Boy and Me.

 

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , ,

 • Pingback: Lykkelig Barndom | absolutt hjemme

 • Pingback: Har babyen min søvnproblemer? | Lykkeligbarndom.no

 • http://www.facebook.com/trine.kjosnes Trine B. Kjøsnes

  Jeg er en av de som stolt kan si at jeg koste meg med nattammingen når ungene også passerte året. De sluttet vel med det da de var 14 og 16 mnd. Da var det såpass lite melk (siden det til slutt ble eneste måltid med pupp), at det ble en naturlig avsluttning og de godtok smokken istedet. Jeg samsov mer med barna enn jeg de sov alene, de får alltid komme å ligge sammen med oss når de vil det. Nå når tredjemann kommer kan det bli spennende å se om det blir plass i sengen da, men det ordner seg vel det også! ;)

  • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

   Hei Trine.

   Takk for kommentar! Må si det er veldig flott å lese det du skriver!

   Jeg nattammet selv gutten min til han var 16 måneder gammel. En natt så sluttet han helt av seg selv og har aldri spurt etter puppen siden. Vi samsov også, og gjør det enda :)

   Flott å lese at dere samsover med barna! Det blir nok plass til 3. man også :) Masse lykke til med fødselen og som trebarns mamma.

   Hilsen Nina.

 • Pingback: Kan jeg ikke amme babyen min i søvn? | Lykkeligbarndom.no

 • Pingback: maillot portugal enfant

 • Marit Styx

  Men hva er greit om natta? Gutten min vil helst ha pupp med en til to timers mellomrom. Han sovner gjerne ved puppen og forsyner seg selv i timevis…