Min kronikk «Unaturlig å la babyer gråte» har skapt sterke reaksjoner, og i et innlegg av Ståle Pallesen omtales jeg som «familie- og barnefiendtlig» fordi jeg slår hardt ned på gråtekurer, dvs. å la babyer gråte seg i søvn.

Jeg vet hvor sårt foreldre trenger å sove, og at god søvn er viktig for barnets utvikling, men det er ille at man anbefaler foreldre å handle på tvers av barnets enorme behov for respons.

 

Det er normalt å trenge melk om natten

Pallesen nevner at ekstinksjonsmetoder fungerer, og det vet jeg de gjør, fordi barnet slutter å be om hjelp. Spørsmålet er om man ønsker å utsette barnet for dette, når det finnes gode alternativ. Det virker som Pallesen idealiserer lang, ubrutt søvn. For spedbarn, er det verken naturlig eller sunt å sove sammenhengende i mange timer. (Se Dr. McKenna’s forskning.) Det er normalt å trenge melk om natten, og foreldre kan innrette seg slik at dette fint kan kombineres med gode netter. Sover barnet nært foreldrene, trenger man ikke bli lys våken ved nattmat, og barnet sovner igjen raskt.

 

Hjelp til å finne søvnen

Hva da når det eldre barnet våkner stadig vekk, uten å være sulten, men trenger hjelp for å kunne sovne igjen?Ved nær- og samsoving, kan man faktisk lære å få god søvn til tross for disse avbruddene, men hvis hyppig oppvåkning blir et problem, har jeg følgende råd:

 

 • Skap gode søvnassosiasjoner, dvs. lær barnet at det er trygt å gå inn i søvnen alene.
 • Som så mye annet i foreldrerollen, handler det om å være tilstede, se barnets behov, og så lære henne å ta skrittet på egen hånd, når hun er moden for det. Her snakker vi om skrittet inn i søvnen, senere blir det å gå, bruke toalettet, være i barnehage, bli selvstendig.
 • Lag gode rutiner rundt sovesituasjonen. Sørg for å ha det mørkt, eller nesten, og ikke gi mye stimuli, som snakking, om natten.
 • Kommer det en lyd fra barnet, så avvent litt, for kanskje  klynker hun i søvne. Hvis hun våkner, prøv å gi henne kosekluten eller smokken, og kanskje sovner hun igjen av seg selv. Hvis ikke, stryk henne forsiktig, og med lav stemme si beroligende ord.
 • Blir hun mer våken, kan du  gjøre det samme som ble gjort ved leggetid, f.eks. amme eller bysse. Ikke la dette vare lenger enn nødvendig, men følg med når hun er i ferd med å sovne, se om hun nå greier å skli inn i søvnen alene. Hvis nødvendig, gjenta dette flere ganger, men merker du at hun blir stresset og forvilet, da ammer du eller bysser henne helt i søvn.  Så prøver du heller igjen neste gang. Det dreier seg om å lære henne, på en trygg måte, at hun selv kan gå inn i søvnen, vel vitende om at hun ikke er alene. Trygghet skaper selvstendighet.

 

Det finnes gode alternativer til gråtekurer og lignende ekstinksjonsmetoder som Pallesen nevner.

Det handler ikke om lettvinte løsninger, men om å gjøre barnet så trygt at søvn ikke blir forbundet med noe skremmende.  Da får både barn og voksne sove, og barnet utvikler seg på en god måte.

Les hele artikkelen på Dagbladet.no

 

Kristine Grav Hardeberg  er gjesteblogger på lykkeligbarndom.no. Hun er mamma, fotograf, kursholder, og ammehjelper og driver bloggen «Light and Shadow»

 

Ressurser:

Opplever dere utfordringer i småbarnstiden? Da kan det være godt å få litt hjelp. Det er ofte bare små endringer som skal til. Lykkeligbarndom er en råd- og veiledningstjeneste, vi tilbyr rådgivning særlig knyttet til søvn, gråt, relasjoner, amming og barnehagestart. Be om et uforpliktende tilbud ved å trykke her, eller les mer om tjenestene.

Stikkord: , , , , , ,

 • http://www.facebook.com/lailafresjara.foldvik Laila Fresjarå Foldvik

  For de fleste foreldre er det en ganske så enorm overgang å bli foreldre, med det heldøgns ansvaret det medfører fo det lille barnet, fra å kun ha ansvar for seg selv. Selv opplevde jeg det som ganske så strevsomt med mitt første barn, ikke minst med nattevåk og nattamming. Skulle også gjøre ting veldig «ordentlig» på den tiden, ved å bl.a. la baby sove i sin egen seng. J
  eg måtte jo derfor stå opp av sengen hver gang hun våknet. Mitt fjerde og femte barn har alltid sovet ved siden av meg, så jeg har ikke en gang treng å våkne ordentlig for at de skulle få seg en tår om natten Samsoving gjør at alle kan sove godt, og er absolutt å anbefale.

 • http://lykkeligbarndom.no/ Nina Stanghov Ulstein

  Jeg er helt enig med deg, Laila. Samsoving gjør alt så mye enklere i forhold til nattamming/flaske og søvn. Også er det veldig koselig. Det er også trygt for babyen å høre at det ikke er alene. Mødre som samsover med sine babyer får også mer søvn. 

  Det er et ganske nytt fenomen at spedbarn sover alene. For at babyen skal ha et best mulig søvn, oppvåknings og pustemønster hevder mange søvnforskere at babyen trenger mors eller en annens kropp i nærheten.

  Det kan også være beroligende å vite at babyer som våkner om natten for å få mat har lavere risiko for krybbedød sammenlignet med dem som aldri gjør det.

  Hilsen Nina.